default-image

Υγρός τάφος οι θάλασσες της Κρήτης, από τι πνιγόμαστε /video

Κρήτη
Υγρός τάφος οι θάλασσες της Κρήτης, από τι πνιγόμαστε /video

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνουν κάθε καλοκαίρι στην Κρήτη τα περιστατικά πνιγμών. Τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι ενδεικτικά.

Το 2016 στην Ελλάδα ανασύρθηκαν νεκροί από τη θάλασσα 82 άνθρωποι, ενώ οι πνιγμοί έφτασαν τους 206. Στην Κρήτη, την ίδια χρονιά, 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ κολυμπούσαν. Το 2015 ο αριθμός των πνιγμών στο νησί ανήλθε στους 35.

Σύμφωνα με το γιατρό του Τομέα Χανίων του ΕΚΑΒ κ. Στέλιο Λαμπάκη, «οι λόγοι για τους οποίους έχουμε κάθε χρόνο τόσα περιστατικά έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν τηρούν βασικούς κανόνες. Μπαίνουν στη θάλασσα μετά από πολύωρη παραμονή στον ήλιο, έχοντας καταναλώσει αλκοόλ ή βαρύ φαγητό, ενώ συχνά είναι μεγάλης ηλικίας με καρδιολογικά προβλήματα, τα οποία επιτείνονται σε ένα τέτοιο περιβάλλον».

Σε πολλές δε περιπτώσεις, οι ξένοι κυρίως επισκέπτες του νησιού αγνοούν τους πιθανούς κινδύνους της θάλασσας, στην οποία μπαίνουν ακόμη κι αν έχει αναρτηθεί στην ακτή κόκκινη σημαία.

Ο πνιγμός στη θάλασσα ή σε πισίνα αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά τούς θερινούς μήνες. Όπως επισημαίνει ο κ. Λαμπάκης, «το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι γονείς είναι που έχουν εμπιστοσύνη στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται τα παιδιά τους. Τα παιδιά είναι τόσο απρόβλεπτα και χωρίς την αίσθηση του κινδύνου ή του φόβου, που ο γονιός δεν πρέπει να παίρνει τα μάτια του από πάνω τους».

Κινδύνους για τη ζωή ενός παιδιού κρύβουν ακόμη και τα φουσκωτά τα οποία χρησιμοποιούν στη θάλασσα, καθώς ο άνεμος μπορεί να τα παρασύρει σε μεγάλη ακτίνα μακριά από την παραλία. Σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για παιδιά είτε για ενήλικες που κινδυνεύουν να πνιγούν, η συμβολή του ναυαγοσώστη στη διάσωσή τους είναι καθοριστική. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν υπάρξει απινίδωση στα δέκα πρώτα λεπτά, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες επαναφοράς της καρδιακής λειτουργίας.

Όπως εξηγεί ο γιατρός του ΕΚΑΒ κ. Στέλιος Λαμπάκης, «σε έναν πνιγμό, που σημαίνει αρχικά μια αναπνευστική ανακοπή που ακολουθείται από μια καρδιακή ανακοπή, η πρώτη ενέργεια για να σώσουμε το θύμα είναι να γίνει καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και χρήση αυτόματου απινιδωτή. Όσο πιο γρήγορα γίνουν αυτές οι ενέργειες, τόσο πιο γρήγορα θα ανατάξουμε την καρδιακή λειτουργία, και θα έχουμε χρόνο αργότερα στο νοσοκομείο να αντιμετωπίσουμε τις επιπλοκές από τον πνιγμό. Ουσιαστικά ο ναυαγοσώστης είναι ο πρώτος που θα δράσει για να σωθεί μια ζωή».

Ναυαγοσώστες μέχρι τις 6 το απόγευμα

Δυστυχώς στις παραλίες της Κρήτης οι ναυαγοσώστες δε διαθέτουν απινιδωτές, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διάσωσής τους λόγω του ότι η βάρδια των ναυαγοσωστών λήγει στις 6 το απόγευμα.

Στο τελευταίο περιστατικό στον Καβρό Αποκορώνου η συνδρομή τριών τουριστών που έσπευσαν στον 33χρονο, που καλούσε μέσα από τη θάλασσα σε βοήθεια, δε στάθηκε ικανή να αποτρέψει το μοιραίο...

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News