default-image

Εργάτης παραλίγο να χάσει το χέρι του στη ΒΙΠΕ - video

Κρήτη
Εργάτης παραλίγο να χάσει το χέρι του στη ΒΙΠΕ - video

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα, με θύμα εργαζόμενο, σημειώθηκε στη μονάδα ανακύκλωσης στο Ηράκλειο χθες, στις 5:20 το απόγευμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μηχάνημα τραυμάτισε σοβαρά το χέρι ενός εργαζόμενου. Ο λόγος για ένα βοηθό συντηρητή, ο οποίος, στην προσπάθειά του να επισκευάσει μηχάνημα, κινδύνεψε να χάσει το χέρι του, όταν το συνέθλιψε η κορδέλα του μηχανήματος.

Οι φωνές του 40χρονου, που εργάζεται στη μονάδα τους τελευταίους πέντε μήνες, θορύβησαν τους συναδέλφους του, που βρίσκονταν εκείνη τη χρονική στιγμή στο πόστο τους, οι οποίοι έσπευσαν να δουν τι συνέβαινε.

Έντρομοι και χωρίς να χάσουν λεπτό, ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ. Στο σημείο έσπευσε άμεσα το ΕΚΑΒ, που παρέλαβε τον άτυχο εργαζόμενο για να τον μεταφέρει στο εφημερεύον Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Επίσης, στο σημείο έσπευσαν, από τη στιγμή που ενημερώθηκαν, κλιμάκια από άνδρες του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, καθώς και της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, προκειμένου να συμπαρασταθούν στον εργαζόμενο.

Οι ίδιοι, παράλληλα, εκφράζουν την ανησυχία τους για τα διαρκώς αυξανόμενα εργατικά ατυχήματα στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, που προκαλούν σοκ και ανησυχία, αφού ειδικά το τελευταίο διάστημα διαδέχονται το ένα το άλλο.

Ο 40χρονος υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και, παρά το ότι υπήρξε κίνδυνος να χάσει το χέρι του, κάτι τέτοιο τελικά απεφεύχθη.

Ιδιωτικοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι στη μονάδα, ωστόσο, κάνουν λόγο για έλλειψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας και υγιεινής στη μονάδα, πράγματα για τα οποία εδώ και καιρό, όπως λένε, έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα, ενώ την ίδια ώρα οι τραυματισμοί τους είναι συχνό φαινόμενο εν ώρα εργασίας.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΣΟΒΑΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

"Είχε πραγματοποιηθεί έλεγχος στο εργοστάσιο"

Το περιστατικό καταγγέλλει η Ένωση ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, αναφέροντας - χαρακτηριστικά - ότι μια εβδομάδα πριν το εργατικό ατύχημα, κλιμάκιο της τεχνικής επιθεώρησης πραγματοποίησε έλεγχο στο εργοστάσιο, μετά από καταγγελίες του σωματείου, καταγράφοντας σοβαρές παραλήψεις.

Διαβάστε αναλυτικά την καταγγελία:

Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις, δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες των εργατών της ανακύκλωσης και του σωματείου μας.

Το σοβαρό εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε χθες το απόγευμα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, με το συνάδελφο μας που από θαύμα δεν έχασε το χέρι του, καθώς μαγκώθηκε σε μηχάνημα εν λειτουργία, έχει φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς με ονοματεπώνυμο.

 Την πρώτη και κύρια ευθύνη έχει η εταιρία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο ως εργολάβος, με την επωνυμία Waste Solutions. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μια εβδομάδα πριν το εργατικό ατύχημα, κλιμάκιο της τεχνικής επιθεώρησης πραγματοποίησε έλεγχο στο εργοστάσιο μετά από καταγγελίες του σωματείου μας και κατέγραψε σοβαρές παραλήψεις.

 Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι «τυχαία» δεν λειτουργούσαν - είχαν απενεργοποιηθεί οι μηχανισμοί ασφαλείας που σταματούν τη λειτουργία των μηχανημάτων εφόσον υπάρχει άνθρωπος εντός της μηχανής. Οι εργαζόμενοι εν γνώσει της εταιρείας και με εντολή της εργοδοσίας πραγματοποιούσαν εργασίες με τις μηχανές εν λειτουργία, για να μη χάνεται ούτε λεπτό παραγωγής, ούτε λεπτό του ευρώ από τις τσέπες του εργολάβου.

 Η εγκληματική ευθύνη της εταιρίας δεν είναι ξεκομμένη. Εντάσσεται στον γενικό σχεδιασμό επίθεσης, που θέλει να ξεζουμίζει τους εργάτες για να βγάλει όσο περισσότερο κέρδος γίνεται.  

o      Είναι η ίδια εταιρία που ήρθε πριν δύο χρόνια να πετάξει με το «έτσι θέλω» τους εργάτες τις ανακύκλωσης και να πάρει νέους με χαμηλότερους μισθούς.

o      Είναι η ίδια που αναγκάστηκε μετά από τον πολύμηνο αγώνα των εργατών, να συρθεί σε μία συμφωνία προκειμένου να ανοίξει το εργοστάσιο.

o      Είναι η ίδια που εδώ και ένα χρόνο, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι τήρησαν αυτή τη συμφωνία στο ακέραιο και εργάστηκαν μια επιπλέον ώρα ημερησίως, δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ από το «πρίμ παραγωγικότητας» που αντιστοιχεί στο 12,5% του μισθού τους και αναλογεί στη μία ώρα εργασία επιπλέον.  

o      Είναι η ίδια εταιρία που «τιμώρησε» με εργασίες στον ήλιο ολόκληρη την ημέρα μέλος της Σωματειακής Επιτροπής και μέλος της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας επειδή τόλμησαν να υποδείξουν στον έλεγχο της Τεχνικής Επιθεώρησης βλάβες που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη, Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News