default-image

Το "εμπόριο" ψεύτικων ελπίδων... καλά κρατεί στην Κρήτη

Κρήτη
Το "εμπόριο" ψεύτικων ελπίδων... καλά κρατεί στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαίνοντα ρόλο για τα σύγχρονα δουλεμπορικά κυκλώματα, τα οποία εκμεταλλεύονται την αγωνιώδη προσπάθεια εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων να διαφύγουν από την Ελλάδα σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, φέρονται ότι έχουν τα αεροδρόμια - κυρίως - του Ηρακλείου και των Χανίων.

Στηριζόμενοι στις δεκάδες πτήσεις τσάρτερ που πραγματοποιούνται καθημερινά από τον αερολιμένα "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου, στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, οι διακινητές μοιράζουν σε ταλαιπωρημένους ανθρώπους ψεύτικες ελπίδες, αποσπώντας τους χιλιάδες ευρώ για να τους εξασφαλίσουν πλαστά διαβατήρια. Εντούτοις, οι εν λόγω ελπίδες αποδεικνύονται φρούδες, αφού οι σαρωτικοί έλεγχοι των διωκτικών Αρχών έχουν ως αποτέλεσμα τις αθρόες συλλήψεις μεταναστών - αλλά και διακινητών - που επιχειρούν να "πετάξουν" παράνομα από την Κρήτη στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, μέσα στο 2016 η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε συνολικά 424 συλλήψεις ατόμων που προσπάθησαν να ταξιδέψουν παράνομα στο εξωτερικό, είτε από το αεροδρόμιο Ηρακλείου, είτε από το αεροδρόμιο Χανίων. Είκοσι τέσσερις από τους συλληφθέντες, μάλιστα, φέρονται ως διακινητές μεταναστών. Μόνο μέσα στο α' εξάμηνο του 2017, ωστόσο, η Αστυνομία προχώρησε σε συνολικά 236 συλλήψεις στα δύο αεροδρόμια. Οι δύο από αυτές τις συλλήψεις αφορούσαν φερόμενους διακινητές (ένας Αφγανός κι ένας Έλληνας).

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι μέσα στον Ιούλιο, οι διωκτικές Αρχές στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων ασχολήθηκαν με έξι υποθέσεις που σχετίζονται με αλλοδαπούς που προσπάθησαν να ταξιδέψουν παράτυπα. Μέσω της εξιχνίασης των έξι αυτών υποθέσεων, πραγματοποιήθηκαν μέσα στον περασμένο μήνα συνολικά 53 συλλήψεις! Και καθώς οι αριθμοί δεν... ψεύδονται, τα εν λόγω στοιχεία φανερώνουν πως - αν μη τι άλλο - οι σύγχρονοι δουλέμποροι επιλέγουν να πουλήσουν ψεύτικες ελπίδες σε πρόσφυγες και μετανάστες, εκμεταλλευόμενοι, προφανώς, το πλήθος πτήσεων τσάρτερ που αναχωρούν σε καθημερινή βάση από το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου.

Τα κυκλώματα

Οι μετανάστες, οι οποίοι επιλέγουν να ταξιδέψουν παράνομα από το αεροδρόμιο Ηρακλείου φτάνουν συνήθως στην Κρήτη λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη πτήση τους. Τις περισσότερες φορές έρχονται ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά. Εξάλλου, οι μετανάστες φέρονται να προσεγγίζονται από ανθρώπους των κυκλωμάτων διακίνησης στην Αθήνα. Αυτό δε σημαίνει, ωστόσο, ότι τα επίμαχα κυκλώματα δεν έχουν επεκταθεί - όπως φαίνεται, άλλωστε, από τις πρόσφατες σημαντικές επιτυχίες της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. - και στην Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι συλλήψεις ατόμων με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα γίνονται και στο λιμάνι του Ηρακλείου. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα όσα ανέφερε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο κεντρικός λιμενάρχης Ηρακλείου, αντιπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος Ευθύμιος Δουβής, ο οποίος μας είπε ότι και το λιμάνι αποτελεί πεδίο ελέγχου. Ειδικότερα, μέσα στο 2016 το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου ασχολήθηκε με εννέα σχετικές υποθέσεις, προβαίνοντας σε συνολικά 19 συλλήψεις. Εξάλλου, εντός του α' εξαμήνου του 2017 το Λιμενικό, στο Ηράκλειο, ασχολήθηκε με τέσσερις υποθέσεις, προχωρώντας παράλληλα σε πέντε συλλήψεις.

«Υπάρχει μεγάλη επιχειρησιακή δράση και συντονισμός μαζί με τη λιμενική Αρχή του Πειραιά, αλλά και με τις οικείες αστυνομικές Αρχές», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στη «Νέα Κρήτη» ο κεντρικός λιμενάρχης Ηρακλείου, Ευθύμιος Δουβής.

«Υπάρχουν συστηματικοί και εντατικοί έλεγχοι του Γραφείου Ασφαλείας από το προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, και βλέπουμε ότι αυτοί αποδίδουν καρπούς. Είναι άκρως αποτελεσματικές οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στους ελέγχους που γίνονται», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Δουβής.

Σύριοι, Αφγανοί, Ιρακινοί

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει το στοιχείο της εθνικότητας των συλληφθέντων, που κατέληξαν με χειροπέδες, είτε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, είτε στον αερολιμένα Χανίων. Όπως είναι εύλογο - λόγω του πολύχρονου εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στη Συρία - τόσο φέτος, όσο και το 2016 η μεγάλη πλειονότητα των συλληφθέντων είναι συριακής εθνικότητας. Ακολουθούν, στη δεύτερη θέση, οι Αφγανοί και οι Ιρακινοί. Αναλυτικότερα, εντός του 2016 συνελήφθησαν 141 Σύριοι (11 εκ των οποίων φέρονται ως διακινητές) και 79 Αφγανοί (ένας φερόμενος διακινητής). Εξάλλου, χειροπέδες φόρεσαν και 51 Ιρακινοί (ένας φερόμενος διακινητής), 25 Κονγκολέζοι, 12 Ιρανοί και ισάριθμοι Παλαιστίνιοι και Καμερουνέζοι.

Εξάλλου, συνελήφθησαν και πέντε υπήκοοι Σομαλίας, άλλοι τόσοι Αιγύπτιοι, τρεις Αλγερινοί και τρεις υπήκοοι Γουινέας. Η σχετική λίστα συμπληρώνεται με αλλοδαπούς από την Αιθιοπία, την Αϊτή, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Γκάμπια, την Γκάνα, την Ινδία, τη Λιβύη, το Μάλι, το Μαρόκο, την Ουκρανία, την Ουγγαρία, το Πακιστάν, τη Σιέρα Λεόνε και τη Σρι Λάνκα.

Από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2017, η Αστυνομία συνέλαβε στα δύο αεροδρόμια συνολικά 67 Σύριους, 45 Αφγανούς (ένας εκ των οποίων φέρεται ως διακινητής), 33 Ιρακινούς και 21 υπηκόους Ερυθραίας. Εξάλλου, συνελήφθησαν ακόμη 9 Κονγκολέζοι, οκτώ Παλαιστίνιοι, έξι Πακιστανοί και άλλοι τόσοι Καμερουνέζοι. Τη σχετική λίστα συμπληρώνουν Μαροκινοί, Αιγύπτιοι, Αλγερινοί, Σομαλοί, Ιρανοί, αλλά και υπήκοοι Λιβύης, Μάλι, Ινδίας, Γουινέας, Γκάνας, Αιθιοπίας και Γκαμπόν.

"HAWALA" : Το παγκόσμιο δίκτυο μεταφοράς χρημάτων

Εξάλλου, δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από την αποκάλυψη της "Ν.Κ." αναφορικά με υπόθεση παράνομης διακίνησης μετανάστη, που φέρεται να πλήρωσε για να ταξιδέψει στο εξωτερικό από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, μέσω του παγκόσμιου δικτύου μεταφοράς χρημάτων "Hawala".

Προ ημερών, οι διωκτικές Αρχές δεν άργησαν να διαπιστώσουν ότι μια Αφγανή μητέρα πλήρωσε 3.000 ευρώ για να "πετάξει" παράνομα από το Ηράκλειο στη Φρανκφούρτη, μαζί με τα δύο ανήλικα παιδάκια της.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το αντίτιμο της μεταφοράς τους στη Γερμανία κατατέθηκε από το σύζυγο της Αφγανής ως ενέχυρο σε κατάστημα μεταφοράς χρημάτων στην Αθήνα. Όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια, το εν λόγω ποσό θα "έφτανε" στον παραλήπτη του μόνο σε περίπτωση που η Αφγανή κατάφερνε να φτάσει στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, κάτι που τελικά δεν έγινε. Η εν λόγω αποκάλυψη σκόρπισε κατευθείαν υποψίες στις Αρχές, καθώς ο εν λόγω τρόπος μεταφοράς χρημάτων "φωτογραφίζει" το περίφημο δίκτυο "Hawala".

Πρόκειται για δίκτυο ανθρώπων σε διάφορα μέρη του πλανήτη, οι οποίοι διακινούν χρήματα χωρίς τη μεσολάβηση τραπεζικών ιδρυμάτων. Μέσω "Hawala", φαίνεται, εξάλλου, ότι λειτουργούν τόσο τα δουλεμπορικά κυκλώματα μεταναστών, όσο και οι τζιχαντιστές. Η λειτουργία του δικτύου βασίζεται στο ότι τα χρήματα δε "βγαίνουν" ποτέ από τη χώρα στην οποία βρίσκονται και φυσικά στο ότι το δίκτυο είναι "αόρατο" στις Αρχές.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News