default-image

Ισχυρά μελτέμια και 40άρια "χτυπάνε" την Κρήτη

Κρήτη
Ισχυρά μελτέμια και 40άρια "χτυπάνε" την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύεται το μελτέμι τα επόμενα 24ωρα, ωστόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος των πυρκαγιών, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Γιάννη Καλλιάνο.

Οι ισχυροί άνεμοι θα δροσίσουν, ωστόσο θα αυξήσουν και τον κίνδυνο πυρκαγιών, ειδικά στην Αττική, που σύμφωνα με τον μετεωρολόγο μέχρι και το Σαββατοκύριακο θα είναι μεγάλος.

Τον κίνδυνο ενισχύει ο επικίνδυνος συνδυασμός των ανέμων στην Αττική, την Εύβοια και το κεντρικό Αιγαίο, με την αύξηση της καύσιμης ύλης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τα τελευταία 24ωρα, όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος σε πρόγνωσή του.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο εκτιμάται ότι οι εντάσεις των ανέμων στις παραπάνω περιοχές θα αγγίζουν τα 8 μποφόρ σε τοπικό επίπεδο και ενδεχομένως ακόμη και τα 9 στην περιοχή της νότιας Εύβοιας.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Καλλιάνος, «ναι μεν, το μελτέμι δρα ως φυσικό κλιματιστικό για τις περισσότερες περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας αλλά θα πρέπει όλοι μας να είμαστε απολύτως προσεκτικοί τις επόμενες 3 ημέρες διότι οι ενισχυμένοι άνεμοι θα επηρεάζουν και ηπειρωτικές περιοχές εκτός από τις θαλάσσιες».

Στο επίκεντρο Αττική και Εύβοια

Συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το μελτέμι εμφανίζεται κατά διαστήματα ενισχυμένο. Και όταν λέω μελτέμι, εννοώ τους βοριάδες στην περιοχή του Αιγαίου.

Δυστυχώς όμως, αυτή τη φορά, εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί περισσότερο η Αττική από αυτή την ενίσχυση των ανέμων, παρά τα περισσότερα τμήματα του Αιγαίου.

Σαφώς και θα πνέουν ενισχυμένοι άνεμοι στο κεντρικό ειδικά Αιγαίο αλλά στο επίκεντρο θα βρεθούν η Αττική και η Εύβοια αλλά και όλες οι περιοχές οι οποίες βρίσκονται στο εσωτερικό της πράσινης καμπύλης (Βλ. Χάρτης 1) Επίσης στις περιοχές της νότιας Κρήτης, οι καταβάτες βοριάδες θα πνέουν πολύ ισχυροί, έως και 9 Μποφόρ τοπικά.

Στον «φούρνο» η Δυτική Ελλάδα

Όταν το μελτέμι ενισχύεται, η Ελλάδα συνήθως χωρίζεται στα δύο. Στις μεν ανατολικές και νότιες περιοχές επικρατεί μια σχετική δροσιά ή καλύτερα δεν επικρατούν συνθήκες καύσωνα και στις δε δυτικές και βόρειες περιοχές οι συνθήκες ως προς τις θερμοκρασίες είναι πολύ πιο δύσκολες.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, σε τοπικό επίπεδο για το τριήμερο Τετάρτη έως και Παρασκευή. (Βλ. Χάρτης 2)

Πότε υποχωρεί το μελτέμι

Σταδιακά θα εξασθενήσει ελαφρώς το μελτέμι μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, με αποτέλεσμα το Σάββατο να ανέβει εκ νέου η θερμοκρασία και στις ανατολικότερες περιοχές της χώρας που μέχρι τότε θα δροσίζονται από τους ενισχυμένους βοριάδες. Άρα, στην Αττική για παράδειγμα, το προσεχές Σάββατο θα είναι πάλι δύσκολο, με τη θερμοκρασία να προσεγγίζει τους 38-39°C.

Πότε θα πέσει η θερμοκρασία

Από την Κυριακή 13 Αυγούστου, η θερμοκρασία θα αρχίσει να παρουσιάζει γενικευμένη πτώση σε όλη την Ελλάδα και επομένως θα επανέλθουμε στις φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή, έχοντας αφήσει πίσω μας έναν καύσωνα μέτριας έντασης ως προς τις θερμοκρασίες αλλά πολύ μεγάλο ως πρός τη χρονική περίοδο που έλαβε χώρα.

Στην Κρήτη

Η πρόγνωση και για την Κρήτη από το meteo.gr. Δείτε αναλυτικά που το θερμόμετρο θα σκαρφαλώσει στους 41 βαθμούς Κελσίου.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ   

Αίθριος ο καιρός από αύριο Τετάρτη μέχρι και το Σαββατοκύριακο στο Ηράκλειο. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΧΑΝΙΑ

Πολύ καλός καιρός μέχρι το Σαββατοκύριακο. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί έως 3 Μποφόρ και το Σάββατο θα ενισχυθούν και θα πνέουν δυτικοί έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 31 βαθμούς Κελσίου, ενώ το Σάββατο στα Χανιά ο υδράργυρος θα ανέβει και θα "αγγίξει" τους 36 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο την Κυριακή θα πέσει στους 30.

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Πολύ καλός και πολύ ζεστός ο καιρός στην Ιεράπετρα, όπου το θερμόμετρο Πέμπτη και Παρασκευή θα "αγγίξει" τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Κυριακή θα πέσει στους 35. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως 4 Μποφόρ, ενώ την Κυριακή - με μεταβλητή κατεύθυνση - θα εξασθενήσουν.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Πολύ καλός καιρός και στον Άγιο Νικόλαο μέχρι και την Κυριακή. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως 5 Μποφόρ, ενώ το θερμόμετρο μέχρι και το Σάββατο δε θα ξεπεράσει τους 33 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο ο υδράργυρος θα ανέβει στους 37, ενώ την Κυριακή θα πέσει ξανά στους 33.

ΡΕΘΥΜΝΟ

Αραιή συννεφιά αύριο στο Ρέθυμνο σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο από την Πέμπτη έως και την Κυριακή ο καιρός προβλέπεται αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς έως 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27, έως και 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ το Σάββατο ο υδράργυρος θα ανέβει τους 35 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή ωστόσο θα πέσει στους 27 και το πρωί ο ουρανός θα έχει αρκετά σύννεφα

Καλός και πολύ ζεστός ο καιρός στις Μοίρες Παρασκευή και Σάββατο. Πιο αναλυτικά, αύριο Τετάρτη προβλέπεται αραιή συννεφιά, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες ο ουρανός θα είναι καθαρός. Η θερμοκρασία Τετάρτη και Πέμπτη δε θα ξεπεράσει τους 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ Παρασκευή και Σάββατο ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 41. Ωστόσο την Κυριακή θα πέσει στους 33. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί έως 3 Μποφόρ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News