default-image

Αντιδρούν στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στο Λασίθι

Κρήτη
Αντιδρούν στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στο Λασίθι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Επιτροπή αγώνα των αυτοαπασχολούμενων του Ν. Λασιθίου ξεκινά τον αγώνα για να μην καταργηθεί η Κυριακάτικη αργία, ενώ το βράδυ της Πέμπτης 13 Ιουλίου, ο Εμπορικός Σύλλογος της Ιεράπετρας, διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη «Λευκή Νύχτα» με τα εμπορικά καταστήματα να μένουν ανοικτά μέχρι τα μεσάνυκτα, να κάνουν έξτρα εκπτώσεις μέσα στην περίοδο των εκπτώσεων, να κερνούν φρούτα και μπύρα τους καταναλωτές και να διασκεδάζουν με μουσική και face painting τα παιδιά και τους εφήβους.

«Όλοι εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι, μικροί μαγαζάτορες, μαζί με τους εργαζόμενους στο εμπόριο, είναι σήμερα ανάγκη να ακολουθήσουμε κοινό βηματισμό απέναντι στον κοινό αντίπαλο που έχουμε.

Είναι οι μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα μονοπώλια. Αυτούς τους αντίπαλους υπηρετεί η πολιτική των κυβερνήσεων διαδοχικά Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της Ε.Ε. - ΔΝΤ - ΕΚΤ με τα 4 μνημόνια», αναφέρει μεταξύ άλλων η Επιτροπή αγώνα.

«Ταυτόχρονα εξοντώνουν τους εμποροϋπαλλήλους με όρους σύγχρονης δουλείας με εξαντλητικά ωράρια - χωρίς κλαδική σύμβαση αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους με τα εξαντλητικά ωράρια, την ληστρική φορολογία, τα χρέη, τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.

Κερδισμένοι τα μεγάλα καταστήματα

Στα αποκαΐδια τον εργατικών δικαιωμάτων και στα λουκέτα των αυτοαπασχολούμενων το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Ε.Ε,ΔΝΤ,ΕΚΤ «διαμορφώνουν το επενδυτικό περιβάλλον» για τους μονοπωλιακούς ομίλους και τις πολυεθνικές. Σ' αυτό το πλαίσιο θέλουν ουσιαστικά, να καταργήσουν την Κυριακάτικη αργία και να υλοποιήσουν τον διακαή πόθο των επιχειρηματικών ομίλων. Η εμπειρία στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα επιβεβαιώνει ότι οι μόνοι κερδισμένοι από το άνοιγμα τις Κυριακές, είναι τα μεγάλα καταστήματα και οι πολυεθνικοί όμιλοι», προσθέτει η Επιτροπή Αγώνα των αυτοαπασχολούμενων. Η Κυριακή-αργία, αποτελεί μια σημαντική κατάκτηση της εργατικής τάξης και η κατάργηση της θα επιφέρει πολλαπλά χτυπήματα όχι μόνο στη ζωή των εργαζομένων στο εμπόριο αλλά συνολικά της οικογένειας των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολουμένων, καθώς αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική ζωή τους. «Μπαίνουν επιπλέον εμπόδια στη μητρότητα, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τις γυναίκες που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία στον κλάδο, τη νεολαία που μαθαίνει να δουλεύει από νωρίς χωρίς δικαιώματα, σε συνθήκες εντατικοποίησης και ελαστικότητας», συμπληρώνει.

Η υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας, δεν αφορά μόνο τους αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους στο εμπόριο, αλλά και όσους εργάζονται σε κλάδους που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με αυτόν.

«Πολύ σύντομα θα επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους, θα προκληθεί ντόμινο σε κλάδους που ως σήμερα έχουν κατοχυρωμένο το πενθήμερο, την αργία της Κυριακής. Για αυτό το λόγο, το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, αφορά όλους τους εργαζόμενους και πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο πάλης, ακόμα και για κλάδους που σήμερα έχει ουσιαστικά καταργηθεί. Η υπεράσπιση της αποτελεί βασικό ζήτημα της κοινής πάλης εμποροϋπαλλήλων και μικρών εμπόρων. Εργαζόμενοι, Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι παλεύουμε για :

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο, την Κυριακή αργία. Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπαλλήλους και οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους σε χρέη και λουκέτα.

Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό-λαϊκό εισόδημα. Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

Καμία επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων. Καλούμε τα σωματεία αυτοαπασχολούμενων και τα επιχειρησιακά εργατικά σωματεία του εμπορίου στο Νομό Λασιθίου να οργανώσουν άμεσα την πάλη τους με βάση τα παραπάνω αιτήματα. Να επιδιώξουν και να μεριμνήσουν για τον κοινό αγωνιστικό βηματισμό αυτοαπασχολούμενων, μικρών ΕΒΕ με τους εμποροϋπάλληλους και συνολικά τους εργαζόμενους», καταλήγουν οι αυτοαπασχολούμενοι που συμμετέχων στην Επιτροπή Αγώνα του Ν. Λασιθίου.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News