default-image

Στην Παναγία Καμαριανή η Ιερά Πανήγυρις στις 15 Αυγούστου

Κρήτη
Στην Παναγία Καμαριανή η Ιερά Πανήγυρις στις 15 Αυγούστου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κοίμηση της Θεοτόκου αποτελεί για άλλη μία χρονιά αφορμή εορτασμού για τους χριστιανούς που θα βρεθούν στην εκκλησία για να παρακολουθήσουν την λειτουργία, να κοινωνήσουν, να προσκυνήσουν με κατάνυξη.

Την Τρίτη 15 Αυγούστου 2017, εορτάζει ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, Παναγίας Καμαριανής, Νέας Αλικαρνασσού και θα πραγματοποιηθεί Ιερά Πανήγυρις.

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

18:30  Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά των Εγκωμίων εις την Κοίμησιν της Υπεραγίας Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου π.Μεθοδίου Βερνιδάκη Πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

22:30 Νυχτερινή Θεία Λειτουργία.

Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

07:00  Ο Όρθρος , η ευλόγησις των άρτων και η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Νικηφόρου Κουνάλη Ιεροκύρηκος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Καλούνται οι ευσεβείς χριστιανοί να τιμήσουν με την παρουσία τους την εορτήν.

Την παραμονήν και την ημέραν της εορτής θα τεθή εις προσκύνησιν η θαυματουργός εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου την οποία διέσωσαν ευσεβείς χριστιανοί από την παλαιάν Αλικαρνασσόν της Μικράς Ασίας.

Ο Ιερός Ναός θα παραμείνει ανοιχτός καθ΄ όλη την διάρκεια της νύχτας.

Την Τρίτη 15 Αυγούστου ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΚΡΗΤΗ ΤV.

Ποια ήταν η Παναγία η Καμαριανή;

Στην παλιά Αλικαρνασσό (Μ. Ασία) καθόταν μια γυναίκα στο σπίτι της.

Αυτή είδε στον ύπνο της μια μαυροφόρα γυναίκα να της λέγει να φύγει από το σπίτι της γιατί ήταν δικό της.

Το λέει στον άνδρα της και της λέει όνειρο είναι. Αλλά το όνειρο αυτό επαναλήφθηκε τρεις φορές.

Τότε της λέει ο άνδρας της όταν την ξαναδεί να τη ρωτήσει ποια γυναίκα είναι. Πράγματι όταν την ξαναείδε την ρωτά, «Ποια είσαι και μου λες να φύγω από σπίτι μου;» τότε εκείνη της απαντά: «Είμαι η Παναγία και σκάψετε στο τάδε μέρος να βρείτε την εικόνα μου.

Θέλω να μου κτίσετε εκεί σπίτι (εκκλησία δηλαδή). Πήγαν και έσκαψαν και βρήκαν την εικόνα σ' ένα καμαράκι, γι' αυτό την λένε και Καμαριανή.

Το θαύμα της Καμαριανής

Στον Τουρκικό πόλεμο πήρανε όλους τους Χριστιανούς έξω από την πόλη μικρούς και μεγάλους. Η Μαριγίτσα Τακόρη που καθόταν απέναντι από το εκκλησάκι πήρε την εικόνα της Παναγίας μαζί της και την παρακαλούσε να βοηθήσει τον κόσμο. Και Ω του θαύματος: Εκεί που περίμεναν τον θάνατο ήρθε ειδοποίηση από τον Μεγάλο Τούρκο να μην σκοτώσουν τους Χριστιανούς μόνο να αφήσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Μετά ήρθε άλλη διαταγή να φύγει ο κόσμος και να πάει στα Δωδεκάνησα που ήταν κοντά. Τότε λέγει η Μαριγίτσα Τακόρη «Παναγία μου' το σπιτάκι δεν μπορώ να το πάρω αλλά εσένα δεν θα σε αφήσω στους Τούρκους (διότι αυτή περιποιόταν το εκκλησάκι της)».

Έτσι και έγινε. Πήρε την εικόνα και ήλθανε στην Κάλυμνο. Εκεί την είχε σπίτι της από όπου την παίρνανε οι Καλύμνιες και της κάνανε ξενύχτια και λειτουργίες. Τα παιδιά της οικογένειας Τακόρη πήγαν στην Αθήνα να εργασθούν και πήραν την εικόνα μαζί τους.

Μάθανε οι πατριώτες ότι η Καμαριανή Παναγία βρίσκεται στην Αθήνα. Τότε φεύγει από την Νέα Αλικαρνασσό ένας παπάς Τιμόθεος με μια επιτροπή και πηγαίνει στην Αθήνα και βρίσκουν το σπίτι που ζούσαν τα παιδιά της οικογενείας Τακόρη. Τους είπαν: «να μας δώσετε την Παναγία την Καμαριανή γιατί θέλουν οι πατριώτες να την έχουν στην νέα πατρίδα (Ν. Αλικαρνασσό) να την προσκυνούν και να τους προστατεύει από κάθε κακό». Αυτοί την έδωσαν.

Με μεγάλη χαρά την υποδέχθηκαν οι πατριώτες, την τοποθέτησαν μέσα στον Ναό του Αγίου Νικολάου και έκτοτε πόθος των κατοίκων ήταν κτισθεί μια καινούργια εκκλησία της Παναγίας για να τιμάται το εικόνισμα της Παναγίας της Καμαριανής. Γι' αυτό το σκοπό δώρισε οικόπεδο η χήρα Διονυσία Βαρδαξή. Το εκκλησιαστικό συμβούλιο για να εκπληρωθεί η επιθυμία των ενοριτών αποφάσισε να κτίσει την εκκλησία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News