Κρήτη

"Πλήρωσε" τα σουβλάκια με πρόστιμο μαμούθ 6.367.600 ευρώ!

Σάλο προκαλεί το νέο πρόστιμο που επιβλήθηκε σε επιχείρηση στην Κρήτη, ενα ποσό πολλών μηδενικών που προκαλεί ίλιγγο.

Πρόστιμο μαμούθ που φτάνει τα 6.367.000 ευρώ επέβαλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε σουβλατζίδικο στα Χανιά για μη έκδοση 15.919 αποδείξεων. Η βεβαίωση επιδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στον ιδιοκτήτη.

Ακόμη και λογιστές υποστηρίζουν ότι το ποσό αυτό είναι υπέρογκο για αυτού του είδους την παράβαση και πολύ περισσότερο για το μέγεθος της επιχείρησης.

Όπως είπε στη Ν.Κ. ο κ. Ανδρέας Μπαϊλάκης λογιστής - φοροτεχνικός «έχουμε δει πολλές φορές περιπτώσεις επιβολής προστίμων, αλλά τόσο υψηλό πρόστιμο πρώτη φορά βλέπουμε και μάλιστα με δεδομένο ότι η κάθε απόδειξη ήταν όπως φαίνεται των 4 ευρώ!». Ο ίδιος χαρακτήρισε υπέρογκο και υπερβολικό το πρόστιμο για επιχειρήσεις σαν κι αυτή.

«Η φορολογούσα αρχή έχει επιβάλει πρόστιμο για μη έκδοση 15.919 ποσό που αν το πολλαπλασιάσουμε με το 1.200 λόγω αυξημένης φορολογικής βαρύτητας ,προκύπτουν πρόστιμα που υπερβαίνουν τα 18.000.000 ευρώ. Το τελικό ποσό όμως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περιορίζεται και ο παραβάτης πληρώνει το 1/3 που στην προκειμένη περίπτωση αναλογεί σε 6.367.000 ευρώ».  

Αν και τα νούμερα είναι ασύλληπτα αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για μια μικρή επιχείρηση εστίασης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αρχής που επέβαλε το πρόστιμο για τις 15.919 αποδείξεις που δεν εκδόθηκαν, η «καθαρή αξία» καθορίζεται στα 70.743,34 ευρώ και ο ΦΠΑ στα 15.141,56 ευρώ, δηλαδή σύνολο 85.884,90 ευρώ !

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναφέρει ότι η επιχείρηση είχε υποπέσει άλλες δύο φορές σε παρόμοιες παραβάσεις, και καταλήγει στο πρόστιμο-μαμούθ που ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΥ ''ΕΣΒΗΝΕ" ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Σχόλια