default-image

«αντιγόνη. αλήθεια είναι»: Ένα υπαρξιακό ταξίδι στη σκηνή

Κρήτη
«αντιγόνη. αλήθεια είναι»: Ένα υπαρξιακό ταξίδι στη σκηνή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"αντιγόνη. αλήθεια είναι"... Μια θεατρική παράσταση-αφιέρωμα στον άνθρωπο, εμπνευσμένη από την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή, έρχεται μεθαύριο Κυριακή στην Πύλη Βηθλεέμ στο Ηράκλειο. Μια σύλληψη της Δέσποινας Σιδηροπούλου, η οποία μας προσκαλεί σε ένα υπαρξιακό "ταξίδι" μέσα από το μύθο της Αντιγόνης και όλων όσων εκείνη αντιπροσωπεύει. Μια κατάδυση στα βάθη της ύπαρξης για να συναντήσουμε τη μία ακέραιη φωνή!

«Είναι μια παράσταση εμπνευσμένη από την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή. Έρχεται μετά από ένα ταξίδι βαθιάς μελέτης, εδώ και ένα χρόνο, πάνω στο αρχέτυπο της Αντιγόνης και του Κρέοντα. Είναι μια σύγχρονη προσέγγιση στο έργο και στόχος μας είναι να αναγνωρίσουμε την Αντιγόνη και τον Κρέοντα μέσα μας. Να βρούμε τα σύμβολα που καθρεπτίζονται στη δική μας ζωή, στη δική μας καθημερινότητα», υπογραμμίζει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" η δημιουργός και σκηνοθέτιδα της παράστασης Δέσποινα Σιδηροπούλου. «Η Αντιγόνη αρχετυπικά αντιπροσωπεύει την ακεραιότητα, τη φωνή της αλήθειας, τη φωνή που υπερασπίζεται, αυτό που εγώ λέω "καρδιά".

Η Αντιγόνη υπερασπίζεται την καρδιά της - αυτό που για τους άλλους είναι μιαρό, η Αντιγόνη το αγκαλιάζει και το τιμά. Ο Κρέοντας αντιπροσωπεύει όλες τις μορφές της εξουσίας που έχουν καταγραφεί μέσα μας. Ξεκινούν από την παιδική μας ηλικία και καθρεπτίζονται σιγά-σιγά στο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε. Ο Κρέοντας είναι αυτός που μας σταματάει από το να αρθρώσουμε την αλήθεια μας. Είναι αυτός που μας πνίγει πιάνοντάς μας από το λαιμό. Που δε μας αφήνει να πούμε αυτό που πιστεύουμε, αυτό που χρειαζόμαστε, αυτό που θέλουμε».

Ο στόχος

«Αυτό που κάνουμε στην παράσταση είναι να δούμε το ταξίδι της Αντιγόνης, μέχρι να γίνει η Αντιγόνη. Βλέπουμε δηλαδή ότι η Αντιγόνη εμπεριέχει τον Κρέοντα μέσα της. Βλέπουμε πως τον αγκαλιάζει, πως τον συγχωρεί για να μπορέσει να βρει την ακεραιότητά της και να εκφράσει την αλήθεια της πέρα από την έννοια της εξουσίας. Γιατί Αντιγόνη χωρίς Κρέοντα δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και Κρέοντας χωρίς Αντιγόνη. Αν αντικρίσουμε τον Κρέοντα που κρύβουμε μέσα μας και τον συγχωρέσουμε... τότε θα βρούμε την αλήθεια, την αγάπη», αναφέρει στη "Νέα Κρήτη" η κ. Σιδηροπούλου.

Πώς προέκυψε ο τίτλος...

Όπως εξηγεί η κα Σιδηροπούλου, ο τίτλος της παράστασης είναι "αντιγόνη. αλήθεια είναι"... Αντιγόνη με μικρό το "α" γιατί έχει να κάνει με την Αντιγόνη που κρύβουμε μέσα μας. Η Αντιγόνη για μένα είναι η αλήθεια, είναι το φως. Και το "αλήθεια είναι" είναι το ποια είναι η αλήθεια αυτής της δικής μας Αντιγόνης. Πόσο τολμάω τελικά να αρθρώσω την αλήθεια μου σε αυτή τη ζωή. Η Αντιγόνη τολμάει και εμένα αυτό με συγκινεί και ως άνθρωπο με κομματιάζει κιόλας. Έχω ένα δέος απέναντι σε αυτό. Στο να μπορείς να αρθρώσεις την αλήθεια, όσο σκληρή και αν είναι. Γιατί για μένα η αλήθεια είναι η ύψιστη πράξη αγάπης. Αν θέλουμε να μιλάμε για αγάπη οι άνθρωποι, πρέπει πρώτα να μιλάμε για αλήθεια. Αγάπη χωρίς αλήθεια δεν υπάρχει».

Ο άνθρωπος

«Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον άνθρωπο, στην τρωτότητά μας ως άνθρωποι και ταυτόχρονα στη θεϊκότητά μας, δηλαδή σε όλη αυτή τη γνώση, τη σοφία, την ακεραιότητά μας την οποία "ζώντας" τη χάνουμε. Και πρέπει να την ξαναβρούμε, να θυμηθούμε ποιοι είμαστε», μας λέει η κ. Σιδηροπούλου.

Η παράσταση

Η παράσταση θα ανέβει μεθαύριο Κυριακή 16 Ιουλίου στην ανοικτό θέατρο της Πύλη Βηθλεέμ στις 9:30 το βράδυ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ "Ηράκλειο-Καλοκαίρι 2017". Δύο ηθοποιοί επί σκηνής, άλλοτε ως αφηγητές, άλλοτε ως ήρωες και άλλοτε ως χορός, σε ένα ταξίδι ενθύμησης των αρχετύπων. Πώς φανερώνεται στη ζωή μας ο Κρέοντας και η Αντιγόνη; Πώς καθρεφτίζεται μέσα σε αυτή τη σχέση το ταξίδι της ανθρώπινης ύπαρξης;

Η παράσταση ανήκει στο είδος του Devised Theatre (Θέατρο της Επινόησης). Η Αντιγόνη του Σοφοκλή είναι η πηγή μέσα από την οποία προκύπτουν οι προσωπικές ομολογίες των ερμηνευτών και τα νήματα της πλοκής.

Η σύλληψη και η σκηνοθεσία του έργου είναι της Δέσποινας Σιδηροπούλου, η οποία έχει συνθέσει και το κείμενο μαζί με τον Στράτο Παλαιολόγο. Σύμβουλος δραματουργίας είναι ο Pau Gimeno, στη μουσική σύνθεση είναι ο Δημήτρης Σπύρου, την επιμέλεια των κοστουμιών και των αντικειμένων έχει κάνει η Σοφία Δαισπύρου, στους φωτισμούς είναι ο Αντώνης Αλεξάκης και στα visual ο Παντελής Φραντζής. Ερμηνεία-συνδημιουργία: Δέσποινα Σιδηροπούλου και Στράτος Παλαιολόγος. Η γενική είσοδος είναι 10 ευρώ.

Χορηγός επικοινωνίας είναι ο Όμιλος "ΚΡΗΤΗ TV", "Νέα Κρήτη", Ράδιο 98,4 και neakriti.gr.

Ποια είναι η Δέσποινα Σιδηροπούλου;

Η Δέσποινα Σιδηροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε με άριστα από τη Δραματική Σχολή "Αρχή". Από το 1999 εργάζεται στο χώρο του θεάτρου ως ηθοποιός, σκηνοθέτιδα, δραματουργός και δασκάλα υποκριτικής. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Πηγή Δημητρακοπούλου, Μ. Κάλμπαρη, Φώτη Νικολάου (χοροθεατρική ομάδα "Χ-it"), Α. Τομπούλη, το μουσικό συγκρότημα "Στέρεο Νόβα", το μουσικό Μ. Δέλτα, κ.ά. Έχει σκηνοθετήσει τις "Υπηρέτριες" του Ζ. Ζενέ στο Θέατρο "Επί Κολωνώ" (2002) και έργα της Μ. Κάλμπαρη στην παιδική σκηνή του Θεάτρου "Αργώ" (2003-2006). Έχει σκηνοθετήσει το οπτικό υλικό για τη συναυλία του μουσικού Μ. Δέλτα στο "Club 22" (2005) και το μουσικό βίντεο του τραγουδιού "She's a boy" του ίδιου (2010). Συνεργάστηκε ως δραματουργός και σκηνοθέτις στο project "Antigoni-Twin Peaks" (Λονδίνο, 2013). Σκηνοθέτησε την παράσταση "Amor est" που βασίζεται στην ερωτική επιστολογραφία της Μ. Τσβετάγεβα "Γράμματα στον Ελικώνα" (Θέατρο "Playground for the arts", 2014-15). Συνεργάστηκε ως δραματουργός και ηθοποιός στην παράσταση "Home" (Θέατρο "Chisenhale" στο Λονδίνο και "Unity" στο Λίβερπουλ. Από το 2008 ως το 2013 δίδαξε υποκριτική στη Δραματική Σχολή "Αρχή".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News