default-image

Πρωτοβουλία για τη διάσωση των μνημείων στο Λόφο Καστέλι

Κρήτη
Πρωτοβουλία για τη διάσωση των μνημείων στο Λόφο Καστέλι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tον ιστορικό και αρχαιολογικό χαρακτήρα των κτηρίων της Παλιάς Μεραρχίας Κρητών και των Τουρκικών Φυλακών στο Λόφο Καστέλι τα οποία πέρασαν από το Πολυτεχνείο στα χέρια ιδιωτών για τουριστική αξιοποίηση, επικαλείται η Πρωτοβουλία που συστάθηκε από πολίτες των Χανίων για τη διάσωση των μνημείων.

Ο Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων Μιχάλης Ανδριανάκης επεσήμανε ότι ο λόφος Καστέλι υπήρξε διαχρονικά το διοικητικό κέντρο της πόλης από τα Μινωϊκά χρόνια μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα με σημαντικά αρχαία σε άμεση γειτονία ή με τα ίδια τα κτήρια. Υποστήριξε δε ότι η μελέτη Ρωμανού Καλλιγά που προβλέπει τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στο λόφο Καστέλι παραμένει σε ισχύ.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας για τη διάσωση των μνημείων στο λόφο Καστέλι αντιπροτείνουν την αξιοποίηση των κτηρίων από την πολιτεία προς όφελος της τοπικής κοινωνία. Επαναφέρουν την πρόταση για στέγαση μουσείου καθώς για την εγκατάσταση στο κτήριο της παλιάς Μεραρχίας του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης.

Το θέμα της αξιοποίησης των κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στην παλιά πόλη έχει αναδειχθεί σε πρωτεύον ζήτημα για τα Χανιά ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από την Πρωτοβουλία πολιτών που αντιτίθεται στην προοπτική της τουριστικής αξιοποίησης τους, έχει συσταθεί και Πρωτοβουλία πολιτών που τάσσεται υπέρ αυτής.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News