default-image

Το πρώτο πάρκο για σκύλους επιχειρεί να δημιουργήσει Δήμος

Κρήτη
Το πρώτο πάρκο για σκύλους επιχειρεί να δημιουργήσει Δήμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έναν ειδικό χώρο, περιφραγμένο, εποπτευόμενο, όπου θα μπορούν να αφήνουν ελεύθερα τα σκυλιά τους να παίξουν δίχως να ενοχλούν άλλους συμπολίτες τους, θα μπορούν να απολαμβάνουν προσεχώς στο Καράβολα οι Ηρακλειώτες ιδιοκτήτες σκύλων!

Από τους πρωτοπόρους μεταξύ της χώρας, ο Δήμος Ηρακλείου ετοιμάζει τη δημιουργία ειδικών πάρκων για σκύλους και ήδη την ερχόμενη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις 6 παρά 5 το απόγευμα, καλείται να εγκρίνει τη δημιουργία του πρώτου πιλοτικού πάρκου σε μια έκταση 600 τ.μ. στον Καράβολα. Το Σώμα καλείται παράλληλα να εγκρίνει και τον κανονισμό λειτουργίας που θα διέπει τους συγκεκριμένους δημοτικούς χώρους συγκέντρωσης κατοικίδιων σκυλιών...

Η αρχική ιδέα της δημιουργίας πάρκων για σκυλιά ανήκει στη δημοτική παράταξη των "Ενεργών Πολιτών". Στη δημοτική Αρχή Ηρακλείου την ασπάστηκαν. Το θέμα δρομολόγησαν η προϊστάμενη Ερωφίλη Φραγκούλη και τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, που ετοίμασαν και τη σχετική εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πέτρο Ινιωτάκη.

«Πάγιο αίτημα τόσο των ιδιοκτητών/τριών σκυλιών όσο και άλλων συμπολιτών μας, που δεν είναι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων σκυλιών, είναι η δημιουργία ειδικών χώρων στους οποίους θα μπορούν οι ιδιοκτήτες να παραβρίσκονται με τα σκυλιά τους ανεμπόδιστα, ενώ δε θα ενοχλούνται και οι συμπολίτες μας που παραβρίσκονται στους ίδιους χώρους με ή χωρίς την οικογένειά τους για λόγους αναψυχής και περιπάτου. Η δημιουργία πάρκων σκυλιών θα περιορίσει τα προβλήματα που ανακύπτουν και θα επιτρέψει την εύρυθμη συνύπαρξη όλων των δημοτών.

Για το λόγο αυτό προτείνεται η δημιουργία πάρκων σκύλων, τα οποία θα είναι περιφραγμένα, και τα ιδιόκτητα σκυλιά, παρουσία των συνοδών τους, θα μπορούν να αφήνονται ελεύθερα μέσα σε αυτά. Ήδη υπάρχει μελέτη και προγραμματίζεται προμήθεια της περίφραξης πάρκου σκυλιών, το οποίο θα δημιουργηθεί σε έκταση 600 τ.μ. στην περιοχή του Καράβολα και δυτικά από το μεγάλο κιόσκι. Η περιοχή του Καράβολα γενικότερα αποτελεί, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, χώρο περιπάτου και αναψυχής για χιλιάδες δημότες (οικογένειες με παιδιά ή δημότες με δεσποζόμενα σκυλιά). Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι χώρος πρασίνου χωρίς βλάστηση», αναφέρεται στη σχετική εισήγηση.

Οι κανόνες

Στην εισήγηση περιγράφεται το πλαίσιο κανόνων που θα συνοδεύει τη λειτουργία των πάρκων για σκύλους:

«Οι χώροι των πάρκων θα περιφράσσονται με περίφραξη ικανού ύψους και θα έχουν πόρτα εισόδου.

Για να λειτουργήσει ένα τέτοιου είδους πάρκο θα πρέπει να υπάρχει κανονισμός λειτουργίας όπως:

Οι συνοδοί σκύλων:

* Οφείλουν να χρησιμοποιούν το χώρο με δική τους ευθύνη.

* Οφείλουν να είναι υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά του σκύλου τους και να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του.

* Οφείλουν να καθαρίζουν τα περιττώματα του σκύλου τους άμεσα.

* Οφείλουν να βρίσκονται καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο χώρο και να επιτηρούν το σκύλο τους.

* Πρέπει να είναι άνω των 15 ετών, διαφορετικά πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα.

* Οφείλουν να έχουν τα σκυλιά τους δεμένα κατά την είσοδο και πριν την έξοδο από το πάρκο σκύλων (Dog Park).

* Οφείλουν να φροντίζουν να μην είναι ενοχλητικά (ιδιαίτερα στις ώρες κοινής ησυχίας) λόγω της γειτνίασης με κατοικίες.

* Να είναι υπεύθυνοι για τη σήμανση του σκύλου τους με ειδικό τσιπάκι, σύμφωνα με το Νόμο 4039/2012 και τις τροποποιήσεις του», αναφέρει χαρακτηριστικά και επισημαίνεται:

«Στο χώρο πρέπει να απαγορεύεται:

* Η είσοδος σε σκυλιά με επιθετική συμπεριφορά.

* Η είσοδος σε άρρωστα σκυλιά.

* Η είσοδος σε σκυλιά που είναι σε περίοδο ζευγαρώματος.

* Η είσοδος σε κουτάβια κάτω των 4 μηνών.

* Τα γυάλινα αντικείμενα.

* Το τάισμα και η όχληση των ζώων.

Οι παραβάτες των κανόνων θα αποβάλλονται από το χώρο του πάρκου (Dog Park) και θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα κατά το νόμο πρόστιμα και ποινές.

Στο χώρο θα τοποθετηθούν ευδιάκριτες επιγραφές με τους κανόνες λειτουργίας. Για όλους τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να:

1. Εγκρίνει την πιλοτική δημιουργία πάρκου σκύλων στην περιοχή του Καράβολα, όπως και άλλων πάρκων σκυλιών σε κοινόχρηστους χώρους του δήμου Ηρακλείου.

2. Εγκρίνει τον κανονισμό λειτουργίας τους».

Π. Ινιωτάκης

«Πρωτοποριακό εγχείρημα»

Για ένα οραματικό, πρωτοποριακό αυτοδιοικητικό εγχείρημα, που δείχνει το δρόμο και στους άλλους Δήμους, έκανε λόγο, μιλώντας στη "Ν.Κ." ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πέτρος Ινιωτάκης.

«Μια οραματική προοπτική στο ζήτημα της διαχείρισης αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, η δημιουργία ειδικών πάρκων για σκυλιά, μπαίνει για τα καλά στο τραπέζι και περνά σε τροχιά υλοποίησης. Τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο περνά το πρώτο βήμα, που αφορά στην πιλοτική δημιουργία ενός πρώτου τέτοιου πάρκου στον Καράβολα και στην έγκριση του κανονισμού λειτουργίας των χώρων αυτών. Εκτιμώ ότι το θέμα θα περάσει ομόφωνα ή σχεδόν ομόφωνα, με ευρεία συναίνεση, μιας και είναι μια κίνηση από ό,τι έχω αφουγκραστεί από τις άλλες παρατάξεις που τις βρίσκει σύμφωνες. Άλλωστε, πρέπει να αναφέρω ότι είναι μια ιδέα που ξεκίνησε από τη δημοτική παράταξη των "Ενεργών Πολιτών", με επικεφαλής τον κ. Λυγερό. Και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε και δημόσια. Όπως θα πρέπει να αναγνωρίσω την προσφορά στο εγχείρημα του συμβούλου του 3ου Διαμερίσματος Μανόλη Τσουρή και της αρχιτέκτονος-μηχανικού Μαίρης Πατεροπούλου», ανέφερε ο κ. Ινιωτάκης στη "Ν.Κ." και πρόσθεσε: «Είναι ένα θέμα που επιδέχεται ευρείας συναίνεσης και ομοθυμίας. Νομίζω ότι αυτή θα επισφραγιστεί τη Δευτέρα στο Συμβούλιο. Ξεκινάμε πιλοτικά με το πρώτο πάρκο για σκύλους στην περιοχή του Καράβολα. Αν το πρώτο πείραμα πετύχει, θα μπορέσουμε να φτιάξουμε κι άλλα τέτοια πάρκα σε διάφορα σημεία του Ηρακλείου. Είναι μια κίνηση που στέλνει, αν θέλετε, και ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα συνύπαρξης με τα ζώα. Είμαστε από τους πρώτους Δήμους στη χώρα που υλοποιούμε το εγχείρημα αυτό. Θεωρώ ότι θα βρούμε προσεχώς πολλούς μιμητές».

Ρεπορτάζ:  Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News