default-image

Λιγότεροι επισκέπτες στο Φαράγγι της Σαμαριάς λόγω καιρού

Κρήτη
Λιγότεροι επισκέπτες στο Φαράγγι της Σαμαριάς λόγω καιρού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύξηση κατά 4% καταγράφεται στο ποσοστό επισκεψιμότητας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο από τη Διεύθυνση Δασών Χανίων η αύξηση αυτή δεν αποτιμάται θετικά, δεδομένου ότι δεν είναι ανάλογη της συνολικής αύξησης του τουρισμού στην Κρήτη.

Η επισκεψιμότητα φέτος στο Δρυμό, εκτιμάται ότι έχει επηρεαστεί σημαντικά από τα μεγάλα διαστήματα κατά τα οποία παρέμεινε κλειστός λόγω των καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δασών Χανίων την τρέχουσα περίοδο οπότε και η τουριστική κίνηση συνολικά βρίσκεται στην κορύφωση της , διασχίζουν το φαράγγι από 1.000 έως και 1.400 επισκέπτες.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Προστασίας και Διαχείρισης Δασών Χανίων κ. Γιάννης Φωτάκης αποδίδει τη μικρή αύξηση της επισκεψιμότητας σε σχέση με το τεράστιο τουριστικό ρεύμα που αναπτύσσεται προς την Κρήτη, στο γεγονός ότι ο περιπατητικός τουρισμός στον οποίο εντάσσεται και η διέλευση από δρυμούς, είναι εξειδικευμένος και προφανώς δεν είναι τόσο δημοφιλής. Αρνητικά ωστόσο έχει επηρεάσει το ποσοστό επισκεψιμότητας, το μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο το Φαράγγι παρέμεινε κλειστό.

«Αυτό μας προβληματίζει. Από την άλλη μεριά μπορούμε να επικαλεστούμε διάφορες ερμηνείες όπως ότι έχουν ανοίξει πολλοί προορισμοί ,ότι είναι σχετικά εξειδικευμένος ο κόσμος που θέλει τέτοιου είδους ανακαλύψεις ή επισκέψεις. Πιο εύκολα θα πάει σε μια θάλασσα παρά στο βουνό» επεσήμανε ο κ. Φωτάκης ο οποίος πρόσθεσε: «Δε βλέπουμε κάποιο αντικίνητρο ,για παράδειγμα δεν αυξήθηκε το εισιτήριο, δεν έχουν συμβεί ατυχήματα που θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά για έναν υποψήφιο επισκέπτη. Βέβαια έχουμε χάσει 17 μέρες λόγω των καιρικών συνθηκών και ενδέχεται λόγω του επερχόμενου καύσωνα να υπάρχει πάλι κάποια αναστολή λειτουργίας του δρυμού».

Ένα πιθανό νέο κλείσιμο του Φαραγγιού της Σαμαριάς αν οι μετεωρολογικές προβλέψεις επαληθευτούν και εκδηλωθούν φαινόμενα καύσωνα, θα έχει εμφανείς επιπτώσεις στη συνολική εικόνα των επισκεπτών.

Ανέφικτη η τοποθέτηση τερματικής συσκευής POS στις εισόδους του Δρυμού

Την ίδια στιγμή ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς εξακολουθεί να λειτουργεί στο ίδιο καθεστώς εδώ και δεκαετίες και λόγω πρακτικών δυσκολιών αδυνατεί να προσαρμοστεί στο νέο οικονομικό περιβάλλον. Στις επικρίσεις που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα λόγω έλλειψης τερματικής συσκευής POS στις δύο εισόδους του Φαραγγιού η εξήγηση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων είναι σαφής. «Οι συσκευές POS απαιτούν υποδομή συγκεκριμένη και μάλιστα υψηλής ταχύτητας, δεδομένου ότι οι άνθρωποι προσέρχονται μαζικά στο Φαράγγι. Δηλαδή έρχονται από το Ηράκλειο 5-10 λεωφορεία ταυτόχρονα. Αν το POS δεν κάνει ακαριαία διαχείριση αλλά σέρνεται, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για τραγωδία» τόνισε ο κ. Φωτάκης.

Επιπλέον σαν δημόσιος φορέας ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς καταθέτει τις εισπράξεις των εισιτηρίων στην Τράπεζα Ελλάδος κι από εκεί κατατίθενται στο Πράσινο Ταμείο χωρίς τη μεσολάβηση εμπορικής τράπεζας. Με δεδομένο ότι δημόσιο είναι δύσκολο να ανοίξει λογαριασμό σε εμπορική τράπεζα, η πληρωμή εισιτηρίου μέσω κάρτας στον Εθνικό Δρυμό, είναι μια προοπτική πολλή μακρινή.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News