default-image

Οι ράμπο "ρίχνουν λουκέτα", σφράγισαν ήδη 15 επιχειρήσεις

Κρήτη
Οι ράμπο "ρίχνουν λουκέτα", σφράγισαν ήδη 15 επιχειρήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαφάρι ελέγχων τόσο στα εμπορικά κέντρα των μεγάλων πόλεων όσο και στα τουριστικά θέρετρα, όπου αυτή την περίοδο σημειώνεται μεγάλη κίνηση - ίσως και μεγάλη παραβατικότητα - έχουν ξεκινήσει στην Κρήτη οι "ράμπο" των Οικονομικών Υπηρεσιών.

Μάλιστα, στο κέντρο του Ηρακλείου έχει έως αυτή τη στιγμή μπει "λουκέτο" μετά από ελέγχους σε 15 επιχειρήσεις.

Στόχος η πάταξη της φοροδιαφυγής και της παρανομίας που συνεχίζει να ανθεί για τα καλά, απόρροια της κρίσης και της βαριάς φορολογίας που αναγκάζουν, θέλοντας και μη, μερίδα επιχειρηματιών να μην κόβουν αποδείξεις ή ακόμα να αποφεύγουν και να παρεμποδίζουν τους ελέγχους των αρμόδιων Αρχών στα καταστήματά τους, με τη γνωστή υπεκφυγή... «το αφεντικό δεν είναι εδώ».

Πολλά είναι, εξάλλου, και περιστατικά βιαιοπραγίας που έχουν σημειωθεί τόσο στο νησί μας όσο και σε άλλες περιοχές, όταν μικτά κλιμάκια έμπαιναν για έλεγχο σε καταστήματα. Όμως τώρα η στάση του αρμόδιου υπουργείου και των αρμόδιων Αρχών σκληραίνει.

Συγκεκριμένα, "λουκέτα" μέχρι και για έναν μήνα θα βάζουν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στις επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν αποδείξεις ή παρεμποδίζουν τους ελέγχους, ενώ την ίδια ώρα αρκετά βαρύς είναι ο "πέλεκυς" σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν μπορεί να γίνει αναστολή λειτουργίας, με τα πρόστιμα για τη φοροδιαφυγή ή την παρεμπόδιση ελέγχου να ξεκινούν από 1.000 ευρώ και να αγγίζουν τις 5.000 ευρώ!

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξέδωσε εγκύκλιο με στόχο να κλείσουν "παραθυράκια" για την αποφυγή των κυρώσεων. Πρόκειται για μια εγκύκλιο με αναλυτικές διευκρινίσεις προς τους ελεγκτές για τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, στις οποίες θα επιβάλλεται ποινή αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης ή του καταστήματος και πρόστιμα.

Πότε και πώς

Αναλυτικά, η εγκύκλιος, η οποία καταγράφει το νομοθετικό καθεστώς που ισχύει για το πότε θα μπαίνει από εδώ και στο εξής "λουκέτο", αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

* Για την επιβολή "λουκέτου":

α) «Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα προβλεπόμενων αποδείξεων, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του αριθμού τους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών, για τα οποία δεν εκδόθηκαν αποδείξεις ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς, υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

β) Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης α διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

γ) Αμελλητί για δέκα ημέρες, κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης β διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

* Για παρεμπόδιση ελέγχου:

Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια κάθε είδους επιτόπιου φορολογικού ελέγχου με χρήση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αναστέλλεται μέχρι έναν μήνα η λειτουργία της σχετικής επιχείρησης.

Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή "σπάσιμο" της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για δέκα ημέρες».

Γιατροί, δικηγόροι, γηροκομεία

Στις κατηγορίες φορολογούμενων που δεν προβλέπεται αναστολή λειτουργίας, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις ιατρείων, κλινικών, γηροκομείων και δικηγορικών γραφείων, «επιβάλλεται μόνο χρηματικό πρόστιμο:

α) Από 1.000 έως 1.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν απλογραφικό σύστημα και από 2.000 έως 2.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

β) Από 2.501 έως 3.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν απλογραφικό σύστημα και από 3.501 έως 5.000 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

γ) 5.000 ευρώ ανεξαρτήτως εφαρμογής λογιστικού συστήματος».

Τι λένε οι επιχειρηματίες

Σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε, με τα έξοδα που αντιμετωπίζει κάθε επιχείρηση να είναι δυσβάσταχτα, ο επιχειρηματικός κόσμος κρίνει «υπερβολικά» τέτοιου είδους μέτρα. Όπως λένε επιχειρηματίες, τους βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό και παράλληλα τους αναγκάζουν να παρανομήσουν για να επιβιώσουν. Κρίνουν θεμιτούς τους ελέγχους, αλλά, όπως αναφέρουν, το κράτος θα μπορούσε να βρει πολλούς άλλους τρόπους εξάλειψης των φαινομένων φοροδιαφυγής και παρανομίας, και όχι να παίζει «το ρόλο του τρομοκράτη», όπως χαρακτηριστικά λένε. «Το κράτος πρέπει να μας ελέγχει και καλά το κάνει. Όμως είναι άδικο με το που ανοίγουμε το κατάστημά μας κάθε μέρα να δεχόμαστε τον ένα ελεγκτικό μηχανισμό μετά τον άλλο. Τόσο βαριά πρόστιμα θα μας εξουθενώσουν και δε θα μπορούμε να αντεπεξέλθουμε ούτε στα καθημερινά μας έξοδα. Αυτή τη στιγμή έχουν κατέβει στην Κρήτη μικτά κλιμάκια από την Αθήνα. Παριστάνουν τους πελάτες και λειτουργούν καθαρά εισπρακτικά, αφού ψάχνουν πάντα να βρουν ένα ψεγάδι για να επιβάλουν πρόστιμα, σαν να θέλουν να μας κλείσουν όλους. Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας σε 15 επώνυμες επιχειρήσεις στο κέντρο του Ηρακλείου, πράγμα πολύ σκληρό και άδικο. Και δεν τα έκλεισαν για κάποια σοβαρή παρανομία, αλλά απλά για μια απόδειξη, ή γιατί μπορεί να είχαν τα βιβλία τους στο λογιστή», τόνισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη, περιγράφοντας τα "λουκέτα" αλλά και το καθημερινό "στρίμωγμα" που βιώνουν οι επιχειρηματίες. Καταλήγοντας η ίδια τονίζει ότι «το μόνο που θα καταφέρουν στο τέλος είναι να γίνουν όλοι οι επιχειρηματίες παράνομοι, για να αντεπεξέλθουμε στα οικονομικά βάρη που μας έχουν επιβάλει».

Την ίδια ώρα, από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Μανόλης Κουμαντάκης, σχολιάζοντας την κατάσταση αυτή λέει ότι «καλό είναι να εφαρμόζεται η νομοθεσία για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί οφείλουν να είναι ενεργοποιημένοι. Θέλουμε τη νομιμότητα. Όμως ζητάμε οι έλεγχοι να γίνονται σε όλες τις κατευθύνσεις. Τους καλούμε λοιπόν να πάνε στις λαϊκές και στα κινέζικα να δουν τι γίνεται».

Ρισκάρουν με "λουκέτο" και δεν κόβουν αποδείξεις

Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων βρίσκονται καθημερινά μπροστά σε μια κατάσταση πρακτικών φοροδιαφυγής εκτός ορίων. Επιβάλλουν δεκάδες "λουκέτα" για μη έκδοση αποδείξεων, αλλά αυτό δε φαίνεται να συνετίζει την αγορά, αφού η φορολογική παραβατικότητα βρίσκεται στα ύψη. Η δικαιολογία όσων πιάνονται να μην κόβουν αποδείξεις; «Με τη μη έκδοση αποδείξεων θα μας βάλουν "λουκέτο" για δύο ημέρες. Αν κόβουμε όλες τις αποδείξεις θα βάλουμε οριστικά "λουκέτο" μόνοι μας, αφού θα μπαίνουμε μέσα».

Η λογική που περιγράφουν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που επιλέγουν το... "σπορ" της μη έκδοσης απόδειξης είναι απλή. Σε κάθε 100 ευρώ καθαρών εσόδων μιας επιχείρησης, το 70% καταλήγει στα ταμεία του κράτους, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να καλείται να επιβιώσει με τα υπόλοιπα 30 ευρώ - χρήματα με τα οποία θα πρέπει να πληρώσει προμηθευτές, λειτουργικά έξοδα, εργαζόμενους και να ζήσει και ο ίδιος ο επιχειρηματίας. Η λύση, όπως λέει ο εμπορικός κόσμος, είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών προκειμένου να μη συμφέρει η φοροδιαφυγή. Αυτήν τη στιγμή, πάντως, το "κέρδος" για μια επιχείρηση που δεν εκδίδει απόδειξη είναι τόσο μεγάλο που έχει αρχίσει να δημιουργείται πλέον ένας άτυπος διπλός τιμοκατάλογος: μία κανονική τιμή με έκδοση απόδειξης και άλλη μία μειωμένη χωρίς απόδειξη.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News