default-image

43 χρόνια μετά & οι Κρητικοί "επιστρέφουν", σήμερα η κηδεία

Κρήτη
43 χρόνια μετά & οι Κρητικοί "επιστρέφουν", σήμερα η κηδεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκίνηση και υπερηφάνεια... Υπό τον ήχο του Εθνικού Ύμνου και τα χειροκροτήματα των παρόντων, αναχώρησαν  από την Κύπρο για την Αθήνα τα λείψανα πεσόντων της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) από την τουρκική εισβολή του 1974, οι οποίοι περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των αγνοουμένων.

Μεταξύ των 17 πεσόντων ηρώων, των οποίων γίνεται ο επαναπατρισμός των οστών, είναι και δύο Κρητικοί: ο Μανούσος Τριανταφυλλίδης από τις Ποταμιές Ηρακλείου και ο Στέφανος Τζιλιβάκης από τα Χανιά, οι κηδείες των οποίων θα γίνουν αύριο με κάθε επισημότητα στους τόπους καταγωγής τους.

Η άφιξη των οστών θα γίνει στις 1 το μεσημέρι στις Ποταμιές του δήμου Χερσονήσου. Τα λείψανα του Μανούσου Τριανταφυλλίδη θα καταλήξουν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, όπου τελεστεί και η εξόδιος ακολουθία στις 3 μ.μ. Η ταφή θα γίνει στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων (δίπλα στο ναό).

Οι άνδρες της ΕΛΔΥΚ και της Εθνικής Φρουράς μετέφεραν τις λειψανοθήκες στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας και από εκεί με μεταγωγικό C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Αθήνα, για να παραδοθούν στη στρατιωτική πολιτική ηγεσία και στις οικογένειές τους.

Με  κάθε επισημότητα η παράδοση των οστών των πεσόντων στην Κύπρο

Στην τελετή ήταν παρόντες, μεταξύ άλλων, ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης, o αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης.

Για να παραστούν στην επιμνημόσυνη δέηση και να συνοδεύσουν τα λείψανα στην Ελλάδα ταξίδεψαν στην Κύπρο αρκετοί οικείοι των ανδρών που θυσιάστηκαν: Βασίλη Παναγόπουλου, Σωτηρίου Κουκουρούνη, Στέφανου Τζιλιβάκη, Βασιλείου Παπαλάμπρου, Νικολάου Κρητικού, Νικολάου Αθανασίου, Ελευθέριου Ανθή, Γεωργίου Ζερβομανώλη, Αθανάσιου Καραγεώργου, Ιωάννη Κωνσταντακόπουλου, Κωνσταντίνου Μπροδήμα, Ιωάννη Παπαδόπουλου, Αργυρίου Σίννη, Μανούσου Τριανταφυλλίδη, Βασίλη Τριάντη, Γεωργίου Χαμουργιωτάκη και Νικολάου Νιάφα.

Για αρκετή ώρα πριν από την επιμνημόσυνη δέηση, τα μικρά φέρετρα που περιέχουν τα λείψανα παρέμεναν στο Ναό Της του Θεού Σοφίας, για να περνά ο κόσμος και να προσκυνά. Τα φέρετρα ήταν καλυμμένα με τις σημαίες της Κύπρου και της Ελλάδας.

Της δέησης χοροστάτησε, λόγω εκτάκτου κωλύματος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, Γρηγόριος.

Στη συγκινητική τελετή βρέθηκαν και συγγενείς του ήρωα Μανούσου Τριανταφυλλίδη από τις Ποταμιές, που έχασε τη ζωή του στις 16 Αυγούστου 1974, υπερασπιζόμενος το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ από τους Τούρκους εισβολείς στη μάχη του 2ου Αττίλα στην Κύπρο. Όπως μάλιστα ανακοινώθηκε από το Δήμο Χερσονήσου, εκπρόσωποι του Δήμου και τα μέλη της οικογένειας Τριανταφυλλίδη θα συνοδέψουν τα οστά του ήρωα Μανούσου Τριανταφυλλίδη στη γενέτειρά του.

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στην ομιλία του είπε πως ως Κύπρος «έχουμε πλήρη συνείδηση σφαλμάτων του παρελθόντος». Διαβεβαίωσε ότι θα ενταθεί η συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια προς πάσα κατεύθυνση, ώστε «να πετύχουμε το συντομότερο δυνατό να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, με κύριο στόχο να πειστεί όχι μόνο η Τουρκία, αλλά και ο διεθνής παράγοντας, να ανοίξουν τα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών, των εμπλεκομένων τότε δυνάμεων, αλλά ιδιαίτερα και η Τουρκία να επιτρέψει ανεμπόδιστα και χωρίς όρους τη διερεύνηση σε κάθε μέρος που υπάρχει πληροφορία ότι βρίσκονται θαμμένοι αγνοούμενοί μας».

Επίθεση Καμμένου σε Τουρκία

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, επιτέθηκε στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για «κτήνη που από την απέναντι πλευρά δολοφονούσαν, χωρίς να σέβονται ούτε τις αρχές του πολέμου. Κάτι που συνεχίζουν και σήμερα. Παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο την ώρα που αποδίδουμε τιμές στους ήρωες. Κάποιοι πίστεψαν ότι θα έπρεπε να σιωπήσουμε και να μαλακώσουν τα πράγματα. Όχι», σημείωσε με έμφαση ο Πάνος Καμμένος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε μάλιστα ένα «μεγάλο συγνώμη» από τους ηρωικώς πεσόντες, γιατί «κάποιοι πίστεψαν ότι στο όνομα των καλών σχέσεων θα έπρεπε η θυσία σας να αποσιωπηθεί»...

Μ. Κεφαλογιάννης

«Χρέος όλων μας να δώσουμε νόημα στο "Δεν ξεχνώ"»

Τα δικά του μηνύματα, με φόντο τον επαναπατρισμό των οστών των πεσόντων ηρώων στην Κύπρο, έστειλε ο επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης.

«Αυτές τις ώρες, η ελληνική γη, 43 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, υποδέχεται με όλες τις τιμές κάποια από τα αγνοούμενα παιδιά της, που έπεσαν ηρωικά μαχόμενα το καλοκαίρι του '74 στη μαρτυρική Κύπρο. Το βασανιστικό μαρτύριο των δικών τους οικογενειών έφτασε σε ένα επώδυνο τέλος. Αλλά εκατοντάδες άλλες οικογένειες των αγνοουμένων της εισβολής του Αττίλα συνεχίζουν την αναζήτηση. Συνεχίζουν να αγνοούν την αλήθεια για τα αγνοούμενα παιδιά τους.

Σαράντα τρία χρόνια μετά, η τραγική ιστορία των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής προσβάλλει τον πολιτισμένο κόσμο και την ιστορική μνήμη. Χρέος όλων μας, να δώσουμε νόημα στο "Δεν ξεχνώ". Όπως δυστυχώς ξεχάσαμε 7.976 ηρωικώς πεσόντες Έλληνες στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Αλβανικού Έπους του '40, που παραμένουν μέχρι και σήμερα άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι στη Βόρεια Ήπειρο», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News