default-image

Σ. Φάμελος: Μέχρι το 2019 έτοιμοι οι δασικοί χάρτες

Κρήτη
Σ. Φάμελος: Μέχρι το 2019 έτοιμοι οι δασικοί χάρτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να αποτελέσουν οι δασικοί χάρτες την αρχή της εφαρμογής της κανονικότητας στην ύπαιθρο, στοχεύει η κυβέρνηση όπως τόνισε από τα Χανιά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελος.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ο κ. Φάμελος ανέπτυξε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τους δασικούς χάρτες, τα προβλήματα που υπάρχουν στην εφαρμογή τους και πως αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Έκανε λόγο για ένα εργαλείο που εφαρμόζεται με καθυστέρηση σαράντα ετών και το οποίο όπως είπε, αποτελεί μια ουσιαστική τομή στην λειτουργία της διοίκησης και του περιβάλλοντος.

«Είναι μια απαραίτητη βάση όχι μόνο για να προστατεύουμε το περιβάλλον, αλλά για να οργανώνουμε τις δραστηριότητες υπαίθρου, να υπάρχει ασφάλεια στις συναλλαγές και να γίνεται σωστά και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός», υπογράμμισε ο κ. Φάμελος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «το εργαλείο των δασικών χαρτών αποκαλύπτει πάρα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα σωρευμένα ιδιαίτερα στην ύπαιθρο και στη διαχείριση της γης».

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξήγησε ότι «υπάρχουν ειδικές προβλέψεις από τις 11 Απριλίου ψηφισμένες στη Βουλή για να μπορούν οι αγρότες να πάρουν εκτάσεις που έχουν αλλαγή χρήσης, έχουν εκχερσωθεί, να μην υπάρχει κανένα θέμα με τις επιδοτήσεις ενώ έχουμε κατορθώσει κι έχουμε πετύχει ένα επίπεδο συνομιλίας με τους δήμους και τις περιφέρειες για να μπορέσουν οι περιοχές κατοικίας αλλά και οι περιοχές αναδασμού να αποτυπώνονται στους χάρτες και να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο».

Σήμερα βρίσκεται σε ανάρτηση το 35% της Ελλάδας και την  επόμενη περίοδο σύμφωνα με τον κ. Φάμελο δημοπρατείται η εκπόνηση και των υπολοίπων δασικών χαρτών. Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι μέχρι το 2019 να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή. Για «μια μεγάλη αλλαγή στην ουσία της λειτουργίας της χώρας», μίλησε ο κ. Φάμελος.

Καθυστερούν οι δήμοι τις οικιστικές πυκνώσεις

Στο περιθώριο της ομιλίας του στο ΤΕΕ ΤΔΚ στα Χανιά για το θέμα των δασικών χαρτών, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης κ. Σωκράτης Φάμελος αναφέρθηκε στις οικιστικές πυκνώσεις, δηλαδή στους αυθαίρετους οικισμούς που βρίσκονται μέσα σε δασικές εκτάσεις.

«Η διαδικασία δασικών χαρτών εξαιρεί από την ανάρτηση τις περιοχές κατοικίας όπως και τις οικιστικές πυκνώσεις. Οι περιοχές κατοικίας δεν εξετάζονται από το δασικό χάρτη, έχουν τα δικά τους πολεοδομικά εργαλεία, όπως και οι οικιστικές πυκνώσεις τις οποίες οφείλουν τα δημοτικά συμβούλια να αποστείλουν».

Μέχρι στιγμής πάντως και παρόλο που η προθεσμία για δηλώσεις οικιστικών πυκνώσεων έχει λήξει από τον Φεβρουάριο και υπάρχει άτυπη παράταση, οι δήμοι δε δείχνουν ενδιαφέρον. «Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα, ότι πολλοί δήμοι δεν έχουν στείλει τα στοιχεία και μ αυτό τον τρόπο αμφισβητούν δικαιώματα των πολιτών και τους παραπέμπουν σε μια διαδικασία αντιρρήσεων η οποία έχει χρόνο και κόστος. Αυτό όμως εξαρτάται από τα δημοτικά συμβούλια. Καθυστερούν οι δήμοι. Πρέπει να επιταχύνουν γιατί είναι υποχρέωση τους», σημείωσε ο κ. Φάμελος.

«Η ψηφοφορία ανοίγει το δρόμο για έξοδο από τα μνημόνια»

«Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου επιβεβαίωσε και συμβολικά αλλά και νομοθετικά ότι η έγκριση της τεχνικής συμφωνίας ήταν πρακτικά το άνοιγμα μιας πόρτας για μια οδό η οποία έχει πλέον εργασία, προκοπή για τη χώρα, έχει ισονομία κι έχει και την έξοδο από το μνημόνιο», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελος σχολιάζοντας την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το βράδυ της Πέμπτης από τη Βουλή.

Ο κ. Φάμελος υπογράμμισε ότι «ουσιαστικά η ψηφοφορία με τη νομοθετική διαδικασία ανοίγει την πόρτα για την έξοδο από το μνημόνιο. Ταυτόχρονα μας δίνει τη δυνατότητα με αρκετά καλά πλεονεκτήματα να συζητήσουμε και για το χρέος. Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας έχει υποφέρει από κακές κυβερνήσεις που κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα, δανείστηκαν υπέρμετρα για τη χώρα μας και δεν επένδυσαν στην πραγματική εργασία γι' αυτό και η χώρα έμεινε στην ασφυξία και στο χέρι των δανειστών. Έχουμε τώρα τη δυνατότητα με δύσκολους όρους αλλά καθαρούς, ξεκάθαρους μπροστά μας να αυξήσουμε την εργασία και το κοινωνικό προϊόν».

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News