default-image

«Σήμα κινδύνου» για τη ρακή στέλνει ο Κεφαλογιάννης

Κρήτη
«Σήμα κινδύνου» για τη ρακή στέλνει ο Κεφαλογιάννης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καμπανάκι» για τη ρακή, το ούζο, το τσίπουρο,  αλλά και άλλα ελληνικά εμβληματικά ποτά, όπως είναι η μαστίχα Χίου, «χτυπά» ο Ευρωβουλευτής και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μανόλης Κεφαλογιάννης.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Κεφαλογιάννη, ο ίδιος πραγματοποίησε συνάντηση με το βουλευτή Λαρίσης, Μάξιμο Χαρακόπουλο, για το ζήτημα που έχει προκύψει με τον υπό ψήφιση στην ευρωβουλή νέο Κανονισμό για τα αλκοολούχα ποτά Γεωγραφικής Ένδειξης, που περιέχει «δυσάρεστες εκπλήξεις» για παραδοσιακά ελληνικά ποτά, όπως η τσικουδιά, το τσίπουρο, το ούζο και η μαστίχα Χίου.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε τον Μανώλη Κεφαλογιάννη για την πρωτοβουλία που ανέλαβε με την παρέμβασή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούγκερ και θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ, στους οποίους απέστειλε ενημερωτικές επιστολές με συγκεκριμένα επιχειρήματα, προκειμένου έστω και την ύστατη στιγμή να αποτραπούν οι δυσμενείς εξελίξεις για τα αλκοολούχα ποτά ΠΓΕ.

Για το ζήτημα υπήρξαν παρεμβάσεις στο εθνικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Στις Επιτροπές της Βουλής, όπου συζητήθηκε ο Κανονισμός, παρενέβη ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εξηγώντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ενώ κατέθεσε και ερωτήσεις στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπήρξε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος και απεκάλυψε ότι αν και η προθεσμία υποβολής προτάσεων από τα κράτη μέλη για διορθώσεις του Κανονισμού έληγε στις 10 Μαρτίου 2017, η κυβέρνηση Τσίπρα εισήγαγε προς συζήτηση τον Κανονισμό στη Βουλή, κατόπιν εορτής, στις 30 Μαρτίου!

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ ενημέρωσε τον Θεσσαλό πολιτικό ότι ο Κανονισμός αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην ευρωβουλή το Νοέμβριο και ότι ο ίδιος θα καταθέσει σχετικές τροπολογίες μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες του ευρωκοινοβουλίου.

Έως τότε συμφώνησαν ότι επιβάλλεται να υπάρξουν πρωτοβουλίες και συντονισμένες ενέργειες τόσο από την κυβέρνηση όσο και από Έλληνες ευρωβουλευτές στις πολιτικές ομάδες όπου ανήκουν, προκειμένου να αλλάξουν τα επίμαχα σημεία του Κανονισμού.

Μετά τη συνάντηση, σε κοινή τους δήλωση, οι Μανώλης Κεφαλογιάννης και Μάξιμος Χαρακοπουλος δήλωσαν ότι λόγω της ολιγωρίας της κυβέρνησης κινδυνεύουν εμβληματικά προϊόντα, όπως η τσικουδιά και το τσίπουρο.

Δυστυχώς, τα ανακλαστικά των αρμοδίων υπουργών θέτουν σε κίνδυνο παραδοσιακά ποτά για τα οποία ανοίγει "παράθυρο" εμφιάλωσης εκτός του τόπου και της χώρας παραγωγής, με δυσάρεστες συνέπειες για όλους τους εμπλεκόμενους στον αμπελοοινικό τομέα και τις τοπικές οικονομίες.

Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση, να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει άμεσα στις επιβαλλόμενες πρωτοβουλίες πριν υπάρξουν μη αναστρέψιμα τετελεσμένα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News