default-image

Υγειονομική βόμβα ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων -vid

Κρήτη
Υγειονομική βόμβα ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων -vid

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκάλυψη σοκ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στον κάμπο της Μεσαράς, που αποτελεί και βασικό τροφοδότη των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών αγορών σε αγροτικά προϊόντα.

Περιβαλλοντική και Υγειονομική βόμβα για το Δ. Φαιστού αποτελεί ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων στις Μοίρες, που εδώ και 4 χρόνια όχι μόνο λειτουργεί  χωρίς  άδεια, αφού αυτή που διέθετε από την εποχή της Νομαρχίας Ηρακλείου, έληξε το 2013, αλλά δεν διαθέτει ούτε τις αναγκαίες Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Το επίσημο έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας… είναι κόλαφος, αφού από το Σεπτέμβριο και μετά από αυτοψία, προειδοποιεί για την ακαταλληλότητα του σταθμού αλλά και για εξίσου τραγικές καταστάσεις εκτός αυτού σε χωράφια και αγροτικές καλλιέργειες, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της  δημόσιας υγείας.

Και για του λόγου το αληθές, μετά από αυτοψία της Υπηρεσίας στις 23/9/2016 αναφέρεται στις επικίνδυνες συνθήκες για τη δημόσια υγεία που επικρατούν στο σημείο, κατονομάζοντας, στην κοινοποιημένη του έκθεση με αποδέκτη το Δήμο Φαιστού, το σταθμό ως παράνομο.

Η τραγική κατάσταση στο σταθμό μεταφόρτωσης στις Μοίρες συνεχίζει παρ' όλα αυτά να παραμένει η ίδια, με τη δυσωδία και τα απορρίμματα να παραμένουν, θυμίζοντας περισσότερο χωματερή στην καρδιά του κάμπου της Μεσαράς. Αντίθετα το μόνο που ακολουθεί, είναι μία μυστηριώδης για τις ακριβείς συνθήκες της, πυρκαγιά εντός και πέριξ του χώρου μεταφόρτωσης απορριμμάτων, που περίπου λειτουργεί ως «καθαρτήριο» για όσα επισημαίνονταν και εγγράφως.

Ένα μήνα μετά και παρότι η μυστηριώδης φωτιά, έχει - υποτίθεται - αποσυμπιέσει  την κατάσταση κάπως από τα βουνά απορριμμάτων, στο σημείο γίνεται νέα αυτοψία και από την διεύθυνση περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης και οι διαπιστώσεις φτάνουν με έγγραφο βόμβα στο δήμο Φαιστού, αλλά και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στις 2 Δεκεμβρίου του 2016. Τα όσα αναφέρονται αποτελούν κόλαφο για τις συνθήκες που παραμένουν στο σταθμό μεταφόρτωσης και με το δήμο Φαιστού να μην έχει πράξει τα δέοντα.

Και εδώ πάντως επισημαίνεται ρητά ο χαρακτήρας της παράνομης λειτουργίας του σταθμού μεταφόρτωσης, αποκαλύπτοντας ότι από το 2013 έχει λήξει η άδεια λειτουργίας του και δεν υπάρχει καμία ανανέωση της, προειδοποιώντας δις τους αρμόδιους, να προχωρήσουν σε άμεσες ενέργειες δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες.

7 μήνες μετά, η κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV, βρέθηκε στον σταθμό μεταφόρτωσης, με τις εικόνες που καταγράφηκαν να αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της περιβαλλοντικής και υγειονομικής βόμβας… με απορρίμματα εντός και εκτός του σταθμού, σε παραπλήσιες ελαιοκαλλιέργειες και περιουσίες, χωρίς περίφραξη το νότιο τμήμα του σταθμού και φυσικά με την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε χωματερή. Όλα αυτά παρά την ύπαρξη σωρείας εγγράφων για την απαράδεκτη κατάσταση, προστίμων αλλά και αυτοψιών από τις προϊστάμενες αρχές.

Ο κίνδυνος της μόλυνσης, ορατός, με τα απορρίμματα να λιώνουν από τη ζέστη και όλες οι ουσίες να μεταφέρονται στο υπέδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα, αποτελώντας κίνδυνο - θάνατο για τις καλλιέργειες πέριξ του σταθμού και όχι μόνο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News