default-image

Ζητούν έξωση των Ρομά από τον "καταυλισμό" του Ξενία

Κρήτη
Ζητούν έξωση των Ρομά από τον "καταυλισμό" του Ξενία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την αποβολή των ρομά από το χώρο του παλιού ξενοδοχείου "Ξενία" στον Καρτερό ζητούν απεγνωσμένα κάτοικοι και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Ο παράνομος καταυλισμός που έχει στηθεί από τους ρομά στον εγκαταλελειμμένο χώρο του άλλοτε ελκυστικού και κοσμοπολίτικου χώρου του ξενοδοχείου προκαλεί θύελλα αντιδράσεων.

«Έχουν καταπατήσει τη γη», λένε αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι αναφέρονται σε παραβατικότητα, σε θέματα υγιεινής, πολιτισμού αλλά και στη μεγάλη ζημιά που προξενεί στην τουριστική εικόνα και προβολή του νησιού μας η παρουσία τους εκεί.

Μέσα στην απόγνωση και την απελπισία τους, αφού η κατάσταση αυτή και το αποκρουστικό θέαμα του καταυλισμού κρατάει χρόνια, σε επιστολή τους προς στη Δημοτική Ενότητα Νέας Αλικαρνασσού και το Δήμο Χερσονήσου περισσότεροι από 50 κάτοικοι και επαγγελματίες υποβάλλουν αίτημα οριστικής αποβολής των ρομά, που «έχουν κάνει κατάληψη του εν λόγω χώρου εδώ και αρκετές δεκαετίες», όπως καταγγέλλουν.

Συνεχίζοντας, αναφερόμενοι στο πρόβλημα που δημιουργεί η παρουσία των ρομά στην περιοχή, παραθέτουν μερικούς μόνο από τους λόγους για τους οποίους επικαλούνται την απομάκρυνσή τους, οι οποίοι, όπως αναφέρουν στην επιστολή τους προς τις αρμόδιες Αρχές, ζητώντας να μεριμνήσουν άμεσα για το θέμα, είναι οι εξής: «Με αφετηρία το "Ξενία", που το έχουν μετατρέψει σε καταυλισμό τους, ξεκινούν ορδές επαιτών που μπαίνουν στις επιχειρήσεις μας και παρενοχλούν τους πελάτες μας, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε διαρκή διαμάχη μαζί τους, προκειμένου να τους απομακρύνουμε. Ο χώρος αποτελεί εστία μόλυνσης. Δεν μπορεί να πλησιάσει επισκέπτης και να χρησιμοποιήσει την παραλία, λόγω κακής εικόνας που παρουσιάζει ο χώρος. Όσοι τολμούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους στο χώρο του ξενοδοχείου, τα βρίσκουν λεηλατημένα. Δημιουργεί άσχημη εικόνα στον τουρισμό και πολλά ξενοδοχεία δέχονται ακυρώσεις από πελάτες, όπως επίσης και πολλές επιχειρήσεις εστίασης αντιμετωπίζουν προβλήματα με την πελατεία τους», τονίζουν κάτοικοι και επιχειρηματίες.

Οι ρομά από την πλευρά τους κάνουν λόγο για τις δύσκολες συνθήκες ζωής που αντιμετωπίζουν, που τους αναγκάζουν να στήσουν όπου βρουν τα τσαντίρια τους, αλλά και για το ρατσισμό που βιώνουν, με τους ίδιους να λένε ότι αισθάνονται, όπως λένε, ξεχασμένοι και πολίτες τρίτης κατηγορίας. Την ίδια ώρα, διαμαρτύρονται πως δεν έχουν πού αλλού να πάνε.

Έχουν παρέμβει και οι Αρχές

Την απομάκρυνση των ρομά από τον παράνομο καταυλισμό που έχει στηθεί στο μνημείο, έχοντας ενημερώσει εγγράφως με φωτογραφικό υλικό και εκθέσεις αυτοψίας όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, έχει ζητήσει και ο Δήμος Χερσονήσου. Για το θέμα έχει στο παρελθόν επέμβει και η Αστυνομία, ενώ στην απαξίωση που παρουσιάζει το "Ξενία" Καρτερού στο Ηράκλειο, αν και θα μπορούσε να αποτελεί ένα από τα φυσικά, πολιτιστικά και τουριστικά στολίδια της περιοχής, είχε αναφερθεί προ ημερών και ο γραμματέας Π.Ε. της Ν.Δ.-βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Καμπανάκι κινδύνου

Παρέμβαση Ν. Αντωνακάκη

Με αφορμή έγγραφο κατοίκων και επιχειρηματιών της ευρύτερης περιοχής του Καρτερού για το "Ξενία", το στέλεχος της Ν.Δ. και στενός συνεργάτης του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη επισήμανε τα εξής: «Μπορεί το "Ξενία" Σπάρτης στη Λακωνία να εντάχθηκε πρόσφατα για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ, αλλά το δικό μας "Ξενία" στον Καρτερό έχει εγκαταλειφθεί και μετατραπεί σε άντρο παρανομίας.

Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής, με έγγραφό τους στις συναρμόδιες υπηρεσίες, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν την αξιοποίησή του προς όφελος της περιοχής, της τοπικής αλλά και εθνικής οικονομίας.

Η αντίδραση της κυβέρνησης και η συνεργασία της με το Δήμο πρέπει να είναι άμεση, προκειμένου οι συμπολίτες μας να μπορούν να απολαμβάνουν νέες, αναβαθμισμένες και εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις του "Ξενία", το οποίο πρέπει να αποτελέσει κέντρο προσέλκυσης πολιτιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News