Κρήτη

ΕΚΗ: Μαθητευόμενοι πληρώνουν ασφάλεια για την πρακτική τους

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου το γεγονός που διαπιστώσαμε μετά από καταγγελίες γονέων ότι, μαθητές Ιδιωτικών ΙΕΚ καλούνται να πληρώσουν ακόμα και τις Ασφαλιστικές Εισφορές που προβλέπονται κατά την διάρκεια της Πρακτική τους Άσκηση, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την υπ' αριθμό φύλλου 1245 -11 Απριλίου 2017, Τεύχος Δεύτερο, Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αριθμό απόφασης Κ1/54877, άρθρο 3.Δ  Υποχρεώσεις και Δικαιώματα μαθητευόμενων, παράγραφος 2.

Ο μαθητευόμενος έχει τα ακόλουθα δικαιώματα

α) Στον μαθητευόμενο παρέχεται αμοιβή σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Β) Στον μαθητευόμενο εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 657-658 του Αστικού Κώδικα σε περίπτωση λόγο ασθένειας

γ) Ο μαθητευόμενος δικαιούται, κατά τη διάρκεια του προγράμματος τις κανονικές άδειες των μισθωτών που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις του Ν. 1346/1983, όπως ισχύει.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του ΕΚΗ με το εν λόγο ΙΕΚ, οι υπεύθυνοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει σχετική εγκύκλιος του αντίστοιχου Υπουργείου που τους επιτρέπει  να λειτουργούν σύμφωνα με τα πεπραγμένα, χωρίς όμως να έχει κοινοποιηθεί κάτι σχετικό σε εμάς.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου έχει αποστείλει σχετική επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας  και στο Υπουργείο Εργασίας ζητώντας διευκρινήσεις επί του θέματος. Το γεγονός ότι οι ασκούμενοι όχι μόνο δεν αμείβονται αλλά καλούνται να πληρώσουν και τις Ασφαλιστικές Εισφορές, παρά το ότι πολλά από αυτά τα παιδιά ''λειώνουν'' στη δουλειά, καλύπτοντας πολλές φορές κανονικές θέσεις εργασίας, το θεωρούμε ανήθικο και πέρα κάθε λογικής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια