Κρήτη

Ο Γολγοθάς ενός συμβασιούχου μετά από εργατικό ατύχημα

Το δικό του Γολγοθά βιώνει ένας 40 χρόνος πολύτεκνος υπάλληλος της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Αγίου Νικολάου, που το πρωί της 22ας Μαΐου τραυματίστηκε βαρύτατα την ώρα που εργαζόταν στην αποκομιδή απορριμμάτων.

Το δικό του Γολγοθά βιώνει ένας 40 χρόνος πολύτεκνος υπάλληλος της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Αγίου Νικολάου, που το πρωί της 22ας Μαΐου τραυματίστηκε βαρύτατα την ώρα που εργαζόταν στην αποκομιδή απορριμμάτων, όταν παρασύρθηκε από Ι.Χ. αυτοκίνητο που οδηγούσε ηλικιωμένος και ο οποίος, από άγνωστη αιτία, έχασε τον έλεγχο του οχήματός του.

Χθες, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της "ΚΡΗΤΗ TV", η σύζυγος του άτυχου εργαζόμενου, Μαρία Πεπόνη, μίλησε για το δράμα που βιώνει έκτοτε ο σύζυγός της, ο οποίος και δεν μπορεί πια να εργαστεί, αφού έχει υποστεί μόνιμες βλάβες στο σώμα του από τη σφοδρή αυτή παράσυρση, αλλά, επειδή είναι συμβασιούχος, μέχρι στιγμής οι απαντήσεις που τους δίνονται είναι ότι... δε δικαιούται καμία αποζημίωση!

Ήταν πρωί και ο εν λόγω εργαζόμενος μετέφερε τα σκουπίδια προς το απορριμματοφόρο του Δήμου, όταν συνέβη το ατύχημα. Ηλικιωμένος οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και παρέσυρε τον άτυχο εργαζόμενο κατά τη διάρκεια της πρωινής αποκομιδής απορριμμάτων στην περιοχή Λενικά του Αγίου Νικολάου. Ο εργαζόμενος εγκλωβίστηκε ανάμεσα στο Ι.Χ. και το απορριμματοφόρο και άμεσα κλήθηκε το ΕΚΑΒ, το οποίο έσπευσε στο σημείο.

Χάρη στις άμεσες ενέργειες των διασωστών ο άνδρας απεγκλωβίστηκε γρήγορα και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου με σοβαρά ορθοπαιδικά τραύματα. Τελικά δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει τα προβλήματα αυτά. Οι βλάβες πλέον στο σώμα του θεωρούνται μόνιμες και έχουν κινηθεί οι σχετικές διαδικασίες προκειμένου η Πολιτεία να του χορηγήσει επίδομα αναπηρίας, προκειμένου να μπορέσει να ζήσει την οικογένειά του.

Η σύζυγος δίνει τη δική της μάχη

Χθες το βράδυ, στη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της "ΚΡΗΤΗ ΤV", η σύζυγος του άτυχου εργαζόμενου, Μαρία Πεπόνη, περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα το δράμα του συζύγου της εδώ και δύο μήνες. «Εγώ έχω μείνει χωρίς δουλειά. Από την άλλη, όμως, δεν μπορώ και να δουλέψω, καθώς είμαι πάντα δίπλα του - είμαι η προσωπική του νοσοκόμα», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, τόνισε ότι, αμέσως μετά το ατύχημα, όπου και αν απευθύνθηκαν τους απάντησαν ότι δε δικαιούται αποζημίωση, επειδή δεν ήταν μόνιμος υπάλληλος. «Δε βγήκα αυτή τη στιγμή για να ζητήσω ελεημοσύνη. Βγήκα γιατί απογοητεύτηκα απ' τους δημόσιους τομείς για την αδιαφορία τους. Θέλω αυτά που ανήκουν στο σύζυγό μου. Είμαι πολύτεκνη. Έχω χάσει τη δουλειά μου. Και ο σύζυγός μου δεν μπορεί να εργαστεί μετά το ατύχημα που είχε. Κι όμως. Μου απαντούν ότι δε δικαιούται τίποτα. Κι αυτό επειδή ήταν με σύμβαση ορισμένου χρόνου»!

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, Μανόλης Πεπόνης, είπε ότι «ο άνθρωπος αυτός έχει πάθει σοβαρή ζημιά. Και είναι πια αδύνατο να ξαναδουλέψει. Είναι μια φτωχή οικογένεια. Και σαν να μην έφτανε αυτό, είχε και την ατυχία ενός τόσο σοβαρού ατυχήματος». Ο συνδικαλιστής πρόσθεσε ότι από την πρώτη στιγμή έχουν ευαισθητοποιηθεί απλοί άνθρωποι για να βοηθήσουν τον άτυχο εργαζόμενο και την οικογένειά του.

Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση, το Εργατικό Κέντρο δίνει μάχη, ενώ υπήρξε ενδιαφέρον από τις τοπικές υπηρεσίες του ΙΚΑ για να του βγάλουν αναπηρική σύνταξη. Από 'κει και πέρα, η προσπάθεια συνεχίζεται και δε θα σταματήσει το Εργατικό Κέντρο να διεκδικεί την αποζημίωση για το 40χρονο βιοπαλαιστή, που από τη μια στιγμή στην άλλη έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του.

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Μαυροματάκη

Σχόλια