default-image

Ο Λ. Αυγενάκη στα αποκαλυπτήρια του μνημείου Ιερομονάχου Πανακάκη

Κρήτη
Ο Λ. Αυγενάκη στα αποκαλυπτήρια του μνημείου Ιερομονάχου Πανακάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα μακεδονομάχου, οπλαρχηγού, εθνομάρτυρα, ιερομονάχου Ευγένιου Ιωαν. Πανακάκη, παραβρέθηκε σήμερα Κυριακή, 28 Μαΐου 2017, ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης.  

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Σήμερα τιμούμε έναν μοναδικό άνθρωπο, έναν σπουδαίο πατριώτη, έναν μεγάλο ήρωα· τον οπλαρχηγό-ιερομόναχο Ευγένιο Πανακάκη. Στο πρόσωπό του τιμούμε τη θυσία όλων των Σκινιανών πεσόντων στους εθνικούς και απελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας μας.

Ο Ευγένιος Πανακάκης υπήρξε ένας πραγματικός αγωνιστής που με την ανδρεία και την μαχητικότητά του συνέβαλε αποφασιστικά στις μάχες των Κρητών κατά των Τούρκων, ενώ λίγα χρόνια αργότερα επιδεικνύοντας απαράμιλλο θάρρος και φιλοπατρία έλαβε μέρος στον Β' Βαλκανικό πόλεμο όπου ανέλαβε την καταδίωξη των Βουλγάρων-κοτζαμπάσηδων.

Ένθερμος αγωνιστής και πραγματικός πατριώτης υπέστη τα σκληρότερα βασανιστήρια τα οποία και υπέμεινε με ανδρεία και αξιοπρέπεια αποτελώντας διαχρονικό σύμβολο θαυμασμού και αυτοθυσίας.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στην Κοινότητα Σκινιά Μονοφατσίου, τον Δήμο Μινώα-Πεδιάδος, το Τοπικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Ανέγερσης του Μνημείου, αλλά και σε όλους όσοι συνέβαλλαν στην εξαιρετική πρωτοβουλία και στην υλοποίηση αυτού του ξεχωριστού συμβόλου μνήμης».

Δήλωση του Γραμματέα ΠΕ ΝΔ κ. Λ. Αυγενάκη στο μνημείο πεσόντων στο Βαλή:

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των πεσόντων στο Βαλή που έπεσαν ηρωικά στη Μάχη της Κρήτης θυσιάζοντας την ίδια τους τη ζωή για να προστατεύσουν τα υπέρτατα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η θυσία τους, ο ηρωισμός και η αυταπάρνηση των συντοπιτών μας εξακολουθεί να συγκινεί και να αποτελεί παράδειγμα αγωνιστικότητας και αυτοθυσίας.

Τιμούμε τη θυσία και τη μνήμη τους. Διότι τότε «πεθαίνουν οι νεκροί όταν τους λησμονούμε» λέει ο εθνικός μας ποιητής. Εδώ, για εμάς, η μνήμη και η εκπλήρωση του καθήκοντος απέναντι στους νεκρούς μας, παραμένουν αναλλοίωτα.  

Αποτελεί ιστορική μας ευθύνη και χρέος απέναντι στους προγόνους μας, αλλά και απέναντι στο παρόν και στο μέλλον μας. Ευχή μας, οι συγκρούσεις του παρελθόντος να αποτελούν τη βάση της συνεχούς προσπάθειας μας για ειρήνη, αλληλεγγύη, συνεργασία και ασφάλεια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News