default-image

Ξεμπλοκάρουν την ΕΔΕ μετά την αγωγή για το ιατρικό λάθος

Κρήτη
Ξεμπλοκάρουν την ΕΔΕ μετά την αγωγή για το ιατρικό λάθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον πλέον επίσημο τρόπο έγινε η επιβεβαίωση του προ ημερών αποκαλυπτικού δημοσιεύματος της "Ν.Κ." για την αγωγή που κατέθεσε κατά του ΠΑΓΝΗ ο 30χρονος πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος έμεινε ανάπηρος σε ποσοστό 67% μετά από χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε πριν από δύο χρόνια, και με την οποία αξιώνει από το νοσοκομείο την καταβολή ποσού 1.395.000 ευρώ.

Ο Κρητικός αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, από το Ηράκλειο όπου βρέθηκε χθες, αποκάλυψε την ύπαρξη Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία ουσιαστικά ξεμπλοκάρει τη διενέργεια της... πολύπαθης ΕΔΕ για την επίμαχη υπόθεση του 30χρονου Ηρακλειώτη, που δεν έχει προχωρήσει καθόλου, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια από τη μοιραία - όπως αποδείχθηκε - επέμβαση για τον άτυχο άνδρα.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΑΓΩΓΗ 1.395.000 ΕΚΑΤ. ΑΠΟ 30ΧΡΟΝΟ, "Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ"

Εξάλλου, ο κ. Πολάκης, ο οποίος μετέβη χθες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου προκειμένου να παρευρεθεί στα εγκαίνια του νέου ιατρικού εξοπλισμού που εγκαθίσταται στο ΠΑΓΝΗ, υποστήριξε ότι η διπλή ιδιότητα των πανεπιστημιακών γιατρών προκαλεί «μπέρδεμα» στο ποιος έχει την πειθαρχική αρμοδιότητα να διενεργήσει τις Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις, οι οποίες διατάσσονται.

«Δυστυχώς, μέσα στα πολλά που κληρονομήσαμε (σ.σ. από τις προηγούμενες κυβερνήσεις) βρίσκεται και ένα πολυδαίδαλο νομικό πλαίσιο, το οποίο είναι φτιαγμένο για να προφυλάσσει από κάποιες καταστάσεις, για να το πω έτσι ευγενικά...», δήλωσε αρχικά ο Παύλος Πολάκης.

«Η ουσία είναι η εξής: Οι πανεπιστημιακοί γιατροί ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας, παρά το γεγονός ότι δουλεύουν σε δημόσια νοσοκομεία. Άρα υπάρχει ένα μπέρδεμα στο ποιος έχει την πειθαρχική αρμοδιότητα να κάνει την ΕΔΕ», επισήμανε με νόημα ο Χανιώτης αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

«Η απάντηση σ' αυτό το ερώτημα νομικής φύσης κράτησε καμιά δεκαετία», συμπλήρωσε ο κ. Πολάκης, ο οποίος εν συνεχεία αποκάλυψε ότι «υπάρχει μια Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία υπογράφεται από τον υπουργό Υγείας και τον υπουργό Παιδείας και η οποία θα αναθέσει σε κάποιον να κάνει την ΕΔΕ». «Είναι από τα πράγματα που κληρονομήσαμε και με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε... Και θα ασχοληθούμε», τόνισε, κλείνοντας, ο Παύλος Πολάκης.

Η εν λόγω εξέλιξη συνδέεται - προφανώς - άμεσα με την υπόθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας με αφορμή την αγωγή του 30χρονου, ο οποίος έμεινε ανάπηρος σε ποσοστό 67%, μετά από μια απλή - όπως τον είχε ενημερώσει ο γιατρός τον οποίο είχε επιλέξει να τον χειρουργήσει - επέμβαση αφαίρεσης κύστης που είχε στο μεσοθωράκιο.

Η "καρκινοβατούσα" ΕΔΕ

Υπενθυμίζεται ότι, σε συνέχεια του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ της "Ν.Κ." για την αγωγή μέσω της οποίας ο 30χρονος αξιώνει από το ΠΑΓΝΗ το ποσό- "μαμούθ" του 1.395.000 ευρώ, για τις ανεπανόρθωτες βλάβες που υπέστη η υγεία του, ήρθε η αποκάλυψη της "καρκινοβατούσας" ΕΔΕ για την επίμαχη υπόθεση, η οποία δεν έχει προχωρήσει καθόλου.

Σύμφωνα με το δικηγόρο του 30χρονου πατέρα, Παναγιώτη Σκαρογιάννη, «υπήρξαν πάρα πολλές δηλώσεις αποχής από τους ορισθέντες για τη διενέργεια της συγκεκριμένης ΕΔΕ. Αυτό συνέβη για διαφορετικούς λόγους από τον κάθε ορισθέντα. Είτε επειδή γνώριζε τον ερευνώμενο γιατρό, είτε γιατί δεν ήθελε, είτε γιατί προφασίστηκε άλλα υπηρεσιακά καθήκοντα που δεν του έδιναν τη δυνατότητα να διενεργήσει την ΕΔΕ».

Για την πολύκροτη υπόθεση τοποθετήθηκε, εξάλλου, στη "Νέα Κρήτη" και ο ίδιος ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου, Γιάννης Τασσόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι «έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες όσον αφορά στο νομικό πλαίσιο που εξουσιοδοτούμαι να κάνω εγώ», αποφεύγοντας να πει περισσότερα αναφορικά με το θέμα της ΕΔΕ.

«Έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη και εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτό. Κάθε πολίτης, κάθε ασθενής είναι ελεύθερος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη», συμπλήρωσε ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου.

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ 30ΧΡΟΝΟΥ: Το χρονικό της απίστευτης υπόθεσης

O 30χρονος πατέρας δύο ανήλικων παιδιών μπήκε τον Ιούλιο του 2015 στο χειρουργείο του ΠΑΓΝΗ για την αφαίρεση μιας κύστης που εντοπίστηκε να έχει στο μεσοθωράκιο. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε μερικές μόνο ώρες πριν από τον προγραμματισμένο τοκετό της συζύγου του 30χρονου, η οποία έφερε τελικά στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους, την ώρα που ο αγαπημένος της άνδρας έδινε τη δική του μάχη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με την αγωγή που κατέθεσε ο 30χρονος Ηρακλειώτης και η οποία θα εκδικαστεί το επόμενο διάστημα από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου, η επέμβαση αφενός πραγματοποιήθηκε από άλλον γιατρό από αυτόν που είχε επιλεγεί από τον ασθενή και αφετέρου ο γιατρός που έκανε την εγχείρηση στον 30χρονο - χωρίς τη συναίνεση του τελευταίου - χρησιμοποίησε άλλη μέθοδο από αυτήν που είχε συμφωνηθεί μεταξύ του ασθενούς και του γιατρού που ο ίδιος επέλεξε.

Σύμφωνα πάντα με το κείμενο της αγωγής που κατέθεσε κατά του ΠΑΓΝΗ ο παθών, συμφωνήθηκε η επέμβαση να γίνει με τη «μόνη και πιο ενδεδειγμένη και ασφαλή μέθοδο» για την περίπτωσή του, που ήταν αυτή της ανοικτής θωρακοτομής από το στέρνο (μέση στερνοτομή). Η λύση αυτή προκρίθηκε από το γιατρό λόγω της άμεσης επαφής της κύστης με ζωτικά όργανα και αρτηρίες του 30χρονου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γιατρός ενημέρωσε τον ασθενή ότι πρόκειται για μια σύντομη και σχετικά απλή επέμβαση, με την παραμονή του στο νοσοκομείο να διαρκεί το πολύ πέντε ημέρες.

Το πρωί της 3ης Ιουλίου ο ασθενής μπήκε στο χειρουργείο. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, σύμφωνα πάντα με το κείμενο της αγωγής, ο γιατρός ο οποίος είχε συμφωνηθεί να χειρουργήσει τον ασθενή βγήκε ξαφνικά από το χειρουργείο ενημερώνοντας τους συγγενείς του 30χρονου ότι η επέμβαση γίνεται εκείνη την ώρα από άλλο συνάδελφό του.

Σύμφωνα μάλιστα με την επίμαχη αγωγή, ο γιατρός που είχε επιλεγεί από τον ίδιο τον 30χρονο ενημέρωσε τους οικείους του τελευταίου ότι ο συνάδελφός του κάνει την επέμβαση με άλλη μέθοδο από αυτή που είχε συμφωνηθεί, προσπαθώντας να αφαιρέσει την κύστη θωρακοσκοπικά.

Οι ώρες περνούσαν και η αγωνία των συγγενών του 30χρονου ολοένα και μεγάλωνε, καθώς ο άνθρωπός τους δεν έβγαινε από το χειρουργείο. Τελικά, αρκετές ώρες μετά, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, σύμφωνα με την αγωγή, η οικογένεια ενημερώθηκε για τα άσχημα μαντάτα από αναισθησιολόγο του νοσοκομείου.

Η τελευταία φέρεται να τους είπε ότι ο γιατρός ο οποίος προέβη τελικά στην επέμβαση, προτού προβεί σε μέση στερνοτομή, τραυμάτισε την αρτηρία που βρισκόταν δίπλα στην κύστη, με αποτέλεσμα ο ασθενής να υποστεί αιμορραγικό σοκ.

Ως αποτέλεσμα χρειάστηκε να γίνει μετάγγιση έντεκα μονάδων αίματος και δύο πλάσματος, ενώ ο 30χρονος υπέστη και ανακοπή καρδιάς για αρκετή ώρα, η οποία τελικά αντιμετωπίστηκε.

Ο άτυχος Ηρακλειώτης χρειάστηκε τελικά να παραμείνει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ συνολικά 40 ημέρες. Εξάλλου, παρέμεινε στη Νευρολογική Κλινική του νοσοκομείου για άλλες 15 ημέρες, ενώ στη συνέχεια νοσηλεύτηκε σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα για συνολικά έξι μήνες:

Σύμφωνα με την αγωγή, λοιπόν, ο 30χρονος θα βρίσκεται για το υπόλοιπο της ζωής του σε πρόγραμμα αποκατάστασης, προκειμένου να περιοριστούν οι σημαντικότατες βλάβες που υπέστη στο χειρουργείο.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News