default-image

Συγκίνηση για το μνημείο Εθνικής Αντίστασης Βιάννου

Κρήτη
Συγκίνηση για το μνημείο Εθνικής Αντίστασης Βιάννου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο χωριό Φιλίππους πήρε σάρκα και οστά και στη συνέχεια υπεγράφη στις 3 Αυγούστου του 1941 το πρωτόκολλο της αντιστασιακής οργάνωσης «Κρητική Επαναστατική Επιτροπή» που δημιουργήθηκε από κατοίκους της περιοχής των Αστερουσίων και της Βιάννου.

Ήταν οι αγριότερες ημέρες της κατοχής τότε και το πρωτόκολλο ήταν αυτό που έθετε εκείνη την εποχή τις βάσεις για τον απελευθερωτικό αγώνα.

76 χρόνια μετά, το ιστορικό Πρωτόκολλο μετατρέπεται σε μνημείο και παρουσιάζεται όπως και τα ονόματα όσων πρωτοστάτησαν για τη δημιουργία της Επιτροπής, στους κατοίκους της περιοχής και ενώπιον φορέων και εκπροσώπων της εκκλησίας.

Ρίγη συγκίνησης από συγγενείς και απογόνους όσων τα ονόματα αναγράφονται στον λαξευμένο πάπυρο επικράτησαν κατά την εκδήλωση, ενώ παρουσία αγήματος της αεροπορίας έγινε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου, τηρώντας όλοι λίγο αργότερα ενός λεπτού σιγή για τα θύματα από τη ναζιστική κατοχή.

Για εκδήλωση παράδειγμα προς μίμηση και από άλλα χωριά της περιοχής που διαθέτουν ανάλογο ιστορικό παρελθόν, έκαναν λόγο ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος και ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News