default-image

Ανυπολόγιστη καταστροφή στο εργοστάσιο Βατσινά

Κρήτη
Ανυπολόγιστη καταστροφή στο εργοστάσιο Βατσινά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόγνωση πάνω στις στάχτες και στα αποκαΐδια. Ο πύρινος εφιάλτης πέρασε σαν λαίλαπα χθες από το εργοστάσιο στρωμάτων των αδερφών Βατσινά στο Βιοτεχνικό Πάρκο Τυλίσου.

Παρά τη γιγαντιαία επιχείρηση της Πυροσβεστικής, που επιστράτευσε δυνάμεις από τρεις νομούς, παρά τη μεγάλη κινητοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η φωτιά, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία στο εργοστάσιο στις 4 χθες το απόγευμα, ισοπέδωσε στο διάβα της μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων μιας εκ των κορυφαίων κρητικών επιχειρήσεων...

Και σήμερα παρέμειναν στο σημείο 10 οχήματα και 26 άνδρες.

Μερικές ώρες έφτασαν, δυστυχώς, για να καταστραφεί ολοσχερώς η υπάρχουσα μονάδα, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούσαν όλο το βράδυ να αποσοβήσουν μια αντίστοιχη καταστροφή στη νέα μονάδα, που είχε μόλις διαμορφωθεί, αλλά όχι ακόμα εξοπλιστεί..

Με φόντο τις αποκαρδιωτικές πραγματικά εικόνες από το καταστροφικό μένος της πυρκαγιάς, η αγωνία και η απόγνωση κυριαρχούν στις τάξεις της οικογένειας των επιχειρηματιών, αλλά και των εργαζομένων, που από την πρώτη στιγμή έσπευσαν μαζικά στο χώρο του φλεγόμενου εργοστασίου.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΒΑΤΣΙΝΑ

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ

Γιατί δεν συνέδραμε ελικόπτερο

Μαζί με την απόγνωση όμως, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το όλο σύστημα, τον όλο κρατικό μηχανισμό σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας. Δεν έλειψαν μάλιστα τα "βέλη" και τα "καρφιά" φορέων. Όχι για τη τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία, που ίσα-ίσα ενήργησε άμεσα και με υπερβάλλοντα ζήλο, αλλά για το μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας. Στο επίκεντρο της κριτικής και των "πυρών", όπως τα περί γύμνιας και κοροϊδίας εκ μέρους των αρμοδίων της Πολιτικής Προστασίας, που εκτόξευσε οργισμένος ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, βρέθηκε το ελικόπτερο που αναμενόταν να συνδράμει αλλά δεν ήρθε τελικά ποτέ, αφού τις ώρες που η φωτιά κατέκαιγε το εργοστάσιο, εκείνο επιχειρούσε στα Κύθηρα...

Χαρακτηριστική ως προς το μέγεθος της καταστροφής ήταν η ενημέρωση που έδωσε γύρω στις 9 χθες το βράδυ, μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της "ΚΡΗΤΗ TV", ο διοικητής της Π.Υ. Ηρακλείου Μανόλης Δαμουλάκης.

«Η πυρκαγιά είχε επεκταθεί εκτός ορίων της επιχείρησης. Λόγω του ανέμου, υπήρχαν φόβοι και ανησυχία επέκτασης. Δόθηκε μάχη, και από την άποψη αυτή, τον κίνδυνο επέκτασης, η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Είναι πραγματικά πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω της μεγάλης έντασης της πυρκαγιάς. Γι' αυτό κλήθηκαν οχήματα και δυνάμεις και από Ρέθυμνο και από Άγιο Νικόλαο. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 14 πυροσβεστικά οχήματα και 2 βραχιονοφόρα. Συνδράμουν επίσης 5 υδροφόρες της Αυτοδιοίκησης και 1 υδροφόρα του αεροδρομίου. Στη μάχη έχει ριχτεί προσωπικό 40 πυροσβεστών. Το παλιό κτήριο έχει, δυστυχώς, καταρρεύσει. Λόγω γειτνίασης υπέστη μεγάλες ζημιές και το νέο κτήριο. Εκεί δίνουμε την πιο σκληρή μάχη», ανέφερε ο κ. Δαμουλάκης.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News