default-image

Ενώνουν τις φωνές τους κατά του ρατσισμού στο Ηράκλειο

Κρήτη
Ενώνουν τις φωνές τους κατά του ρατσισμού στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του, στην περιοχή του Λάκκου, το πρώτο αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Ηρακλείου.

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ, οι οποίες θα λάβουν χώρα σήμερα και αύριο, περιλαμβάνουν από θεατρικά παιχνίδια και κοινωνική κουζίνα, μέχρι ομιλίες, κινηματογραφικές και φυσικά μουσικές συναυλίες.

Το φεστιβάλ, που διοργανώνεται από την Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/Μετανάστες και το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου (Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο), πραγματοποιείται σε δύο χώρους: την Πύλη Βηθλεέμ και το πάρκο του Υγειονομικού (Λάκκος). Τόσο σήμερα, όσο και αύριο, οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 12 το μεσημέρι και θα διαρκέσουν μέχρι αργά το βράδυ.

Σήμερα Σάββατο, λοιπόν, στις 12 το μεσημέρι θα παρουσιαστεί το θεατρικό παιχνίδι "Μου 'πε ένα βράδυ ο άνεμος" από τη Βάσω Αθανασάκη και τη Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου. Ακολουθεί στις 2 κοινωνική κουζίνα, ενώ στις 4 το απόγευμα παίρνει τη σκυτάλη η εκδήλωση οικολογικής-καλλιτεχνικής κατασκευής με τίτλο "Οι ελεύθερες κάμπιες".

Στις 5 το απόγευμα, η Ρούλα Τατσοπούλου θα αφηγηθεί το παραμύθι "Τα δώρα της παπλωματούς", ενώ μία ώρα μετά ξεκινούν διάφορες βιωματικές δραστηριότητες και εργαστήρια.

Εξάλλου, στις 6:30 το απόγευμα ξεκινάει η ομιλία με τίτλο "Ανατολική Μεσόγειος: ένα καζάνι που βράζει", ενώ δύο ώρες μετά θα αρχίσει η ομιλία "Η απάντηση της αλληλεγγύης στο προσφυγικό ζήτημα". Από τις 8 το βράδυ και μετά, ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός "Από κοινού" θα φτιάχνει παραδοσιακά σουβλάκια φαλάφελ. Στις 9 το βράδυ ξεκινούν παράλληλες εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν παράσταση Καραγκιόζη, προβολή ντοκιμαντέρ για τη Χρυσή Αυγή και συναυλίες με παραδοσιακούς σκοπούς.

Η δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ ξεκινά και πάλι στις 12 το μεσημέρι: Εκείνη την ώρα, η Βάσω Αθανασάκη και η Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου θα παρουσιάσουν μουσικοκινητικό παιχνίδι, ενώ στις 2 ξεκινά η συλλογική κουζίνα.

Στις 4 το απόγευμα, μέλη του αυτοοργανωμένου Αντιφασιστικού Σωματείου "Τηγανίτης" θα παραδώσουν μαθήματα πρώτων βοηθειών και θα αναβιώσουν παραδοσιακά παιχνίδια της αλάνας. Στις 6 ξεκινά η ομιλία του ακαδημαϊκού Γιάννη Ζαϊμάκη αναφορικά με τους πρόσφυγες και τις μετακινούμενες ομάδες στη συνοικία του Λάκκου.

Εξάλλου, από τις 6:30 το απόγευμα έως τις 9:30 το βράδυ θα φιλοξενηθούν τρεις ακόμη ενδιαφέρουσες ομιλίες κοινωνικού και αντιρατσιστικού περιεχομένου. Στις 8 το βράδυ ξεκινά το μαγείρεμα από τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό "Από κοινού", ενώ μισή ώρα μετά θα παρουσιαστεί το θεατρικό δρώμενο "Μαρτυρίες προσφύγων". Από τις 9 κι έπειτα το πρόγραμμα θα συνεχιστεί - μεταξύ άλλων - με παράσταση κουκλοθέατρου, αλλά και συναυλία με τους Γιώργη Μανωλάκη, Γιάννη Καπετανάκη και Νίκο Χριστόπουλο.

Τέλος, τονίζεται ότι όλες οι συναυλίες θα δοθούν στην Πύλη Βηθλεέμ (Πλαστήρα) και φυσικά η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Συγκέντρωση φαρμάκων

Σημειώνεται από τους διοργανωτές ότι στις ομιλίες που θα δοθούν θα παρέχεται διερμηνεία νοηματικής γλώσσας. Εξάλλου, στο τραπέζι του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο χώρο του φεστιβάλ, θα συγκεντρώνονται φάρμακα.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι τα φάρμακα στα οποία υπάρχει έλλειψη είναι τα εξής:

* Atorvastatin για χοληστερίνη (τύπου Lipitor 10 & 20mg ή Atrost 10 & 20mg).

* Amlodipine για την καρδιά (τύπου Norvasc 10 & 20mg).

* Bisoprolol για την καρδιά (τύπου Concor 5 & 10mg).

* Perindopril για την αρτηριακή πίεση (τύπου Coversyl 5 & 10mg).

* Irbesartan για την αρτηριακή πίεση (τύπου Aprovel 150 & 300mg).

* Inhaler Atrovent για το αναπνευστικό.

«Κάποια άλλα φάρμακα, όπως οι ινσουλίνες, είναι πολύ ακριβά για να τα ζητήσουμε, αλλά, αν για κάποιο λόγο σας έχουν περισσέψει, θα μας είναι πολύ χρήσιμα!», αναφέρεται με νόημα στην εν λόγω ανακοίνωση. Τέλος, στο φεστιβάλ θα γίνονται δεκτά και βρεφικά γάλατα σε σκόνη.

Από το κακό στο χειρότερο

Σε άθλιες συνθήκες οι "έγκλειστοι" πρόσφυγες

«Μετά το μεγάλο προσφυγικό κύμα του καλοκαιριού 2015, η κατάσταση αυτών που δεν πρόλαβαν να φύγουν πριν το κλείσιμο των συνόρων διαρκώς χειροτερεύει: ο εγκλεισμός είναι ο κανόνας πλέον στα νησιά του Αιγαίου και στην ηπειρωτική Ελλάδα, για όσους και όσες "αποχαρακτηρίστηκαν" εν μια νυκτί από πρόσφυγες, με την υπογραφή της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας το Μάρτιο του 2016, και βαπτίστηκαν "οικονομικοί μετανάστες", δίνοντας στον όρο μια σχεδόν απεχθή χροιά - λες και δεν έχει η ίδια η Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες τα χρόνια της κρίσης! Μέσα σε συνθήκες άθλιες, οι έγκλειστοι πρόσφυγες (ΒΙΑΛ στη Χίο, Μόρια στη Λέσβο και αλλού) έχουν να επιλέξουν: κατάθεση αίτησης ασύλου, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων απορρίπτεται με fast track διαδικασίες, αντιμετωπίζοντας τη σχεδόν βέβαιη απέλασή τους στην "ασφαλή" Τουρκία, ή προσφυγή για άλλη μια φορά στα κυκλώματα διακινητών με κίνδυνο της ζωής τους, για να περάσουν από δεκάδες τείχη, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, πιθανότητα φυλάκισης εκ νέου, ώστε στο τέλος να βρεθούν στο... δυτικό ευρωπαϊκό παράδεισο», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από τους διοργανωτές.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News