default-image

Ποια λύση δόθηκε στη σύσκεψη με εισαγγελέα για τα σκουπίδια

Κρήτη
Ποια λύση δόθηκε στη σύσκεψη με εισαγγελέα για τα σκουπίδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας η σύσκεψη των αρμόδιων φορέων με τις εισαγγελικές αρχές του Ηρακλείου  για το επίμαχο θέμα των σκουπιδιών.

Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι και κατά πάσα  πιθανότητα θα εφαρμοστεί από απόψε και με το δεδομένο ότι στην Αθήνα δεν τα βρήκαν Σκουρλέτης και εργαζόμενοι, θέλει να ξεκινάει  η αποκομιδή των απορριμμάτων από τους μόνιμους στην υπηρεσία της καθαριότητας σε πρώτη φάση σε συγκεκριμένα σημεία των προαστείων.

Ακολούθησε στη συνέχεια και  σύσκεψη παρουσία της επιτροπής που συμμετείχε στη συνάντηση με τους εισαγγελείς , και των συμβασιούχων  προκειμένου να ενημερωθούν οι τελευταίοι  αναλυτικότερα  για τις τρέχουσες εξελίξεις και ενώ οι λόφοι σκουπιδιών που έχουν σχηματιστεί προκαλούν ένα άκρως αποπνικτικό σκηνικό και συνάμα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Το μονο σίγουρο πλέον είναι ότι τα απορριματοφόρα βγαίνουν ξανά στους δρόμους από τη νύκτα , ξεκινώντας να μαζεύουν σκουπίδια από τα προάστεια με όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου όχι μονο να απολυμανθούν αλλά και να καθαριστούν στο έπακροι οι χώροι εναπόθεσης των απορριμάτων οι οποίοι το τελευταίο δάστημα είχαν μετατραπεί σε μικρές χωματερες με τη δυσοσμία της βρώμα και σαφώς τα μικρόβια να πρωταγωνιστούν.

Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την κινητοποίηση των συμβασιούχων της καθαριότητας

«Ο Δήμος Ηρακλείου στάθηκε εμπράκτως, στο πλευρό των συμβασιούχων της καθαριότητας, όταν πρώτος από όλους τους Δήμους στην χώρα ξεκαθάρισε ότι δεν επρόκειτο να προβεί σε απολύσεις έως ότου κριθεί η ισχύς του νόμου που παρέτεινε τις συμβάσεις τους μέχρι τις 31/12/2017. Σε κάθε βήμα των διεκδικήσεών τους, η Δημοτική Αρχή αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο συνολικά, ήταν μαζί τους, ουσιαστικά και ηθικά.

Η ευθύνη για την σημερινή, εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, δεν βαρύνει τους Δήμους.  Βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση, την οποία καλέσαμε ήδη να βρει άμεσα την λύση.   

Η απόφαση των συμβασιούχων να άρουν τον αποκλεισμό του αμαξοστασίου και να επιτρέψουν την αποκομιδή των απορριμμάτων είναι θετική και δείχνει ότι έχουν αντιληφθεί και οι ίδιοι τον κίνδυνο στον οποίο έχει περιέλθει η πόλη. Η Υπηρεσία Καθαριότητας θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επανέλθει η κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν αλλά λόγω του όγκου των απορριμμάτων που έχει συσσωρευθεί, ενημερώνω τους συμπολίτες ότι θα χρειαστούν για αυτό κάποιες μέρες και ζητώ την κατανόησή τους.  

Επαναλαμβάνω, ότι το θέμα των συμβασιούχων πρέπει να λυθεί κεντρικά. Εμείς συγκαλέσαμε την ΠΕΔ Κρήτης για την προσεχή Πέμπτη 29/06/2017, προκειμένου να το συζητήσουμε διεξοδικά».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

Με το δεδομένο ότι η  κατάσταση με τα σκουπίδια φτάνει στο απροχώρητο  και λογω υψηλών θερμοκρασιών  ελλοχεύουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία,  οι εισαγγελικές αρχές του Ηρακλείου κάλεσαν το πρωί της Δευτέρας σε συνάντηση τον πρόεδρο του ΕΚΗ, και τον επόπτη υγείας Νίκο Καμπάνη,  με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κ. Κουκιαδάκη και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Μαμουλάκη.

Αδιέξοδο: Σε πέντε λεπτά τα «έσπασαν» Σκουρλέτης - ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα σκουπίδια

«Μας αποκάλεσε μαϊντανούς, έχει αποφασίσει να δώσει την καθαριότητα σε ιδιώτες» δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας με το πέρας της κρίσιμης σύσκεψης στην Αθήνα .  "Το απόγευμα θα καταθέσω την τροπολογία" είπε ο υπουργός Εσωτερικών

Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι κατέληξε και η νέα προσπάθεια το μεσημέρι της Δευτέρας να υπάρξει μια λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών που σχηματίζουν βουνά στους δρόμους καθώς άκαρπη αποδείχθηκε η συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

«Οι μάσκες έπεσαν. Αφού μας αποκάλεσε μαϊντανούς των καναλιών μέσα σε 5 λεπτά είχε άποψη για την πρόταση μας» κατήγγειλε ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας.

Ο ίδιος, σύμφωνα με το protothema,  στις δηλώσεις του κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικων ότι «έχει πάρει τις αποφάσεις του να δώσει την καθαριότητα στα ιδιωτικά συμφέροντα».

Τον κάλεσε, πάντως, να επεξεργαστεί την πρόταση της ομοσπονδίας τονίζοντας ότι «δεν θα του επιτρέψουμε να δώσει κάτω από το τραπέζι την καθαριότητα στα ιδιωτικά συμφέροντα».

Ο κ. Τράκας χαρακτήρισε, ακόμα, ανίκανο τον υπουργό Εσωτερικών να διαχειριστεί το μεγάλο ζήτημα που δημιούργησε μαζί με την Όλγα Γεροβασίλη, τον Χριστόφορο Βερναρδάκη και τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης τόσο σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση όσο και με όσα είπε στους δημοσιογράφους μετά, έχει ανακοινώσει ότι θα καταθέσει το απόγευμα νομοθετική ρύθμιση χαρακτηρίζοντας «εκτός τόπου και χρόνου» την πρόταση της ομοσπονδίας εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Η συνάντηση των δύο πλευρών διεξήχθη σε ηλεκτρισμένο κλίμα καθώς οι εργαζόμενοι στους δήμους στο άκουσμα αυτών των δηλώσεων του υπουργού Εσωτερικών εξοργίστηκαν και ξέσπασαν στους αστυνομικούς που τους εμπόδιζαν την είσοδο στο κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Εισαγγελική έρευνα για τα «βουνά» των σκουπιδιών

Σε μια παράλληλη εξέλιξη τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος για τους τόνους σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους της Αθήνας και τα οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν μια άκρως επικίνδυνη συνθήκη για τη δημόσια υγεία.

Αντικείμενο της έρευνας που διέταξε ο κ. Ζαγοραίος είναι να διαπιστωθεί αν διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα τα οποία συνδέονται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τη συσσώρευση των απορριμμάτων. Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας κ. Δ. Γκύζης,  ο οποίος αναμένεται να καλέσει και τους πρώτους μάρτυρες σε κατάθεση.

Ένταση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ ΠΟΕ-ΟΤΑ - ΜΑΤ

Μικροένταση επικράτησε το πρωί της Δευτέρας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου και κατέληξε η πορεία των εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ.Ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να εισβάλει στο υπουργείο και απωθήθηκε από άνδρες των ΜΑΤ.

Υπήρξαν σπρωξίματα αλλά και ξύλο, μεταξύ των δύο πλευρών

Παρακολουθήστε σχετικό video

φωτογραφίες : Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News