default-image

Η προίκα της Μαρίας Παπουτσάκη σε προθήκη Κρητικού Μουσείου

Κρήτη
Η προίκα της Μαρίας Παπουτσάκη σε προθήκη Κρητικού Μουσείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tο Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά & Συλλογή Υφαντών Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη (ΑΜΜΠ) καλωσορίζει ξανά από την Πέμπτη, 1η Ιουνίου 2017 τους επισκέπτες του.

Το ΑΜΜΠ είναι παράρτημα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και βρίσκεται 3 χλμ. νότια του Λιμένα Χερσονήσου, στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού Πισκοπιανού. Ιδρύθηκε από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών το 1988 και στεγάζεται σε πετρόκτιστη φάμπρικα του 19ου αι. και διώροφο οίκημα, δωρεές της οικογένειας Παρλαμά.

Οι Συλλογές του Μουσείου με εκθέματα που χρονολογούνται από τον όψιμο 19ο αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ού αι., εκτείνονται σε εκθεσιακή επιφάνεια 500 τ.μ. και προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα της εξέλιξης της καθημερινής ζωής και των εργαστηρίων της προβιομηχανικής κρητικής υπαίθρου.

Το ανακαινισμένο κτίριο της φάμπρικας, είναι αφιερωμένο στα παραδοσιακά επαγγέλματα αλλά και τις αγροτικές και καθημερινές ασχολίες των κατοίκων της υπαίθρου. Η νεώτερη πτέρυγα του Μουσείου είναι αφιερωμένη στην κρητική υφαντική και περιλαμβάνει σπάνια εκθέματα από τις Συλλογές της κυρίας Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη.

Μία προθήκη αφιερωμένη στη Μαρία Παπουτσάκη

Στο πέρασμα προς την αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του ΑΜΜΠ ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει την τελευταία προσθήκη του Μουσείου. Μία προθήκη αφιερωμένη στην δαντελοπλεκτική της Κρήτης, με επιλεγμένες δαντέλες της οικίας και της ένδυσης από τα προικώα αγαθά της προσφάτως εκλιπούσας δημοσιογράφου Μαρίας Παπουτσάκη.

Οι δαντέλες κατείχαν σημαντική θέση στα προικιά των θυγατέρων της κρητικής κοινωνίας και η μητέρα της Μαρίας, η Δέσποινα Ξεν. Παπουτσάκη είχε, με μεγάλο ζήλο, μεριμνήσει για τη συγκέντρωση και τη φροντίδα της προίκας της. Γεννημένη στο Πισκοπιακό Χερσονήσου, η Μαρία Παπουτσάκη εργάσθηκε σε έγκριτες εφημερίδες και γνωστά ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Ασχολήθηκε συνολικά 35 χρόνια με το εκπαιδευτικό και εκκλησιαστικό ρεπορτάζ συμμετέχοντας σε δεκάδες αποστολές στην Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αυστραλία και Αφρική. Ήταν παντρεμένη με τον επίσης δημοσιογράφο Μιχάλη Αλεξανδρίδη, ο οποίος με ιδιαίτερη ευαισθησία κα λεπτότητα δώρισε στην Εθνογραφική Συλλογή της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών τα προικώα αγαθά της συζύγου του, με σκοπό να παρουσιαστούν επιλεκτικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο Μουσείο του Πισκοπιανού.

Το Μουσείο είναι προσβάσιμο στα Α.Μ.Ε.Α., διαθέτει μικρό πωλητήριο και χώρους ανάπαυσης με θέα στον κόλπο της Χερσονήσου. Η οργάνωση εκδηλώσεων επιστημονικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που απευθύνονται σε κάθε τύπο επισκέπτη κατά την εποχική περίοδο λειτουργίας του, καθιστούν το ΑΜΜΠ ένα σύγχρονο, φιλικό, μουσειακό περιβάλλον με πολυεπίπεδη δράση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News