default-image

Δείτε το νέο "πακέτο" έργων 37 εκατ. ευρώ για την Κρήτη

Κρήτη
Δείτε το νέο "πακέτο" έργων 37 εκατ. ευρώ για την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα δίκτυα ύδρευσης σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου. Αποκατάσταση αγροτικών δρόμων σε περιοχές της ενδοχώρας, όπως ο δήμος Βιάννου. Απαλλοτριώσεις για οδικά έργα. Δράσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών, αλλά και για την καταπολέμηση της Xylella (του μικροβίου που απειλεί τα ελαιόδεντρα). Αυτά και άλλα πολλά περιλαμβάνει το νέο "πακέτο" έργων για την Κρήτη, που εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 Ένα "πακέτο" σημαντικών παρεμβάσεων, συνολικού ύψους 37 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ένα μεγάλο μερίδιο και συγκεκριμένα 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν για παρεμβάσεις ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας σε "σεσημασμένα" από πλευράς επικινδυνότητας σημεία του οδικού δικτύου της Κρήτης...

Πρόκειται για ένα μπαράζ έργων που θα υλοποιηθούν με κρατικό χρήμα, και τα οποία αναμέναμε τον τελευταίο καιρό να δούμε να παίρνουν "σάρκα και οστά", όπως χαρακτηριστικά αυτό της κατασκευής νέου δικτύου ύδρευσης-αποχέτευσης στις περιοχές της Χρυσοπηγής και του Παγκρήτιου Σταδίου. Ένα έργο που περιλαμβάνεται στο φιλόδοξο σχεδιασμό της ΔΕΥΑΗ για την ολική, στο βάθος των επόμενων ετών, αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης του Ηρακλείου.

Αναλυτικότερα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, εντάσσονται στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 17 νέα έργα και δύο νέες μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ, στην Περιφέρεια Κρήτης.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «η χρηματοδότηση με εθνικούς πόρους των νέων έργων, η υλοποίηση των οποίων ήταν πάγιο αίτημα των κατοίκων του νησιού, αποτελεί συνέχεια των δεσμεύσεων της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών».

Για την ένταξη των νέων έργων στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε: «Πιστοί στις δεσμεύσεις μας, στηρίζουμε και χρηματοδοτούμε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης, δίνοντας ώθηση στις τοπικές οικονομίες».

Οι χρηματοδοτήσεις αφορούν έργα υποδομών (ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση, οδικό δίκτυο), καθώς και παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Ανάμεσα στα νέα έργα ζωτικής σημασίας είναι η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης στην πόλη του Ηρακλείου, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή του νέου δικτύου αποτελούσε χρόνιο αίτημα των πολιτών του Ηρακλείου και για την υλοποίησή του είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το Δεκέμβριο του 2016.

Επιπλέον, πολύ σημαντικά έργα για την τοπική οικονομία αποτελούν η αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας του Δήμου Βιάννου, συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, αλλά και οι ασφαλτοστρώσεις στην κοινότητα Ροδάκινου του Δήμου Αγίου Βασιλείου, συνολικού προϋπολογισμού 450.000 ευρώ.

ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΕΛΕΤΕΣ

Η λίστα με τα 17 έργα

Το "πακέτο", ύψους 37 εκατ. ευρώ, για την Κρήτη, που εντάσσεται και με την υπουργική πλέον βούλα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, περιλαμβάνει 17 έργα και δύο νέες μελέτες. Ειδικότερα περιλαμβάνονται τα εξής:

- Κατασκευή δικτύου ύδρευσης-αποχέτευσης σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου (Χρυσοπηγή, περιοχή Παγκρήτιου Σταδίου κ.λπ.), ύψους 2.000.000 ευρώ.

- Απαλλοτρίωση για την κατασκευή του έργου "Οδικός άξονας Ρέθυμνο - Αποστόλοι - Μάνδρες/14ο υποέργο (οδικό τμήμα Παντάνασσα-Αποστόλοι)", 36.237 ευρώ.

- Απαλλοτριώσεις εκτάσεων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος Περιφέρειας Κρήτης, 5.000.000 ευρώ.

- Αποκατάσταση δημοτικής-αγροτικής οδοποιίας και λοιπών υποδομών δήμου Βιάννου, 300.000 ευρώ.

- Ασφαλτοστρώσεις δήμου Αγίου Βασιλείου (τοπική κοινότητα Ροδάκινου), 450.000 ευρώ.

- Βελτίωση-συντήρηση ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Κρήτης, 4.000.000 ευρώ.

- Υλοποίηση βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων σε τμήματα και θέσεις μειωμένης οδικής ασφάλειας στην ΠΕΟ, 10.000.000 ευρώ.

- Καταπολέμηση κουνουπιών στην περιφέρεια Κρήτης, 1.000.000 ευρώ.

- Βελτίωση-συντήρηση πρασίνου στο οδικό δίκτυο Κρήτης, 2.000.000 ευρώ.

- Ανάδειξη, συντήρηση, βελτίωση και προστασία μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος, 6.000.000 ευρώ.

- Ενίσχυση δραστηριοτήτων κρητικού παραδοσιακού χορού, 60.000 ευρώ.

- Οδικός χάρτης ενεργειών Περιφέρειας Κρήτης για την Xylella, 250.000 ευρώ.

- "Αμάλθεια" - Ενδυνάμωση και δικτύωση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Προσχολικής Αγωγής, εκπροσώπων και συλλογικοτήτων περιφέρειας Κρήτης, 300.000 ευρώ.

- Παρακολούθηση και φάκελος πρώτης πλήρωσης ταμιευτήρα Χαλαυριανού, 155.500 ευρώ.

- Υποστηρικτικές ενέργειες και κάλυψη αναγκών υλοποίησης αναπτυξιακών δράσεων, προγραμμάτων και στρατηγικών της Περιφέρειας Κρήτης, 1.360.000 ευρώ.

- Δημιουργία δομής στήριξης-ανάπτυξης της οικοτεχνίας και αλληλέγγυας οικονομίας στη Κρήτη (στήριξη της μικρής και πολύ μικρής επιχειρηματικότητας), 300.000 ευρώ.

- Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας Περιφέρειας Κρήτης σε ιατρικές εφαρμογές αιχμής, με τη χρήση δευτερογενούς ακτινοβολίας πλάσματος (υπερισχυρών λέιζερ), 150.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News