Κρήτη

Στη Βουλή οι απολυμένοι συμβασιούχοι της ΔΕΥΑΗ

Στη Βουλή επανέρχεται το θέμα των 11 απολυμένων συμβασιούχων της ΔΕΥΑΗ, που έχασαν τη δουλειά τους το 2015 με δικαστική απόφαση...

Στη Βουλή επανέρχεται το θέμα των 11 απολυμένων συμβασιούχων της ΔΕΥΑΗ, που έχασαν τη δουλειά τους το 2015 με δικαστική απόφαση...

Η δικαστική απόφαση για την απόλυση των 11 εργαζομένων, που είχαν πρωτοπιάσει δουλειά στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου πριν από μία περίπου 10ετία, βγήκε με βάση τον επανέλεγχο των συμβάσεών τους, που έγινε κατόπιν καταγγελιών και νομικής προσφυγής από άλλους απορριφθέντες υποψήφιους εργαζόμενους.

Το δικαστήριο έκρινε το 2015 πως το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ είχε παράνομα μετατρέψει τις συμβάσεις εργασίας τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και αποφάσισε την οριστική απόλυσή τους.

Η είδηση είχε σκάσει σαν "κεραυνός" τότε στις τάξεις των εμπλεκόμενων εργαζομένων. Το σοκ απόλυτα δικαιολογημένο, αφού οι ίδιοι είδαν την πόρτα της εξόδου από τη δουλειά τους μετά από αρκετά χρόνια εργασιακής ομηρίας και αφού είχαν προσφέρει πολλά, καλύπτοντας πάγιες, ολοένα αυξανόμενες, ανάγκες της Δημοτικής Επιχείρησης.

Ολοένα αυξανόμενες λόγω του μεγέθους του καλλικρατικού δήμου Ηρακλείου - όπως προέκυψε μετά τη συνένωση 5 πρώην καποδιστριακών δήμων - της σημαντικής έλλειψης προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης και της χρόνιας απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

Το σοκ ήταν ισχυρό και στις τάξεις της ΔΕΥΑΗ, που στερήθηκε 11 υπερπολύτιμους εργαζομένους. Και αυτό γιατί επρόκειτο για τεχνίτες, που δούλευαν σε καίρια λειτουργικά πόστα.

Νέα επερώτηση ΚΚΕ

Για το θέμα είχε παρέμβει δυναμικά πριν από αρκετό καιρό ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης, φέρνοντάς το στη Βουλή. Η τότε πολιτική κινητοποίηση δεν απέδωσε κάτι.

Και έτσι τώρα ο Ηρακλειώτης βουλευτής μαζί με άλλους βουλευτές του ΚΚΕ επανήλθαν δριμύτεροι, καταθέτοντας νέα επερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς, με θέμα την άμεση επαναπρόσληψη του απολυμένου προσωπικού στη ΔΕΥΑ Ηρακλείου.

«Εδώ και ενάμιση χρόνο, 11 συμβασιούχοι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Δήμου Ηρακλείου έχουν απολυθεί, μετά τον επανέλεγχο των συμβάσεων των ΙΔΑΧ και τη σχετική απόφαση δικαστηρίου.

»Οι συμβάσεις των εργαζομένων αυτών είχαν μετατραπεί σε αορίστου μετά από απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ, γεγονός το οποίο κρίθηκε παράνομο.

»Οι εργαζόμενοι ΙΔAX, που δούλευαν στους Δήμους με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και Δ.Σ. ΔΕΥΑ, πολλές φορές ανασφάλιστοι και απλήρωτοι για μεγάλα διαστήματα, δεν μπορεί να είναι υπόλογοι, ούτε να διώκονται και να απολύονται.

»Η πλειοψηφία των δημοτικών Αρχών κατέφευγαν σε τέτοιες αποφάσεις, γιατί οι εργαζόμενοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και γιατί τους ανάγκαζε το ίδιο το περιοριστικό πλαίσιο των εκάστοτε κυβερνήσεων, που προωθούσε συστηματικά το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων και άνοιγε το δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων για τις υπηρεσίες των Δήμων, μέσω της πλήρους απαξίωσής τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επερώτησή τους οι βουλευτές Μανόλης Συντυχάκης, Χρήστος Κατσώτης και Σταύρος Τάσσος του ΚΚΕ.

ΑΠΑΞΙΩΣΗ

«Προβλήματα λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού»

Η ερώτηση καταλήγει ως εξής:

«Την ίδια περίοδο, η ΔΕΥΑΗ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού. Αυτοί οι 11 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν εργάτες και δούλευαν στα λήμματα του βιολογικού και των αποχετεύσεων, είναι τα θύματα αυτών των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην τοπική διοίκηση. Με αυτές τις απολύσεις απαξιώνεται ακόμη περισσότερο η ΔΕΥΑH και πιο εύκολα στρώνεται ο δρόμος για την πιο άμεση ιδιωτικοποίησή της, πράγμα που θα σημάνει ακριβότερο νερό και σχετικές υπόλοιπες παρεχόμενες υπηρεσίες για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες του δήμου Ηρακλείου.

Ερωτώνται λοιπόν οι κ. υπουργοί ποια μέτρα και ποιες αποφάσεις θα πάρουν για την άμεση επαναπρόσληψη των 11 εργαζομένων της ΔΕΥΑH με συμβάσεις αορίστου χρόνου».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια