default-image

Λ. Αυγενάκης: Τι θα γίνει με την ταλαιπωρία των συνταξιούχων

Κρήτη
Λ. Αυγενάκης: Τι θα γίνει με την ταλαιπωρία των συνταξιούχων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη συνεχή ταλαιπωρία των συνταξιούχων, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην απονομή συντάξεων και των περικοπών, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ  και Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Έφη Αχτσιόγλου.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι:

«Η απονομή σύνταξης σε εύλογο (δηλ. σχετικά μικρό) χρονικό διάστημα από την κατάθεση της σχετικής αίτησης αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της πολιτείας και δείγμα του κοινωνικού κράτους δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, η καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων έχει ξεπεράσει τα όρια της λογικής. Εκκρεμείς παραμένουν, σύμφωνα με στοιχεία, 140.000 περίπου αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια σύνταξη ενώ ακόμη δεν έχει εκδοθεί ούτε μια κύρια σύνταξη με το νέο τρόπο υπολογισμού, του οποίου η εφαρμογή άρχισε πριν από ενάμιση χρόνο.

Δεκαπέντε μήνες και πλέον βρίσκονται στην αναμονή για σύνταξη χιλιάδες δικαιούχοι, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι σχετικές εγκύκλιοι, ώστε να διεκπεραιωθούν από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ οι αιτήσεις συνταξιοδότησης. Ειδικότερα, ο «νόμος Κατρούγκαλου» -με τον οποίο επέρχονται μειώσεις στις συντάξεις έως 30% - δεν εφαρμόζεται ακόμη στο σύνολό του, αφού δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες εγκύκλιοι από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας.

Μάλιστα, οι περισσότεροι δικαιούχοι, που ήδη περιμένουν 15 μήνες, είναι άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα θα περιμένουν ακόμη. Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ λόγω απουσίας των σχετικών εγκυκλίων δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση για συντάξεις χηρείας, καθώς και για τον χρόνο ασφάλισης εξωτερικού. Έτσι σήμερα το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ μπορεί να επεξεργαστεί μόνο απλές περιπτώσεις συντάξεων γήρατος και αναπηρίας. Έτσι, οι περίπου 15.000 δικαιούχοι των νέων ψαλιδισμένων συντάξεων χηρείας λαμβάνουν ακόμα προσωρινές συντάξεις ύψους 346 ευρώ μηνιαίως (κι αυτές με καθυστέρηση), ενώ για να εκδοθεί η οριστική σύνταξη χηρείας πρέπει, προηγουμένως, να υπολογιστεί εκ νέου η σύνταξη του θανόντος. Πρόκειται για μια διαδικασία που διπλασιάζει τον χρόνο αναμονής και την ταλαιπωρία των αιτούντων.

Το Υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι θα εκταμιευτούν 859 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αποπληρωμή εκκρεμών κύριων συντάξεων που βρίσκονταν στην ουρά τουλάχιστον 2-3 χρόνια, ενώ σε περίπτωση που οι φορείς δεν χρησιμοποιήσουν τη χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το ποσό πρέπει να επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Παρά ταύτα, με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ η καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, δηλαδή συνολικά η καθυστέρηση εκτιμάται ότι θα αγγίζει τα τρία έτη.

Παράλληλα, οι περικοπές των συντάξεων από την Κυβέρνηση συνεχίζονται με «… αμείωτο» ρυθμό. Ο κ. Τσίπρας το 2014 υποσχόταν τη 13η σύνταξη, ενώ η Κυβέρνηση του έλεγε ότι δεν κόβει ούτε ένα ευρώ τις συντάξεις. Μετά από δύο χρόνια στην εξουσία, κόβει όλες τις συντάξεις, μέχρι και 18%, μέσω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις και της νέας μείωσης των επικουρικών συντάξεων.

Με άλλα λόγια, όχι μόνο δεν έδωσε τη 13η σύνταξη, αλλά κόβει τουλάχιστον μια σύνταξη ακόμη. Κόβει τη 12η σύνταξη και σε πολλές περιπτώσεις την 11η. Χώρια η μείωση του αφορολογήτου, που κοστίζει έως και άλλη μια σύνταξη. Ειδικότερα, ο «νόμος Κατρούγκαλου» προβλέπει πως οι κατώτατες συντάξεις 15ετίας που θα απονέμει στο εξής ο ΕΦΚΑ σε χαμηλόμισθους θα ξεκινούν από 195,90 ευρώ για σύνταξη χηρείας και από 288 ευρώ για μειωμένη σύνταξη γήρατος, όπου δεν θα ξεπερνούν τα 414, 90 ευρώ (μεικτά) έναντι των 486 ευρώ πριν από τον Ν.4387/2016.

Που είναι οι «…κόκκινες γραμμές» της Κυβέρνησης, όταν οδηγούνται στην ανέχεια χιλιάδες συνταξιούχοι; Πως θα μπορέσουν να επιβιώσουν οι συνταξιούχοι χωρίς εισόδημα για 15 και πλέον μήνες; Θα περίμενε κανείς ότι η κυβέρνηση θα έδειχνε ένα ελάχιστο ίχνος σεβασμού για τους κόπους και τις θυσίες των τελευταίων ετών απέναντι σε μία ευαίσθητη κοινωνική ομάδα όπως αυτή των συνταξιούχων. Ωστόσο, οι Έλληνες θα θυμούνται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν αυτή που έκοψε το ΕΚΑΣ και μείωσε δραματικά τις συντάξεις.

… Η δυσκολία απονομής ακόμα και προσωρινής σύνταξης έχει φέρει στα όρια της απελπισίας πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων που αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης»,

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της πολυετής, πλέον, καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων;

2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των συντάξεων που εκκρεμούν;

3. Συνάδει με τις «.. κόκκινες γραμμές» της Κυβέρνησης σας, συνταξιούχοι να οδηγούνται στην ανέχεια και να περιμένουν για 2 και πλέον χρόνια την απονομή της σύνταξής τους;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News