default-image

Αντιδράσεις εκ των έσω για την αξιοποίηση των κτιρίων Πολυτεχνείου

Κρήτη
Αντιδράσεις εκ των έσω για την αξιοποίηση των κτιρίων Πολυτεχνείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για νομικά κενά, αδιαφανείς και μη σύννομες διαδικασίες και ελλιπή ενημέρωση της Συγκλήτου γύρω από το θέμα της αξιοποίησης των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στο λόφο Καστέλι, κατηγορούν τον Πρύτανη Βασίλη Διγαλάκη δύο κοσμήτορες του ιδρύματος με ανακοίνωση τους στη δημόσια λίστα ενημέρωσης και διαλόγου του Πολυτεχνείου Κρήτης. Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Διγαλάκη, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα επικυρωμένα πρακτικά της Συγκλήτου και χαρακτήρισε την παρέμβαση των δύο κοσμητόρων ως θλιβερά σημάδια οπισθοχώρησης της μειοψηφίας του.

Στην παρέμβαση τους ο κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης καθηγητής Νικόλαος Τσουρβελούδης και ο κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών πόρων καθηγητής Εμμανουήλ Μανούτσογλου αμφισβητούν ευθέως τη διαδικασία εκμίσθωσης των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης βήμα προς βήμα. Εξαπολύουν βολές κατά της πρυτανικής αρχής κάνοντας λόγο για έλλειψη ουσιαστικού σεβασμού προς τη λειτουργία και τις αποφάσεις της Συγκλήτου, ενώ υποστηρίζουν ότι τα κτίρια δεν παραχωρήθηκαν νόμιμα.

«Δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση και πολύ περισσότερο ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου επί του θέματος της 25ετούς εκμίσθωσης των ακινήτων… Καμία πρυτανική αρχή δεν δικαιούται (τους τελευταίους μήνες της θητείας της) χωρίς προηγούμενη εμπεριστατωμένη διερεύνηση, μελέτη και συναίνεση να δεσμεύει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τη δημόσια περιουσία με το πρόσχημα της κάλυψης των μεγάλων οικονομικών αναγκών» επισημαίνουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση - παρέμβαση τους οι δύο κοσμήτορες.

«Παρόλη την αδιαμφισβήτητη εμπορική τους αξία και παρόλο που επίμονα ζητήθηκε από μέλη της Συγκλήτου να γίνει εκτίμηση της μισθωτικής αξίας των ακινήτων από πιστοποιημένο εκτιμητή δεν έγινε καμία εκτίμηση της μισθωτικής αξίας πριν την διενέργεια του διαγωνισμού εκμίσθωσης για 25 έτη» προσθέτουν χαρακτηριστικά.

Η απάντηση του πρύτανη Βασίλη Διγαλάκη: «Απέλπιδα μάχη οπισθοφυλακής»

Τη δυσαρέσκεια του για τη στάση των δύο κοσμητόρων εξέφρασε ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου κ. Βασίλης Διγαλάκης ο οποίος  αφού έδωσε στη δημοσιότητα πρακτικά της Συγκλήτου ,συνεδριάσεις της οποίας επικαλούνται οι κοσμήτορες, προχώρησε σε γραπτή δήλωση στην οποία τονίζει: «Η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης δεν μπορεί παρά να εκφράσει την απόλυτη διαφωνία και έκπληξή της για την όψιμη παρέμβαση των δύο κοσμητόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ.κ. Νικόλαου Τσουρβελούδη και Εμμανουήλ Μανούτσογλου.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς για τη σκοπιμότητα αυτή της απέλπιδας «μάχης οπισθοφυλακής», την οποία διεξάγουν εδώ και μερικές εβδομάδες οι παράνομοι καταληψίες για τη δημιουργία εντυπώσεων και σκιών εναντίον της επιτυχούς (€8,9 εκατ.) και ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας εκμίσθωσης και διάσωσης των ιστορικών κτιρίων της πρώην Μεραρχίας Κρητών, των πρώην Φυλακών και των Στρατώνων, ιδιοκτησίας του Ιδρύματος».

Ο κ. Διγαλάκης προσθέτει ότι «γίνεται σαφές δια «γυμνού οφθαλμού» ότι ενώ η επίσημη απόφαση επιτυχούς κατακύρωσης και προσαύξησης μετά από διαπραγμάτευση κατά 12% του αρχικού τιμήματος του ανοιχτού διαγωνισμού έχει ανακοινωθεί με διαφάνεια στην επίσημη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης και επιπλέον έχει κοινοποιηθεί ηλεκτρονικά την ίδια ημερομηνία μεταξύ όλων και στους δύο «έκπληκτους» καθηγητές, δυστυχώς, εκείνοι με δύο μήνες καθυστέρησης (!) προσφέρθηκαν προφανώς να παίξουν το ρόλο της πρόθυμης «ουράς» των απελπισμένων συμφερόντων τα οποία μάχονται ιδεοληπτικά την άμεση αναστηλωτική διάσωση των €18 εκατ. του στατικά επικίνδυνου (κατά το πρόσφατο πόρισμα του Υπουργείο Πολιτισμού) ιστορικού κτιρίου της πρώην Μεραρχίας».

Στο μεταξύ, εγκρίθηκε από την ανάδοχο εταιρία που θα μισθώσει τα κτίρια του Πολυτεχνείου, το σχέδιο σύμβασης το οποίο αναμένεται να υπογραφεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News