default-image

Ο ξεσηκωμός για αμίαντο σε δημόσιο κτίριο απέδωσε καρπούς

Κρήτη
Ο ξεσηκωμός για αμίαντο σε δημόσιο κτίριο απέδωσε καρπούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαβεβαιώσεις τώρα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα του δημόσιου κτηρίου με τον αμίαντο στα Καμίνια, όπου στεγάζονται υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης... Η ύπαρξη αμιάντου στο εν λόγω κτήριο, επί των οδών Ελευθέρνης, Συβρίτου, Ηφαίστου, Μυρσίνης και Βοίβης, έχει βγάλει στα... κάγκελα τους εργαζόμενους.

Προ λίγων ημερών, μάλιστα, είχαμε και μια ηχηρή κινητοποίηση μπροστά από το επίμαχο ακίνητο.

Φαίνεται πως ο ξεσηκωμός αρχίζει και αποδίδει καρπούς. Ήδη χθες είχαμε τη δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (που είναι και ο ιδιοκτήτης του κτηρίου), πως θα λυθεί το θέμα με τον αμίαντο και με την παραχώρηση του ακινήτου, όπως ζητά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις δόθηκαν διά στόματος του ίδιου του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Αναλυτικότερα, ο βουλευτής Ηρακλείου πραγματοποίησε χθες προγραμματισμένη επίσκεψη στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ο Νίκος Ηγουμενίδης συνάντησε στο γραφείο της τη νέα συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Κοζυράκη, με την οποία συνομίλησε για αρκετή ώρα για τα θέματα της δημόσιας διοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντά της.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Ηγουμενίδης επισκέφτηκε Διευθύνσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και συνομίλησε αναλυτικά με τους εργαζόμενους, ενώ είχε πολύ εποικοδομητική συνάντηση σε μια σειρά από θέματα με τον Ενιαίο Σύλλογο Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Επιπλέον, με αφορμή και την επίσκεψη στους χώρους της Αποκεντρωμένης, ο βουλευτής Ηρακλείου ενημερώθηκε και είδε από κοντά το κτήριο που αφορά στην υπόθεση παρουσίας ινών χρυσοτίλου, και για το οποίο είχε ο ίδιος πρόσφατα καταθέσει αναφορά στη Βουλή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που βγήκε από το γραφείο του κ. Ηγουμενίδη, μετά το πέρας της συνάντησης ο βουλευτής Ηρακλείου επικοινώνησε για το θέμα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, από τον οποίο έλαβε τη διαβεβαίωση για την άμεση και οριστική διευθέτηση του θέματος του κτηρίου.

Η κοινοβουλευτική παρέμβαση

Θυμίζουμε ότι πριν λίγο καιρό ο κ. Ηγουμενίδης είχε προχωρήσει σε σχετική κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταθέτοντας το έγγραφο του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για την υπόθεση παρουσίας ινών χρυσοτίλου σε ακίνητο στην περιοχή Καμίνια Ηρακλείου. Στο έγγραφο του Συλλόγου, που απευθύνεται στο υπουργείο, επισημαίνεται η έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους σχετικά με την παρουσία ινών χρυσοτίλου στο ακίνητο, και η οποία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους καθημερινά για την υγεία τόσο των εργαζομένων, αφού σε κτήρια εντός του ακινήτου στεγάζονται τρεις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όσο φυσικά και των κατοίκων της περιοχής.

Η κινητοποίηση

Οι δεσμεύσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προς το βουλευτή Νίκο Ηγουμενίδη ήρθαν λίγες ημέρες μετά την κινητοποίηση διαμαρτυρίας που έγινε μπροστά από το επίμαχο κτήριο στα Καμίνια.

Όπως είχαμε γράψει, οι εργαζόμενοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης ύψωσαν ηχηρή φωνή διαμαρτυρίας, με αίτημα την άμεση απομάκρυνση του αμιάντου από το κτήριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στα Καμίνια, όπου εδρεύουν οι υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, Αστικής Κατάστασης και Κοιν. Υποθέσεων, και του Αυτοτελούς Τμήματος Εκπαίδευσης.

Στόχος της κινητοποίησης των υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με τη στάση εργασίας και την παράσταση διαμαρτυρίας ήταν να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για ένα τόσο σοβαρό θέμα και πάνω απ' όλα να δεήσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, δηλαδή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να ικανοποιήσει το αίτημα παραχώρησης της χρήσης του, έτσι ώστε να ξεκινήσουν άμεσα και απρόσκοπτα οι εργασίες αφαίρεσης του επιβλαβούς για την υγεία των εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αλλά και των πολιτών, αμιάντου...

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι είχαν ζητήσει από το υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην αφαίρεση του επικίνδυνου αμιάντου από το εν λόγω δημόσιο ακίνητο επί των οδών Ελευθέρνης, Συβρίτου, Ηφαίστου, Μυρσίνης και Βοίβης, όπου στεγάζονται υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Το υπουργείο δεν απάντησε, όπως καταγγέλλουν, στο αίτημα. Και έτσι οι ίδιοι αποφάσισαν να... απαντήσουν με στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στο επίμαχο κτήριο.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News