default-image

Από Μάρτη...Ιούλη οι πληρωμές της εξισωτικής

Κρήτη
Από Μάρτη...Ιούλη οι πληρωμές της εξισωτικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμα περιμένουν τα παλιά χρήματα της εξισωτικής αποζημίωσης εκατοντάδες κτηνοτρόφοι της Κρήτης (πάνω από 100 είναι μόνο στο νομό Ηρακλείου), που, με βάση τον προηγούμενο νόμο, τους τα είχε παρακρατήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ μετά από απλές καταγγελίες σε βάρος τους για αγροζημιές και άλλες παράνομες πράξεις.

Ο νόμος άλλαξε από τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία υποσχέθηκε σε όσους δικαστικά στη συνέχεια αθωώθηκαν ότι θα τους καταβάλλει αναδρομικά τα χρήματα αυτά, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει πράξη η δέσμευση αυτή, κάτι που προκαλεί αγανάκτηση στους ανθρώπους αυτούς, που ζητούν να τους δοθούν τα χρήματα από τα προηγούμενα χρόνια.

Μόνο στο νομό Ηρακλείου, πάνω από 100 παραγωγοί βρίσκονται στην κατάσταση αυτή. Ένας από αυτούς είναι και ο κτηνοτρόφος-συγγραφέας από τις Ασίτες Κωστής Τριανταφυλλάκης, που λέει στη "Νέα Κρήτη" ότι καλώς η κυβέρνηση άλλαξε αυτό το νόμο, αφού αδικούσε πάρα πολλούς κτηνοτρόφους, που όποιος μπορεί να είχε εναντίον τους κάποιο "μένος", τους έκανε καταγγελία και τους έκοβαν την εξισωτική, χωρίς να εκδικαστεί η καταγγελία αυτή και να κριθεί αν είναι αληθινή ή όχι.

«Μας κατηγορούσε κάποιος; Έκανε στον ΟΠΕΚΕΠΕ μια αναφορά και κατευθείαν μας έκοβαν την εξισωτική αποζημίωση. Ούτε δικαστήριο χρειαζόταν να γίνει, ούτε τίποτα! Άλλαξε τώρα ο νόμος, και για τις υποθέσεις αυτές που εκδικάστηκαν και κατέληξαν στην αθώωση των κτηνοτρόφων, έχουν οι ίδιοι προσκομίσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ τις σχετικές αποφάσεις, για να πάρουν πίσω τις επιδοτήσεις», λέει με αγανάκτηση στην εφημερίδα μας ο κ. Τριανταφυλλάκης.

"Είχαν πει ότι θα έκαναν πληρωμές από το Μάρτιο"

«Είχαν πει ότι θα έκαναν πληρωμές από το Μάρτιο και το αργότερο ως το τέλος Ιουνίου θα είχαν ολοκληρώσει τις πληρωμές στους δικαιούχους. Αλλά δεν έχουν κάνει τίποτα μέχρι σήμερα. Και σκεφτείτε ότι εγώ και ο γιος μου κάνει να πάρουμε 20 χιλιάδες ευρώ, για δύο χρόνια που δε μας είχαν καταβάλει τα χρήματα της εξισωτικής. Μιλάμε για το 2014 και το 2015. Είναι άλλοι όμως που έχουν να πάρουν τα χρήματα αυτά από το 2012 ή από το 2013. Είναι πολλά τα χρήματα και πρέπει να δοθούν, γιατί κατηγορηθήκαμε αδίκως και μας έκοψαν αυτά τα ποσά που τα είχαμε πολύ μεγάλη ανάγκη, και τα οποία τα έχουμε ανάγκη ιδιαίτερα σήμερα, με όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», λέει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο κτηνοτρόφος-συγγραφέας από τις Ασίτες του νομού Ηρακλείου Κωστής Τριανταφυλλάκης.

Στο σημείο αυτό, ο ίδιος μας υπενθυμίζει ότι ο νόμος είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ. επί των ημερών του Γιώργου Δεικτάκη στη θέση του γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

«Ήταν ένας νόμος καταστροφικός. Τώρα ευτυχώς έχει αλλάξει. Από το 2016 και μετά πήραμε κανονικά την εξισωτική. Απλά τώρα όσοι απαλλαχτήκανε στην Αγρονομία και τα δικαστήρια, περιμένουν τα χρήματα αυτά πίσω. Γιατί όσοι καταδικάστηκαν δεν τα πήραν πίσω και ούτε τα διεκδικούν»...

Στο ερώτημά μας πόσο εύκολο είναι για λόγους αντεκδίκησης κάποιος κτηνοτρόφος να κατηγορηθεί άδικα για κάτι που δεν έχει κάνει, μας λέει χαρακτηριστικά: «Είναι πάρα πολύ εύκολο. Δηλαδή, εγώ δε μιλάω με κάποιον αγρότη και μου κάνει μήνυση χωρίς καν να του έχω κάνει ζημιά. Μόνο και μόνο επειδή συνορεύουν τα ζώα μου με την περιουσία του, μπορεί να έχουν μπει τα ζώα άλλου κτηνοτρόφου στην περιουσία του και να κατηγορήσει εμένα. Μόνο στο Μονοφάτσι ξέρω 50 κτηνοτρόφους που έχουν πάθει αυτό το πράγμα. Όταν βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ, πήγαμε στην Αθήνα, κάναμε παράπονα και εισακουστήκαμε. Άλλαξε ο νόμος, αλλά δε μας έχουν δώσει ακόμα πίσω τα χρήματά μας από τα προηγούμενα χρόνια».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News