default-image

Εισέπρατταν για λογαριασμό...νεκρών ασφαλισμένων του ΙΚΑ!

Κρήτη
Εισέπρατταν για λογαριασμό...νεκρών ασφαλισμένων του ΙΚΑ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Ενώπιον της Δικαιοσύνης παραπέμπονται τρεις Κρητικοί, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην απάτη ολκής σε βάρος του ΙΚΑ Ηρακλείου, η οποία είχε αποκαλυφθεί πριν από περίπου επτά χρόνια, προκαλώντας πάταγο στην τοπική κοινωνία. Το Συμβούλιο Εφετών Ανατολικής Κρήτης παραπέμπει σε δίκη τους τρεις εμπλεκόμενους, οι οποίοι κατηγορούνται ότι προκάλεσαν ζημία μεγαλύτερη των 350.000 ευρώ στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου.

Πρόκειται για τους δύο νόμιμους εκπροσώπους εταιρείας εμπορίας ιατρικών και παραϊατρικών ειδών, καθώς κι ένα διατροφολόγο, υπάλληλο της εταιρείας τους. Οι δύο συνιδιοκτήτες της εταιρείας, ηλικίας 54 και 35 ετών, μαζί με το 40χρονο υπάλληλο θα καθίσουν - σε ημερομηνία η οποία θα προσδιοριστεί στο επόμενο διάστημα από την αρμόδια Εισαγγελία Εφετών - στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, βαρυνόμενοι με κακουργηματικές κατηγορίες.

Η κομπίνα

Πώς όμως στήθηκε η απάτη; Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες, οι εκπρόσωποι της επίμαχης εταιρείας εισέπρατταν δαπάνες από το ΙΚΑ Ηρακλείου για λογαριασμό ασφαλισμένων, οι οποίοι είχαν προμηθευτεί από την εταιρεία τους ειδικά σκευάσματα διατροφής, για τα οποία δικαιούνταν αποζημίωση από το ασφαλιστικό τους ταμείο. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της εταιρείας λάμβαναν τις δαπάνες από το αρμόδιο τμήμα του ΙΚΑ Ηρακλείου, προσκομίζοντας εικονικά τιμολόγια και πλαστογραφημένα δικαιολογητικά.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι οι κατηγορούμενοι φέρονται να εισέπρατταν χρηματικά ποσά για λογαριασμό ασφαλισμένων του ΙΚΑ, οι οποίοι ωστόσο είχαν... πεθάνει!

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

Όπως προέκυψε από τις έρευνες των αρμόδιων Αρχών, οι εκπρόσωποι της εταιρείας είχαν εισπράξει - βάσει εικονικών τιμολογίων και πλαστογραφημένων δικαιολογητικών - συνολικά 360.530 ευρώ από το ΙΚΑ, από τον Ιανουάριο του 2008 έως τον Οκτώβριο του 2010. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι συνιδιοκτήτες της εταιρείας προσκόμιζαν - είτε αυτοπροσώπως, είτε μέσω υπαλλήλων της εταιρείας - στο Τμήμα Παροχών Ασθενείας του ΙΚΑ Ηρακλείου τα πλαστά έγγραφα και εισέπρατταν τις δαπάνες που υποτίθεται ότι θα πήγαιναν στις τσέπες των ασθενών-πελατών τους.

Μεταξύ των πλαστών εγγράφων περιλαμβάνονταν ιατρικές γνωματεύσεις του ΠΑΓΝΗ για ασφαλισμένους του ΙΚΑ, αλλά και εξουσιοδοτήσεις που είχαν λάβει οι κατηγορούμενοι από ασφαλισμένους προγενέστερα, για να εισπράξουν για λογαριασμό τους τις δαπάνες από τα ταμεία ασφάλισής τους. Σύμφωνα με το βούλευμα, οι συνιδιοκτήτες της εταιρείας ιατρικών ειδών προέβαιναν στην αλλοίωση του περιεχομένου των γνωματεύσεων κατά το δοκούν, είτε αλλάζοντας την ημερομηνία έκδοσης, είτε τα στοιχεία των ασθενών, είτε το είδος της πάθησης κ.ο.κ.

Εξάλλου, στα πλαστογραφημένα έγγραφα φέρονται να μεταφέρονταν αυτούσιες οι γνήσιες σφραγίδες και υπογραφές γιατρών του ΠΑΓΝΗ ή των ελεγκτών γιατρών του ΙΚΑ. Το ίδιο φαίνεται ότι συνέβαινε και με εξουσιοδοτήσεις, οι οποίες είχαν θεωρηθεί από υπαλλήλους του ΠΑΓΝΗ. Μετά από παραποίηση που γινόταν, οι νέες πλαστές εξουσιοδοτήσεις είχαν διαφορετικές ημερομηνίες από τις γνήσιες...

Αφού η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου άσκησε ποινικές διώξεις σε βάρος συνολικά 26 ατόμων. Μεταξύ τους βρίσκονταν γιατροί του ΠΑΓΝΗ, ελεγκτές γιατροί και υπάλληλοι του ΙΚΑ, αλλά και ιδιοκτήτες και υπάλληλοι εταιρειών. Ωστόσο, οι ποινικές διώξεις μετατράπηκαν σε κατηγορίες μόνο αναφορικά με τους τρεις εξ αυτών.

Οι κατηγορίες

Οι δύο συνιδιοκτήτες της εταιρείας κατηγορούνται για τις κακουργηματικές πράξεις της «απάτης από κοινού και κατ' εξακολούθηση, με σκοπούμενο όφελος και προξενηθείσα ζημία άνω των 150.000 ευρώ, σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας του αντικειμένου της πράξης», αλλά και της «πλαστογραφίας μετά χρήσεως από κοινού και κατ' εξακολούθηση, με σκοπό προσπορισμού περιουσιακού οφέλους και βλάβης τρίτου, ύψους άνω των 150.000 ευρώ, σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας του αντικειμένου της πράξης».

Όσον αφορά στον υπάλληλο της εταιρείας ιατρικών και παραϊατρικών ειδών, αυτός κατηγορείται για άμεση συνέργεια και στις δύο αυτές πράξεις, επίσης σε βαθμό κακουργήματος.

Πώς αποκαλύφθηκε η απάτη

Το νήμα της πολύκροτης υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται πριν από περίπου επτά χρόνια. Τον Οκτώβριο του 2010, ο τότε διοικητής του ΙΚΑ Ηρακλείου, Γρηγόρης Ροκαδάκης, διαπίστωσε ότι, παρά το ότι για την αποζημίωση σκευασμάτων ειδικής διατροφής σε ασφαλισμένους του Ιδρύματος θα έπρεπε τα δικαιολογητικά να κατατίθενται από τους ίδιους τους ασφαλισμένους - ή εάν αυτό δεν ήταν δυνατόν, από συγγενικό του πρόσωπο με ειδική προς τούτο εξουσιοδότηση - κάτι τέτοιο δε συνέβαινε πάντα...

Ακολούθησε σειρά διοικητικών ερευνών, ενώ ενημερώθηκε και το ΣΔΟΕ, το οποίο προέβη σε έλεγχο στα γραφεία της επίμαχης εταιρείας. Οι "ράμπο" του ΣΔΟΕ όντως βρήκαν "λαβράκι", καθώς ο έλεγχος έδειξε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είχε εκδώσει εικονικές αποδείξεις λιανικής, για τα έτη 2008, 2009 και 2010, σε πελάτες ασφαλισμένους του ΙΚΑ, οι οποίοι είχαν πεθάνει πριν την ημερομηνία έκδοσης των αντίστοιχων αποδείξεων.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News