default-image

Παρέμβαση εισαγγελέως Αρείου Πάγου για την τιμωρία μαθητών

Κρήτη
Παρέμβαση εισαγγελέως Αρείου Πάγου για την τιμωρία μαθητών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, προκάλεσε η «τιμωρία» που επιβλήθηκε σε βάρος 3 ανηλίκων, μαθητών Γυμνασίου στο Ρέθυμνο που συμμετείχαν σύμφωνα με καταγγελίες στην συντονιστική επιτροπή κατάληψης σε σχολείο της περιοχής.

Η κ. Ξένη Δημητρίου, παρήγγειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου, να αιτηθεί στο δικαστήριο ανηλίκων την άρση ή την μετατροπή του αναμορφωτικού μέτρου παροχής κοινωνικής εργασίας που επιβλήθηκε στους 3 ανήλικους μαθητές.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, και όπως αναφέρει η kathimerini, το μέτρο αυτό καταστρατηγεί την αρχή της αναλογικότητας, λαμβανομένου υπόψη αφενός των συνθηκών που φέρεται ότι τελέστηκε η πράξη για την οποία δικάστηκαν και αφέτερου της  προσωπικότητας και της ανηλικότητας των νεαρών.

ΕΛΜΕ: Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

''Όποιος φτάνει στο σημείο να οδηγεί τους μαθητές του σε δικαστήρια, αποδεικνύει πως έχει χάσει τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα και πως λειτουργεί, είτε σαν γραφειοκράτης δημόσιος υπάλληλος, είτε σαν μέρος της πιο συντηρητικής ιδεολογίας'' επιμένει η ΕΛΜΕ  Ρεθύμνου και η πρόεδρος του Δέσποινα Νικολάου, μιλώντας στο Ράδιο 9,84. Με τη φράση αυτή σχολιάζει την απόφαση του Διευθυντή Γυμνασίου να  προβεί στην κίνηση και την απόφαση του Δικαστηρίου να επιβάλει ποινή 80 ωρών κοινωνικής εργασίας σε τρεις μαθητές  για τον «πρωταγωνιστικό ρόλο» που είχαν στην κατάληψη του Σεπτεμβρίου 2016.

Το ΔΣ της Ένωσης έχει προτείνει επίσης στην επόμενη γενική συνέλευση την διαγραφή του εν λόγω διευθυντή δια παντός από το σωματείο.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΣΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΜΑΘΗΤΟΔΙΚΕΙΟ" , ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Δείτε το βίντεο

Ενώ, ο Βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, απηύθυνε ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αναφορικά με το ζήτημα των 3 μαθητών στο Ρέθυμνο, ρωτώντας:

•      Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση επιβολής ποινής αναμορφωτικών μέτρων στους μαθητές του 1ου γυμνασίου Ρεθύμνου.

•      Τι μέτρα θα λάβει για να σταματήσει κάθε απειλή και δίωξη προς μαθητές και  γονείς που συμπαραστέκονται στους αγώνες των μαθητών.

•      Ποια νομοθετικά μέτρα θα ληφθούν, προκειμένου να μην ποινικοποιούνται οι αγώνες των μαθητών.

Τόσο η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Νομού Ηρακλείου, όσο και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουν το συγκεκριμένο περιστατικό και ζητούν την άμεση ανάκλησή του.

Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τις καταδίκες μαθητών στο Ρέθυμνο

Ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόφασης που επέβαλε την ποινή της κοινωνικής εργασίας στους τρεις μαθητές. Θεωρούμε απαραίτητη την οριστική διαγραφή από την Ε.Λ.Μ.Ε. Ρεθύμνου του διευθυντή που υπέβαλε την επίμαχη καταγγελία. Διεκδικούμε τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για την πλήρη αποποινικοποίηση της συμμετοχής μαθητών και μαθητριών σε μαθητικές καταλήψεις. Η ενδυνάμωση του μαθητικού κινήματος είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών Νομού Ηρακλείου

•      ΚΑΜΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

•      ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  ΟΙ  ΤΡΕΙΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 80 ΩΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ(!)», ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΝ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.

•      ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ… ΒΑΡΒΑΡΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ «ΑΓΓΑΡΕΙΑΣ», ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΩΝΤΑΣ  ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

•      ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ  ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ ΠΟΥ -ΜΕ ΤΙΣ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ …ΚΑΝΕΙ «ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ»- ΕΝΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΕΡΕΙ  ΤΗΝ  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ  ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ  ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ  -ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

•      ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΛΜΕ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΟΛΜΕ), ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΟΝΕΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ  ΚΑΙ  ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΤΟΥΣ , ΓΙΑ ΝΑ   ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ  ΑΠΟ  ΤΙΣ ΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

•      ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΕΣ

O βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οποιαδήποτε απόπειρα ποινικοποίησης της συμμετοχής σε μαθητικές καταλήψεις δεν μπορεί και δεν γίνεται ανεκτή.Τέτοιες ενέργειες οφείλουν να απομονώνονται και να καταδικάζονται απερίφραστα.

Τέτοιες ενέργειες στρέφονται ενάντια στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενάντια στου μαθητές, ενάντια στους γονείς, που όλοι δίνουν καθημερινά έναν αγώνα για μια άλλη Παιδεία.  

Μετά και την κατάργηση της προβλεπόμενης ποινής φυλάκισης των μαθητών που συμμετείχαν σε καταλήψεις, η ολοκληρωμένα θεσμική αποποινικοποίηση της συμμετοχής μαθητών και μαθητριών σε μαθητικές καταλήψεις είναι μονόδρομος»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News