default-image

Μας "έφαγαν"τα κουνούπια, τι πήγε στραβα και κάνουν... πάρτυ

Κρήτη
Μας "έφαγαν"τα κουνούπια, τι πήγε στραβα και κάνουν... πάρτυ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φέτος... θα μας "φάνε" τα κουνούπια, αφού, εκτός από τις καιρικές συνθήκες που ευνόησαν και εξακολουθούν να ευνοούν τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωσή τους, έχουμε και τις καθυστερήσεις από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης στις διαδικασίες έναρξης των ψεκασμών, κάτι που κάνει πλέον επιτακτική την ανάγκη για επίσπευση των εργασιών αυτών εντός του προσεχούς διαστήματος.

Την καθυστέρηση αυτή παραδέχεται και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευριπίδης Κουκιαδάκης, αλλά διαβεβαιώνει την κοινή γνώμη ότι τις επόμενες μέρες οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν επιτέλους και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες, προκειμένου να "χτυπηθούν" πολλά μέτωπα μαζί, για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος!

Αύριο Τρίτη ολοκληρώνεται η σχετική δημοπρασία στο Ηράκλειο και εγκρίνεται από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης, ώστε να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί αμέσως, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Ευριπίδη Κουκιαδάκη. Για την κατάσταση που επικρατεί φέτος, ο ίδιος τονίζει ότι «έτσι κι αλλιώς, θα είχαμε μεγαλύτερα προβλήματα από πέρυσι, επειδή είχαμε πολλά νερά. Βέβαια, το πλεονέκτημα είναι ότι, επειδή είχαμε τρεχούμενα νερά, έχουμε στις μεγάλες εστίες λιγότερα κουνούπια από την προηγούμενη χρονιά. Διότι, όταν τρέχει το νερό, δεν έχεις πρόβλημα. Όταν λιμνάζει έχεις το πρόβλημα»...

Στο ερώτημά μας για τις περιοχές εκείνες που έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης μάς λέει ότι, όπου υπάρχει περισσότερος κόσμος, υπάρχουν και τα περισσότερα κρούσματα.

«Εμείς, πάντως, έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από το νέο εργολάβο ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει ταυτόχρονα πολλά συνεργεία, οπότε νομίζω ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», εκτιμά προς την εφημερίδα μας ο κ. Κουκιαδάκης.

Βέβαια, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι θα παρακολουθεί τις εργασίες του εργολάβου "σαν σκιά" και θα ελέγχει την κάθε του κίνηση, χωρίς να αμφιβάλλει βέβαια ούτε για τις προθέσεις ούτε για τις δυνατότητές του να φέρει σε πέρας καλά και χωρίς προβλήματα το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών.

Μάλιστα, ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης τονίζει στο σημείο αυτό ότι ο προηγούμενος εργολάβος είχε κάνει άριστη δουλειά.

«Όπου και να τον ζητούσες, ήταν παρών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ίδιο άριστη θα είναι η δουλειά και του νέου αναδόχου»...

Καθυστέρηση λόγω... συστήματος

Στο μεταξύ, στο ερώτημά μας πώς και γιατί η Περιφέρεια Κρήτης έχει καθυστερήσει φέτος τις διαδικασίες ανάθεσης του έργου και έναρξης των ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης λέει ότι υπήρξε κάποια βλάβη στο σύστημα των ηλεκτρονικών διαγωνισμών της Περιφέρειας Κρήτης.

«Είχαμε κάποια εμπλοκή με το ηλεκτρονικό σύστημα. Άλλα χρόνια που δεν είχαμε τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, είχαμε πολύ πιο νωρίς έτοιμη την εργολαβία. Βέβαια, έχουμε κάνει κάποιους ψεκασμούς μέχρι και το Φεβρουάριο φέτος. Έγιναν από τον προηγούμενο ανάδοχο στις μεγάλες εστίες των κουνουπιών», απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκιαδάκης.

Να αναφέρουμε ότι, με βάση τη νομοθεσία, το έργο καταπολέμησης των κουνουπιών γίνεται βάσει μειοδοτικού διαγωνισμού. Κι εδώ δημιουργούνται τα ακόλουθα ερωτήματα: Ένας γεωπόνος, δηλαδή, μπορεί να "χτυπήσει" το διαγωνισμό κερδίζοντάς τον, ζητώντας τα λιγότερα χρήματα για να βάλει συνεργεία και να ψεκάσουν στο νομό; Το ερώτημα είναι, με βάση το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, ο ίδιος πράγματι θα ψεκάσει εκεί όπου πρέπει και χρειάζεται; Ή επειδή δε θα μπορεί να καλύψει το κόστος, λόγω της χαμηλής προσφοράς που ο ίδιος κατέθεσε, θα κάνει στη συνέχεια κάποια "μπαλώματα" για να αντεπεξέλθει;

Πάντως, είναι σημαντικό ότι ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης έχει την εμπειρία και τη θέληση να ελέγξει τους ψεκασμούς κατά των κουνουπιών, που την ίδια στιγμή έχουν γίνει ένας μεγάλος εφιάλτης των κατοίκων σε πολλές περιοχές της Κρήτης.

Στο ερώτημά μας τι θα κάνει η Περιφέρεια Κρήτης σε χώρους ιδιαίτερης ευαισθησίας και ευθύνης, όπως είναι για παράδειγμα τα νοσοκομεία του τόπου, ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης απάντησε ότι είναι αυτονόητη η προτεραιότητα που δίνεται στους χώρους αυτούς.

Μέτρα προστασίας: Να εφαρμόζουμε τις επίσημες οδηγίες

Από την πλευρά τους, οι αρμόδιοι μάς καλούν να εφαρμόζουμε κατά γράμμα τις επίσημες οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πολλά από τα κουνούπια γεννιούνται και ζουν στο μπαλκόνι, στις αυλές ή στα χωράφια μας. Μπορούμε να μειώσουμε τον πληθυσμό των κουνουπιών, μειώνοντας τα σημεία εκείνα όπου μπορεί να ζήσει και να μεγαλώσει η προνύμφη τους, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

«Με την εφαρμογή αυτών των οδηγιών μπορούμε να προστατευτούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό», σύμφωνα με τους αρμόδιους, που τονίζουν ότι έτσι, για παράδειγμα, θα πρέπει να δείχνουμε προσοχή στα εξής σημεία, τόσο για τα κουνούπια όσο και για τις σκνίπες: Ρέματα και ανοιχτά κανάλια, αποχετεύσεις όμβριων υδάτων, ανοικτά κανάλια διοχέτευσης λυμάτων, δοχεία μεταφοράς ή φύλαξης νερού, πισίνες που δε συντηρούνται, καθώς επίσης σιντριβάνια, διακοσμητικές λιμνούλες, διαρροές από αρδευτικά συστήματα, δοχεία με μεγάλο άνοιγμα (καροτσάκια, λεκάνες πλυσίματος, βάρκες, βαρέλια), δοχεία με στενό άνοιγμα (ανθοδοχεία, βάζα, κονσερβοκούτια, μπουκάλια κ.λπ.), αντικείμενα που συγκρατούν νερό (πιατάκια γλαστρών, υδρορροές, σωλήνες κ.λπ.), παλιά ελαστικά αυτοκινήτων, φυσικές κοιλότητες δένδρων, ποτίστρες ζώων και πηγάδια.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τα ενδεδειγμένα και προτεινόμενα μέτρα με στόχο τον περιορισμό ανάπτυξης των εστιών, αυτά είναι: Αποστράγγιση ή επιχωμάτωση κοιλοτήτων του εδάφους, καθαρισμός των εστιών αυτών από τη βλάστηση, ώστε να υπάρχει συνεχής ροή του νερού (κανάλια, ρυάκια), καταστροφή, απομάκρυνση ή κάλυψη των μικρών εστιών και χρήση διαφόρων σκευασμάτων για βιολογική και χημική καταπολέμηση.

Μέσα στο σπίτι, πρέπει να προσέχουμε να έχουμε σίτες σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.

Επίσης, η χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών αποτελεί σύμμαχό μας κατά των κουνουπιών. Το ίδιο ισχύει και για τα εντομοκτόνα που μπορούμε να χρησιμοποιούμε, όπως φιδάκια, ταμπλέτες, αεροζόλ κ.λπ.

Για το εξωτερικό περιβάλλον, δηλαδή για τον κήπο του σπιτιού μας, σύμφωνα με τους αρμόδιους, χρειάζεται να γίνεται τακτικό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (καταφύγια ενήλικων κουνουπιών).

 Το πότισμα να γίνεται κατά προτίμηση το πρωί, ενώ απαιτείται η χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων.

Αντικαθιστούμε σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.

Φυλάσσουμε τα δοχεία νερού που δε χρησιμοποιούμε (κουβάδες, καρότσια, βαρέλια) γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα.

Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν νερό και καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στις υδρορροές.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News