default-image

Βροντερό "όχι" στο ωράριο των πολυεθνικών

Κρήτη
Βροντερό "όχι" στο ωράριο των πολυεθνικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όχι» στο ωράριο των πολυεθνικών και στη λειτουργία δύο ώρες επιπλέον των εμπορικών καταστημάτων λένε οι ιδιωτικοί υπάλληλοι μετά την πλειοψηφική απόφαση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ), με το θέμα να έχει ανοίξει τον "ασκό του Αιόλου", αφού φορτώνει τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα με παραπάνω ώρες εργασίας.

Όπως τονίζουν τα μέλη της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, με αγανάκτηση διάβασαν το κείμενο που έστειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ) και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μ. Κουμαντάκης, με το οποίο εκφράζει την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΕΣΚ και αιτείται στην Περιφέρεια Κρήτης τη θεσμοθέτηση λειτουργίας επιπλέον δύο ωρών την ημέρα των εμπορικών καταστημάτων σε όλη την Κρήτη, κάτι που στην πράξη, όπως ισχυρίζονται, σημαίνει ότι εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι θα αναγκαστούν να δουλεύουμε ως τις 11 το βράδυ.

«Η στάση της πλειοψηφίας της ΟΕΣΚ φανερώνει το φιλομονοπωλιακό χαρακτήρα της και αποκαλύπτει το ρόλο του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού! Υπενθυμίζουμε ότι δεν έχουν περάσει δύο μήνες από τις κοινές φιέστες και συνεντεύξεις Τύπου των πλειοψηφιών των ΟΕΣΚ-ΕΚΗ και ενός διασπαστικού μορφώματος που εμφανίζεται ξαφνικά υπερασπιστής των "εμποροϋπαλλήλων της ανατολικής Κρήτης".

Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός της πλειοψηφίας του ΕΚΗ και των άλλων Εργατικών Κέντρων της Κρήτης είναι διπλά εκτεθειμένος, καθώς, ενώ γνωρίζουν την παραπάνω μεθόδευση, τουλάχιστον ένα μήνα σιωπούν!

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί όχι μόνο αυτή η πρόταση για δίωρη επιπλέον λειτουργία των καταστημάτων, αλλά και η αγωνία τους να χαρακτηριστούν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές ως τουριστικές, με στόχο να διευρυνθεί κι άλλο το ωράριο και να καταστραφεί ολοσχερώς η ζωή των εμποροϋπαλλήλων, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων;

Τώρα είναι η ώρα της κοινής πάλης εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων ενάντια στα μονοπώλια, την Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις τους!», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση, εκφράζοντας την αγωνία και την απελπισία των υπαλλήλων.

Τι ζητούν οι υπάλληλοι

Για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου αύξησης του ωραρίου, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί τους εμποροϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους και τους καταναλωτές σε αγώνα, καθότι, όπως τονίζει, «η κατάργηση της Κυριακής αργίας και η διεύρυνση του ωραρίου δεν οδηγεί σε "τόνωση της αγοράς", δεν αυξάνει το εισόδημα εμποροϋπαλλήλων και μικρών εμπόρων, δεν "εξυπηρετεί τους καταναλωτές"».

Παράλληλα καλεί όλους τους εμποροϋπαλλήλους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, για να διεκδικήσουν:

* Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

* Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

* Συλλογική σύμβαση που θα κατοχυρώνει την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα και θα προβλέπει για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο, 5νθήμερο, 40ωρο, με κυλιόμενο ρεπό.

* Μόνιμη και σταθερή δουλειά.

* Κατάργηση του ωρομίσθιου, της μερικής απασχόλησης και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

* Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τεσσάρων μνημονίων που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

Τέλος, καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους να δώσουν τη μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο: τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News