default-image

Καταπέλτης η μάνα του ανήλικου για την αθώωση αστυνομικών

Κρήτη
Καταπέλτης η μάνα του ανήλικου για την αθώωση αστυνομικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαλλακτική ήταν η ετυμηγορία της ελληνικής Δικαιοσύνης στην πολύκροτη υπόθεση των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι κατηγορούντο για το σοβαρό τραυματισμό δύο νεαρών Κρητικών, κατά τη διάρκεια καταδίωξης, στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, τον Ιανουάριο του 2013.

Οι αστυνομικοί κρίθηκαν αθώοι από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, καθώς - όπως ανέφερε και η ίδια η πρόεδρος της Έδρας κατά την ανακοίνωση της απόφασης - το Δικαστήριο δεν πείστηκε για την ενοχή τους.

Στο άκουσμα της απόφασης του Δικαστηρίου, δεκάδες συνάδελφοι των αθωωθέντων πλέον ανδρών της ΕΛ.ΑΣ., που βρίσκονταν στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για να τους συμπαρασταθούν, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Το ξέσπασμα χαράς που εκφράστηκε με χειροκροτήματα συνοδεύτηκε από τα «μπράβο» των αστυνομικών, πριν η πρόεδρος του Δικαστηρίου ζητήσει να γίνει ησυχία. Στον αντίποδα, από την πλευρά των οικογενειών των νεαρών υπήρξε "παγωμάρα".

Αυτό γίνεται φανερό και από τη δήλωση που κοινοποίησε χθες η μητέρα του νεαρότερου - 15,5 ετών τότε - εκ των δύο Κρητικών που επέβαιναν στο δίκυκλο που εξετράπη της πορείας του το βράδυ της 23ης Ιανουαρίου του 2013.

«Προφανώς το δικαστήριο δεν έδωσε βαρύτητα στην κατάθεση της αυτόπτη μάρτυρος, η οποία από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή κατέθετε ότι είδε τον αστυνομικό να απωθεί το μοτοποδήλατο, στην κατάθεση του οδηγού του μοτοποδηλάτου, που είχε θυμηθεί το συμβάν, στο βίντεο της καταδίωξης από τις γειτονικές κάμερες καταστημάτων, στο τοπογραφικό και την πραγματογνωμοσύνη του πραγματογνώμονα, πολιτικού μηχανικού-συγκοινωνιολόγου Γιώργου Καλαφατά.

Συγχρόνως, ως γνωστόν, απέρριψε τα αιτήματα της πολιτικής αγωγής για κατ' αντιπαράσταση κατάθεση των πραγματογνωμόνων της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης και για προβολή στην αίθουσα του Δικαστηρίου του βίντεο της καταδίωξης. Από εκεί και πέρα, εμείς θα προσπαθήσουμε να ξεκουραστούμε και να ηρεμήσουμε από το "Γολγοθά" της δίκης - δεν ήταν εύκολες για εμάς όλες αυτές οι ημέρες που προηγήθηκαν - για να καταλήξουμε στις αποφάσεις μας», αναφέρει αυτούσια η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η μητέρα του 20χρονου σήμερα νεαρού, Πέλλα Λασηθιωτάκη.

Η τελευταία συνεδρίαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου για την υπόθεση ξεκίνησε χθες το πρωί με τις απολογίες των δύο αστυνομικών που κάθισαν στο εδώλιο. Αμφότεροι υποστήριξαν ότι είναι αθώοι, καθώς δεν υπήρξε καμία επαφή των ίδιων με το μοτοποδήλατο, στο οποίο επέβαιναν οι νεαροί. Κατά τις απολογίες τους ειπώθηκε μάλιστα ότι φώναξαν στον οδηγό του δικύκλου να σταματήσει και να κάνει στην άκρη του δρόμου το όχημά του, κάτι που δε συνέβη.

Στο στάδιο των απολογιών επικράτησαν μάλιστα στιγμές αναστάτωσης λόγω της ξαφνικής αδιαθεσίας που ένιωσε ο ένας εκ των αστυνομικών. Ο λόγος για το συνεπιβάτη της μηχανής της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος κατέρρευσε, με αποτέλεσμα συνάδελφοί του να σπεύδουν στο πλάι του για να τον συνεφέρουν και να του προσφέρουν λίγο νερό.

Μετά τις απολογίες των κατηγορουμένων, το λόγο πήρε ο εισαγγελέας της Έδρας, αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου, ο οποίος πρότεινε την αθώωση των δύο αστυνομικών. Ο εισαγγελέας είπε - μεταξύ άλλων - ότι η καταδίωξη των νεαρών, οι οποίοι δεν είχαν σταματήσει νωρίτερα σε σήμα αστυνομικών, έγινε στο πλαίσιο των καθηκόντων των δύο ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Εξάλλου, ο εισαγγελέας της Έδρας έκανε λόγο για αναξιοπιστία της αυτόπτη μάρτυρος του επίμαχου συμβάντος, η οποία ισχυρίζεται ότι είδε το συνεπιβάτη αστυνομικό να απλώνει το πόδι του και να αγγίζει το δίκυκλο των νεαρών, πριν αυτό εκτραπεί της πορείας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας κατά την αγόρευσή του αναφέρθηκε και σε δημοσιογράφους για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψαν την υπόθεση. Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός μίλησε για «δημοσιογραφικά χαλκεία», ενώ είπε ακόμη ότι δημοσιογράφοι έσπευσαν να καταδικάσουν τους κατηγορούμενους αστυνομικούς πριν την απόφαση του δικαστηρίου.

Στα ΜΜΕ αναφέρθηκε, πάντως, και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Γιώργος Πικράκης, ο οποίος έκανε λόγο για δικαίωση των συναδέλφων του.

«Ήταν μια δικαίωση μετά από πολλά χρόνια... Δυστυχώς, οι συνάδελφοι είχαν καταδικαστεί και από τα ΜΜΕ και από την κοινωνία - κακώς για όλους - πριν ακόμη βγει η απόφαση της Δικαιοσύνης», ανέφερε αρχικά ο κ. Πικράκης. «Για άλλη μια φορά η Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της, απέδωσε αυτά που πρέπει σε αυτούς που πρέπει, με μια απόφαση που απαλλάσσει τους συναδέλφους μας και δικαιώνει την τοπική Αστυνομία», συμπλήρωσε με νόημα ο Γιώργος Πικράκης, ο οποίος κλείνοντας χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ως «έναυσμα για την τοπική Αστυνομία, αλλά και γενικότερα την ΕΛ.ΑΣ. να συνεχίσει να κάνει σωστά το έργο της, πάντα για την προστασία του πολίτη».

Συνήγορος υπεράσπισης : Ουσιαστική, αλλά και νομική δικαίωση»

Για ουσιαστική, αλλά και νομική δικαίωση των εντολέων της έκανε λόγο μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" η συνήγορος υπεράσπισης των δύο αστυνομικών, Αλεξάνδρα Σπανάκη.

«Οι εντολείς μου είναι φύσει και θέσει ιδιαιτέρως έντιμα και ηθικά άτομα, τα οποία για όλο αυτό το διάστημα υπέφεραν με την απόδοση μιας τέτοιας κατηγορίας. Και δε μιλάμε για μια κατηγορία ήπιας, αλλά μείζονος σημασίας για δύο ευσυνείδητους αστυνομικούς», ανέφερε αρχικά η κ. Σπανάκη. Η δικηγόρος πρόσθεσε ότι «οι κατηγορούμενοι ήθελαν να αποκατασταθούν στα μάτια του κόσμου, στα μάτια όλων! Επομένως, ήθελαν να γίνει το δικαστήριο και να αναδειχτούν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης. Όπως γνωρίζετε, σε μια σύγκρουση, σε ένα τροχαίο - δυναμικό φαινόμενο - αναδεικνύονται τα αναμφισβήτητα αντικειμενικά στοιχεία. Αυτά αξιολόγησε το Δικαστήριο, πέρα από τις εικασίες, τις μαρτυρίες κ.λπ. Θεωρώ ότι μας έδωσε τη δυνατότητα ενδελεχούς ελέγχου της υπόθεσης και ανάδειξης όλων των στοιχείων απ' όλες τις πλευρές».

Εξάλλου, η Αλεξάνδρα Σπανάκη συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος μέσα στο ακροατήριο, ακόμα κι εκ των αντιδίκων, που να μην έχει πειστεί ότι πράγματι, έτσι ακριβώς που αναδείχθηκαν από τη διαδικασία, έτσι έγιναν τα γεγονότα».

Από την πλευρά του, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής εκ μέρους της οικογένειας του 16χρονου νεαρού, Γιώργος Γιαχνάκης ανέφερε τα εξής: «Δε συμφωνούμε με την απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο. Εκτιμούμε ότι το αποδεικτικό υλικό ήταν τέτοιο που θα μπορούσε το Δικαστήριο να 'ρθει σε καταδικαστική κρίση».

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News