default-image

Αυγενάκης: «Επικίνδυνη η κατάσταση με τα αδέσποτα του Βενιζέλειου»

Κρήτη
Αυγενάκης: «Επικίνδυνη η κατάσταση με τα αδέσποτα του Βενιζέλειου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο απαράδεκτο φαινόμενο της ύπαρξης αδέσποτων σκύλων στον προαύλιο χώρο του Βενιζέλειου, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους υπουργούς Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι:

«Πρωτοφανές καθημερινό φαινόμενο αποτελούν τα αδέσποτα σκυλιά στον προαύλιο χώρο του «Βενιζέλειου» Νοσοκομείου του Ηρακλείου, τα οποία περιφέρονται ακόμη και στην είσοδο του νοσοκομειακού κτιρίου. Τα αδέσποτα αυτά ζώα ενοχλούν τους ασθενείς, αλλά και τους διερχόμενους επισκέπτες και ιατρούς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, συνιστούν κίνδυνο για την σωματική τους ακεραιότητα, καθώς και τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Ανησυχία προκαλούν, βέβαια, και οι υγειονομικοί κίνδυνοι που κρύβει ένα τέτοιο φαινόμενο «συνύπαρξης» αδέσποτων, μερικές φορές και άρρωστων, σκυλιών με ασθενείς των οποίων οργανισμός και είναι ευάλωτος και το ανοσοποιητικό τους σύστημα αδύναμο. Προφανώς, για την κατάσταση αυτή, δεν φέρουν ευθύνη τα αδέσποτα, πολλές φορές εγκαταλελειμμένα, ζώα.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου προσπαθώντας να βρεθεί λύση, πραγματοποίησε συνάντηση (Οκτώβριος 2016) με τους αρμόδιους φορείς. Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια δράση αναφορικά με την απομάκρυνση των αδέσποτων σκύλων από τον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, αφού δεν βρήκε ουσιαστική ανταπόκριση, έδωσε προσωρινή λύση με γνώμονα την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και την προστασία των ασθενών, του προσωπικού και των επισκεπτών. Έτσι, τον Ιανουάριο του 2017, έκανε μια περίφραξη χώρου μπροστά από το κτίριο του Βενιζέλειου, δημιουργώντας στην ουσία ένα πρόχειρο κυνοκομείο.

Εν συνεχεία, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου ζήτησε (Φεβρουάριος 2017), από το Δήμο Ηρακλείου, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, την άμεση περισυλλογή των αδέσποτων σκυλιών και την απομάκρυνση τους από τους προαύλιους χώρους του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου και του Γενικού Νοσοκομείου «Βενιζέλειο».

Τον ίδιο μήνα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Πέτρος Ινιωτάκης ανακοίνωσε ότι «… άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει η περισυλλογή των αδέσποτων από τους προαύλιους χώρους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της πόλης. Μάλιστα την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου ξεκινά η επιχείρηση σταδιακής απομάκρυνσης μιας και τα δύο νοσοκομεία είναι πάντα μέσα στις προτεραιότητες της Υπηρεσίας». Όμως, το σοβαρό πρόβλημα παραμένει και γίνεται πιο έντονο.

Την απουσία οιασδήποτε λύσης επισημαίνει και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Οι αρμόδιες αρχές, αντί να παρέμβουν, ως οφείλουν, να περισυλλέξουν και να περιθάλψουν τα αδέσποτα ζώα, λάμπουν δια της απραξίας τους. Αφήνουν τα ζώα στο «πρόχειρο» κυνοκομείο και στην ευαισθησία και τα φιλοζωϊκά αισθήματα των υπαλλήλων και των σχετικών εθελοντικών οργανώσεων που τα φροντίζουν και μεριμνούν για την ευζωία των σκύλων αυτών».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση ζητείται να κατατεθούν αναλυτικά στοιχεία και τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο απαράδεκτο φαινόμενο της ύπαρξης αδέσποτων σκύλων στα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης του Ηρακλείου;

2. Ποιος ο προγραμματισμός για την πρόληψη και την ολιστική διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων με σεβασμό προς τα ζώα και την δημόσια ασφάλεια και υγεία;

3. Πώς σκοπεύετε να ενισχύσετε τον Δήμο Ηρακλείου, ο οποίος τονίζει ότι αδυνατεί να διαχειριστεί το ζήτημα των αδέσποτων ζώων στην πόλη;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News