Κρήτη

Διαστάσεις «επιδημίας» παίρνουν οι θάνατοι από πνιγμούς

Για τις «διαστάσεις επιδημίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, που παίρνουν οι θάνατοι από πνιγμούς σε ολόκληρη την Κρήτη κάνει λόγο ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών κο Παναγιώτη Σκουρλέτη και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κο Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, αναφερόμενος επίσης στην άμεση ανάγκη αντιμετώπισης των θανάτων από πνιγμό.

Αναλυτικότερα, στην Ερώτηση αναφέρεται ότι: «Σε πραγματική μάστιγα εξελίσσονται χρόνο με τον χρόνο, στην Κρήτη τα περιστατικά πνιγμών αποτελώντας τη συχνότερη αιτία θανάτου ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (παιδιά και ηλικιωμένοι). Τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι ενδεικτικά των διαστάσεων του προβλήματος που τείνει να ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία ου Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής μόνο για το 2016 στην Ελλάδα ανασύρθηκαν νεκροί από τη θάλασσα 82 άνθρωποι, ενώ τα περιστατικά πνιγμών έφτασαν τα 206. Πιο αναλυτικά, για την Περιφέρεια Κρήτης, την ίδια χρονιά, 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ κολυμπούσαν, ενώ αθροιστικά τα τελευταία  δύο χρόνια (2015-2016) ο αριθμός όσων έχασαν την ζωή τους εξαιτίας πνιγμού ανήλθε στους 63.

Το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο σε ελλείψεις στην φύλαξη των ακτών, την επάρκεια σε ναυαγοσώστες, αλλά και την ελλιπή ενημέρωση τόσο των πολιτών όσο και των επισκεπτών. Η αναγκαιότητας ύπαρξης ναυαγοσωστών ενισχύεται και από το πρόσφατο περιστατικό στον Καβρό Αποκορώνου του ν. Χανίων, όπου παρά την συνδρομή τριών τουριστών που έσπευσαν να διασώσουν άτυχο άνδρα που καλούσε σε βοήθεια, οι προσπάθειές τους δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν τον θάνατό του. Αναφορικά με τη στελέχωση των παραλιών από ναυαγοσώστες ακόμη ένα θέμα που προκύπτει είναι το ωράριο που ακολουθείται. Στην περίπτωση της Κρήτης, το ωράριό τους ολοκληρώνεται στις 6:00 μ.μ., ενώ ακόμα οι παραλίες σφύζουν από κόσμο, με αποτέλεσμα πολλά περιστατικά πνιγμού να μην έχουν καν τη δυνατότητα διάσωσης.

Ακόμα ένα ζήτημα που τίθεται επιτακτικά από γιατρούς είναι η παροχή αυτόματων απινιδωτών στους ναυαγοσώστες, καθώς η πλειονότητα των περιστατικών που αφορούν σε πνιγμό, θα μπορούσαν να έχουν αίσια κατάληψη αν υπήρχε η δυνατότητα άμεσης απινίδωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα που θα καθιστούσε δυνατή την επαναφορά της καρδιακής λειτουργίας.

Σημαντική, επίσης, είναι η ανάγκη ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενημέρωσης των πολιτών, καθώς και εκπαίδευσης των μαθητών για την «σωστή συμπεριφορά» και την ασφάλεια στην ακτή και την αποφυγή κινδύνου πνιγμού και την καλλιέργεια κολυμβητικής παιδείας. Η ανάγκη αυτή είναι σημαντική, δεδομένου ότι η χώρα μας στο μεγαλύτερο μέρος της βρέχεται από θάλασσα και οι εξορμήσεις στην παραλία αποτελούν καθημερινότητα, ιδιαίτερα, κατά τους θερινούς μήνες».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

« 1.      Σε ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να προβεί η Κυβέρνηση για την ενίσχυση του δυναμικού των ναυαγοσωστών, ιδίως στις πολυπληθείς παραλίες;

2.      Ποιος σχεδιασμός της Κυβέρνησης για πρόληψη των πνιγμών και αποτελεσματικότερη φύλαξη των ακτών;

3.      Υπάρχει προγραμματισμός για την ανάπτυξη προγράμματος επαρκούς ενημέρωσης των πολιτών και καλλιέργειας κολυμβητικής παιδείας;».         

Σχόλια