default-image

Φλεγόμενο σπίτι πάνω σε ράγες, λαχτάρησε κατοίκους - video

Κρήτη
Φλεγόμενο σπίτι πάνω σε ράγες, λαχτάρησε κατοίκους - video

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα προκατασκευασμένο ξύλινο σπίτι που ήταν τοποθετημένο πάνω σε ράγες στον τέταρτο όροφο κατοικίας στην οδό Ελευθερίας στο Πασακάκι Χανίων και το οποίο είχε μέσα ότι χωράει ο ανθρώπινος νους, κάηκε ολοσχερώς όταν στις 11 το πρωί εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο εσωτερικό του.

Η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση με είκοσι πέντε συνολικά πυροσβέστες και οκτώ οχήματα να παίρνουν μέρος στην επιχείρηση η οποία χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν στο σπίτι.

Μέχρι και τις δύο το μεσημέρι η πυρκαγιά συνέχιζε να καίει έχοντας καταστρέψει ολοσχερώς τον τέταρτο όροφο ενώ μικρής έκτασης καταστροφές προκλήθηκαν στον τρίτο όροφο του κτιρίου και στη μπροστινή μονοκατοικία.

Είχαν προηγηθεί δύο εκρήξεις από φιάλες υγραερίου γεγονός που κινητοποίησε ακόμη περισσότερο τους πυροσβέστες οι οποίοι κλήθηκαν να πάρουν ειδικά μέτρα αυτοπροστασίας μπροστά στον κίνδυνο νέων εκρήξεων.

Επιπλέον ,η πρόσβαση στο σπίτι ήταν αδύνατη καθώς ήταν κλειστό κι έτσι οι πυροσβέστες χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν σκάλα για να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού στο εσωτερικό, όταν πια η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Υπήρξαν φόβοι εξάπλωσης της πυρκαγιάς σε σπίτια και επιχείρηση

Ανάστατοι οι κάτοικοι των γειτονικών σπιτιών στην οδό Ελευθερίας και ο ιδιοκτήτης επιχείρησης κατασκευών αλουμινίου που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι που τυλίχτηκε στις φλόγες, εξέφραζαν φόβους για εξάπλωση της φωτιάς ενώ δεν έλλειψαν οι καταγγελίες για αυθαιρεσίες από την πλευρά του ιδιοκτήτη του τροχήλατου σπιτιού.

«Αναστατωθήκαμε. Πιάσαμε τα λάστιχα και βοηθήσαμε τους πυροσβέστες όσο μπορούσαμε γιατί βλέπαμε ότι είναι πιθανό η φωτιά να φτάσει στις περιουσίες μας και να καεί ολόκληρο το τετράγωνο» τόνισε ο κ. Κασσιωτάκης ιδιοκτήτης της επιχείρησης κατασκευών αλουμινίου ο οποίος πρόσθεσε πως «δίπλα ακριβώς υπήρχε αποθήκη γεμάτη εύφλεκτα υλικά».

Το προκατασκευασμένο σπίτι που κατά ένα περίεργο τρόπο είχε τοποθετηθεί πάνω σε ράγες , χρησιμοποιούσε ο ιδιοκτήτης του ως κατοικία ωστόσο μέσα σ αυτό υπήρχαν από οικόσιτα ζώα μέχρι και κηπευτικά. «Είχε μέσα από φράουλες μέχρι κουνέλια και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε» έλεγε χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής. Αλλά και ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων πύραρχος Δημοσθένης Μπουντουράκης επιβεβαίωσε ότι «εκτός από τον μεγάλο όγκο ξύλινης μάζας , στο χώρο τόσο στο εσωτερικό όσο και έξω , υπήρχε πυροθερμικό φορτίο αποτελούμενο από κάθε λογής αντικείμενα και κατασκευές γεγονός που συνέβαλε στην εξάπλωση της φωτιάς».

Πολύωρη προσπάθεια της πυροσβεστικής

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο βρέθηκαν υπάλληλοι του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων οι οποίοι συνέλεξαν στοιχεία αναφορικά με τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά στην τροχήλατη προκατασκευασμένη κατοικία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, που πάντως δεν επιβεβαιώνονται από τις ανακριτικές αρχές, ο ιδιοκτήτης έψηνε σαπούνια .Κάποια στιγμή χρειάστηκε να λείψει από το σπίτι και όταν επέστρεψε το είδε να φλέγεται.

Στην οδό Ελευθερίας στο Πασακάκι επικράτησε για πολλές ώρες αναστάτωση. Άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ αναγκάστηκαν να κλείσουν μεγάλο τμήμα του δρόμου τόσο για τη διευκόλυνση του έργου των δυνάμεων πυρόσβεσης όσο και για λόγους ασφαλείας. Κάτοικοι των γειτονικών σπιτιών βγήκαν έξω παρακολουθώντας τις προσπάθειες των πυροσβεστών να περιορίσουν τις φλόγες .

Ο πυκνός καπνός που έβγαινε από το τροχήλατο ξύλινο σπίτι ήταν ορατός ακόμη και από την περιοχή του Γαλατά.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

 Βίντεο : Αντώνης Ιγγλεζάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News