default-image

Τέλος στο χύμα ελαιόλαδο στα τραπέζια από 1η Ιανουαρίου

Κρήτη
Τέλος στο χύμα ελαιόλαδο στα τραπέζια από 1η Ιανουαρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέλος στη χύμα διάθεση του ελαιολάδου στα τραπέζια των εστιατορίων βάζει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 θα είναι υποχρεωτική η χρήση από τον κλάδο της εστίασης, συσκευασιών επώνυμου ελαιολάδου μιας χρήσης.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Αντώνης Παπαδεράκης, το μέτρο αυτό θα συμβάλει στον περιορισμό της χύμα κατανάλωσης ελαιολάδου στην Ελλάδα και στην προσπάθεια για πάταξη της νοθείας στο ελαιόλαδο.

«Θα έλεγα ότι επιβάλλεται η χρήση τυποποιημένου ελαιολάδου στα τραπέζια των εστιατορίων, με την επωνυμία και τις απαραίτητες επισημάνσεις, ούτως ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει τι λάδι του σερβίρουν, αν πρόκειται για ελαιόλαδο ή για άλλο τύπο λαδιού» είπε ο κ. Παπαδεράκης σημειώνοντας ότι «το μέτρο αυτό εντάσσεται στους κανόνες διαχείρισης προϊόντων και υπηρεσιών που βρίσκονται στο τελικό στάδιο υπογραφής από τον αρμόδιο υπουργό κ. Παπαδημητρίου και θεωρούμε ότι θα είναι προς όφελος των παραγωγών, των ιδιοκτητών εστιατορίων και του προϊόντος αυτού καθαυτού».  

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης βάζει σε εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης της χύμα διάθεσης ελαιολάδου σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει την τυποποίηση του προϊόντος και αφ εταίρου να διασφαλίσει την ποιότητα, προστατεύοντας το από τη νοθεία. Όπως είπε ο κ. Παπαδεράκης, η αντιμετώπιση της νοθείας στο ελαιόλαδο αποτελεί πάγιο αίτημα των ελαιοπαραγωγικών φορέων και συνολικά του δικτύου του εμπορίου. «Υπολογίζουμε ότι περίπου 10.000 τόνοι θα μπουν στη διαδικασία της τυποποίησης με την εφαρμογή του μέτρου», επεσήμανε ο Γ.Γ. Εμπορίου κ. Παπαδεράκης.  

Για την απαγόρευση της χύμα διάθεσης ελαιολάδου στα τραπέζια των εστιατορίων έχει ήδη ενημερωθεί ο κλάδος της εστίασης, όπως επίσης των παραγωγών και εμπόρων. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, η ρύθμιση θα ευνοήσει τόσο τους παραγωγούς, οι οποίοι θα κερδίσουν την υπεραξία του προϊόντος και εάν το θελήσουν θα μπορέσουν να προχωρήσουν ακόμη και μόνοι τους στην τυποποίηση μικρών συσκευασιών που θα διαθέτουν στη συνέχεια σε εστιατόρια όσο και τους εγχώριους τυποποιητές ελαιολάδου, καθώς θα αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση.  

Ο κ. Παπαδεράκης εκτίμησε ότι θα δημιουργηθεί ένας κύκλος παραγωγής καθώς και νέες θέσεις απασχόλησης λόγω της τυποποίησης ενώ παράλληλα θα αναβαθμιστεί το κρητικό ελαιόλαδο. Ωφελημένο εκτιμάται ότι θα βγει και το εστιατόριο αυτό καθώς θα μπορεί να χρεώνει τη φιάλη μιας χρήσης ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την ποιότητά και το κύρος του.

Οι φιάλες που θα χρησιμοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα πρέπει να φέρουν στην ετικέτα όλες τις απαιτούμενες σημάνσεις καθώς και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, που έχουν οι συσκευασίες επώνυμου ελαιολάδου.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News