default-image

Αυγενάκης: «Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση πήρε ό,τι της έδωσαν»

Κρήτη
Αυγενάκης: «Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση πήρε ό,τι της έδωσαν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η κυβέρνηση αυτοεγκλωβίστηκε, πέρασε κάτω από τον πήχη και πήρε ό,τι της έδωσαν», ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της ΝΟΔΕ Ηρακλείου ο γραμματέας της Π.Ε. και βουλευτής Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκης, σε κοινή συνέντευξή που παραχώρησαν στα γραφεία της ΝΟΔΕ Ηρακλείου με τον Τομεάρχη Τουρισμού της Ν.Δ. και βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνο Κόνσολα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στο Ηράκλειο για τη Γενική Συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων το Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017.

Επτά σημεία αναφορές στις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup

«Ο Γραμματέας της Ν.Δ. κ. Λευτέρης Αυγενάκης αναφερόμενος στις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup, τόνισε:

  • Έχουμε 16 μήνες καθυστέρηση, 4ο Μνημόνιο, μία δόση 8,5 δις όπου τα 7,7 πάνε σε αποπληρωμή ομολόγων, ΚΑΜΙΑ αναφορά στο χρέος, ΚΑΜΙΑ ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
  • 16 μήνες μετά! Παρά τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα, η αβεβαιότητα κόστισε δισεκατομμύρια στην οικονομία μας.Ο λογαριασμός των μέτρων ανεβαίνει συνεχώς. Από 9 δις ευρώ που είχε επιβαρυνθεί ο ελληνικός λαός μέχρι το τέλος του 2016, σήμερα   ο λογαριασμός έφτασε στα 14,5 δις ευρώ!
  • Με μείωση των συντάξεων και ελεύθερη πτώση του αφορολόγητου ορίου με αποτέλεσμα οι χαμηλοσυνταξιούχοι να χάνουν 2-3 συντάξεις και οι χαμηλόμισθοι ένα μηνιάτικο! Και όλα αυτά έγιναν γιατί η κυβέρνηση αυτοεγκλωβίστηκε! Δεν πήρε τίποτα από όσα ζητούσε. Αντίθετα τα μόνο που πήρε ήταν τα νέα μέτρα λιτότητας και η ψήφιση του 4ου Μνημονίου. Και χωρίς να έχουν διαμορφωθεί καλύτερες συνθήκες για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.
  • Η εθνική οπισθοχώρηση συνεχίζεται. Η Κυβέρνηση όπου και να βάζει τον πήχη, περνά από κάτω! Μετά το 4ο Μνημόνιο και τις τροπολογίες των 140 προαπαιτούμενων, η Κυβέρνηση καλωσορίζει μια δόση 8,5 δις που τα 7,7 πάνε στην αποπληρωμή ομολόγων (Ιουλίου και ληξιπρόθεσμων).
  • Καμία σαφής αναφορά στην άμεση ελάφρυνση του χρέους. Η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος μετατίθεται για το τέλος του προγράμματος μετά τα μέσα του 2018. Καμία  ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. στους επόμενους μήνες. Δεν πήρε καμία ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με τη συμφωνία που πριν τρεις εβδομάδες απέρριψε.
  • Η Κυβέρνηση αυτοεγκλωβίστηκε και πήρε ό,τι της έδωσαν.Τίποτα από όσα ζητούσε.
  • Οι λεονταρισμοί του κ. Τσίπρα δεν είναι παρά μια χιλιοπαιγμένη επικοινωνιακή μεθόδευση η οποία δεν πείθει πλέον κανέναν.Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με αίτησή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Νίκο Βούτση, ζήτησε σήμερα, Παρασκευή 16 Ιουνίου, τη διεξαγωγή προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτησης, για την Οικονομία, τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα σε πολυετή λιτότητα και ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια».

Ο Μ. Κόνσολας σε θέματα τουρισμού

Σε ότι αφορά τα θέματα τουρισμού ο Τομεάρχης Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας επεσήμανε:

  • Είναι δεδομένο ότι η πολιτική της υπερφορολόγησης έχει αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό.

Μέχρι πρόσφατα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού επέμενε να κοιτάζει μόνο τον αριθμό των αφίξεων, ενώ το πρόσημο το καθορίζουν τα έσοδα.

Τα στοιχεία για τα έσοδα από τον τουρισμό για πρώτη φορά το 2016, έχουν αρνητικό πρόσημο:

- Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2016 διαμορφώθηκαν στα 13.207 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 6,5% σε σύγκριση με το 2015.

- Μειώθηκε η μέση δαπάνη στα 471 €, από 541 € το 2015.

- Μειώθηκε κατά 9,1% η δαπάνη ανά διανυκτέρευση (2016: 68 ευρώ, 2015: 75 ευρώ), ενώ η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώθηκε στις 6,9 διανυκτερεύσεις, μειωμένη κατά 4,3% σε

σύγκριση με το 2015 (2015: 7,2 διανυκτερεύσεις).

Η μείωση στους επιβάτες αναμένεται να κινηθεί στο 13,9% και από 5,1 εκατομμύρια επιβάτες το 2016 θα υπάρξει μείωση στα 4,4 εκατομμύρια το 2017.

  • Αυτή τη στιγμή ο τουρισμός μας αντιμετωπίζει τρία προβλήματα:

Το πρώτο, είναι η υπερφολόγηση και η μείωση της ανταγωνιστικότητας, αφού το τουριστικό μας προϊόν επιβαρύνθηκε με νέους φόρους την τελευταία διετία, τους οποίους όλοι γνωρίζετε και δεν χρειάζεται να τους απαριθμήσω.

Το δεύτερο είναι η αδυναμία της χώρας να διαφοροποιήσει το τουριστικό της προϊόν και να προσελκύσει επισκέπτες με υψηλό εισόδημα που θα συμβάλλουν στην αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό.

Το τρίτο είναι η έλλειψη ενός φιλικού και ελκυστικού πλαισίου απέναντι στις επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα απέναντι σε επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που απευθύνονται σε επισκέπτες με υψηλό εισόδημα.

  • Η δική μας προγραμματική πρόταση για την τουριστική ανάπτυξη, στηρίζεται σε 10 βασικούς άξονες - στόχους που χαρακτηρίζονται από στρατηγικό βάθος και υπερβαίνουν τα όρια ενός πολιτικού κύκλου 4 ετών:
  • 1ον: Θέτουμε ως στόχο το 2022 τα έσοδα από τον τουρισμό να υπερβούν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ από 13,2 δις που ήταν το 2016.
  • 2ον: Άμεση εφαρμογή ενός νέου χωροταξικού για τον τουρισμό που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας.
  • 3ον: Νέος επενδυτικός νόμος, ειδικά για τον τουρισμό.
  • 4ον: Σταδιακή φορολογική αποκλιμάκωση των επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί στον τουρισμό τα 2 τελευταία χρόνια με παράλληλη μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις.
  • 5ον: Ολική ανατροπή του μοντέλου για την τουριστική προβολή και επικοινωνία, με τη δημιουργία νέων δομών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με τη συμμετοχή και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
  • 6ον: Διαφοροποίηση και εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με τη συνδυαστική ανάπτυξη διαφορετικών μορφών τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό υγείας, στο city break και σε άλλες μορφές.
  • 7ον: Πολυκεντρική Τουριστική Ανάπτυξη με αιχμή του δόρατος τη δημιουργία destination brand για κάθε προορισμό σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
  • 8ον: Ανάπτυξη της κρουαζιέρας για να καταστεί η Ελλάδα το hub της Ανατολικής Μεσογείου με 6 μεγάλα λιμάνια home ports (Πειραιάς, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Ρόδος, Κατάκολο, Λαύριο).
  • 9ον: Δυναμικό άνοιγμα σε νέες και αναδυόμενες τουριστικές αγορές, όπως αυτή της Ασίας, που μπορεί να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο και να αποτελέσει μια ουσιαστική λύση απέναντι στο πρόβλημα της εποχικότητας.
  • 10ον: Μετατροπή της Ελλάδας σε κέντρο της τουριστικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με ριζική ανατροπή των δομών τουριστικής εκπαίδευσης.

Όλα αυτοί οι άξονες έχουν εξειδικευθεί, συνδέονται με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές. Αυτές οι προγραμματικές προτάσεις διαμορφώθηκαν μαζί με τους φορείς του τουρισμού, συνεχίζουν να αποτελούν πεδίο διαλόγου για τη βελτίωσή και τον εμπλουτισμό τους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News