default-image

«Αναζητώντας το Φοίβο» από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου

Κρήτη
«Αναζητώντας το Φοίβο» από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για ακόμα μια χρονιά, τη σπουδαία θεατρική του παράσταση το 3ο Λύκειο Ηρακλείου, τη Δευτέρα 12 Ιουνίου στις 9:00 το βράδυ στο θεατράκι της Πύλης Βηθλεέμ.

Η θεατρική ομάδα του 3ου Λυκείου Ηρακλείου ανεβάζει το θεατρικό έργο «Αναζητώντας τον Φοίβο», συγγραφέας του οποίου είναι η καθηγήτρια του σχολείου κ. Ειρήνη Βεληβασάκη.

Το έργο προσεγγίζει το πολυσυζητούμενο στις μέρες μας ζήτημα του «σχολικού εκφοβισμού» (bullying), με έναν εντελώς απροσδόκητο τρόπο. Τα κίνητρα των εκφοβιστών, οι συνέπειες των πράξεών τους, οι αντιδράσεις και οι προβληματισμοί που προκύπτουν συσχετίζονται με βασικές έννοιες της αρχαιοελληνικής φιλοσοφικής σκέψης, έννοιες που, ως διαχρονικές σταθερές, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διανοητική και ηθική συγκρότηση του ανθρώπου.

Το (ονειρικό; μεταφυσικό;) ταξίδι στο παρελθόν μιας ομάδας εφήβων δίνει την ευκαιρία στους θεατές να γνωρίσουν κρίσιμες συμβολές στην ανθρώπινη σκέψη τριών ελλήνων φιλοσόφων, του Θαλή, του Πυθαγόρα και του Πλάτωνα.

Ο Θαλής θα αναδείξει πόσο αναγκαίο είναι να συλλάβουμε μία ή περισσότερες «αρχές» οι οποίες να εξηγούν όλες τις συμπεριφορές, όλες τις μεταβολές, όλα τα συμβάντα της φύσης αλλά και της ανθρώπινης δράσης. Διότι, αν μάθουμε να ανάγουμε την αχανή ποικιλία του ψυχικού και κοινωνικού βίου στη θεμελιώδη "απλότητα" λίγων, υποκείμενων, «αρχών», τότε πιθανόν να ρυθμίσουμε ορθολογικότερα και συνεπέστερα τη συμπεριφορά μας στο μέλλον.

Ο Πυθαγόρας θα διδάξει στους εφήβους μας όχι μόνο τη σημασία των αριθμών ως οργανωτικής αρχής του κόσμου, αλλά και την ανάγκη της εγκράτειας, της ενδοσκόπησης, της εσωτερικής σιωπής, ώστε να ακουστεί και να λειτουργήσει λυτρωτικά η ψιθυριστή φωνή της ψυχής, και μάλιστα της εφηβικής, που τόσο εύκολα παρασύρεται από τον ορυμαγδό της αγοράς και του πλήθους.

Τέλος, ο Πλάτων, με την αλληγορία των μύθων του θα μας μιλήσει από σκηνής για την τριμερή διαίρεση της ψυχής, για την άγνοια ως αιτία του κακού, για την ανάγκη να σπάσουμε τα δεσμά των ψευδαισθήσεων που μας κρατούν σε μια αναξιοπρεπή ακινησία τόσο ως άτομα όσο και ως κοινωνία.

Και, προς θεού, ας μην νομίσει κανείς ότι η παράσταση είναι ένα σκηνικό μάθημα φιλοσοφίας! Το έργο διαθέτει γρήγορη σκηνική δράση, εύστοχους διαλόγους - άλλοτε γεμάτους ένταση κι άλλοτε διανθισμένους με χιούμορ-, επεισόδια που δοκιμάζουν τη φιλία ή γονιμοποιούν τον εφηβικό έρωτα.

Στην παράσταση συμμετέχουν 14 μαθητές επί σκηνής και 13 σε άλλους ρόλους, όλοι τους από την πρώτη και την δευτέρα Λυκείου. Τη σκηνοθετική καθοδήγηση είχε η φιλόλογος του σχολείου κ. Φούρφη Μαρία, επικουρούμενη από την κ. Βεληβασάκη και τον κ. Τσαλουχίδη Κώστα. Τα εντυπωσιακά σκηνικά της παράστασης φιλοτεχνήθηκαν υπό την καθοδήγηση του καθηγητή των εικαστικών κ. Πολυχρονιάδη Βασίλη.

Η είσοδος στο θέατρο είναι ελεύθερη  για όλους τους μαθητές. Για τους ενήλικες προβλέπεται εισιτήριο τριών ευρώ κατ' άτομο. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση της Στέγης Ανηλίκων Αρρένων Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News