Κρήτη

Εκδηλώσεις για τα 76 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης

Εβδομήντα έξι χρόνια από την επέτειο της Μάχης της Κρήτης, μία από τις σημαντικότερες μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Εβδομήντα έξι χρόνια συμπληρώνονται από την επέτειο της Μάχης της Κρήτης, μία από τις σημαντικότερες μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με πολλές πρωτιές σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Η απόφαση για την επίθεση στην Κρήτη ελήφθη από το Χίτλερ στις 25 Απριλίου 1941, λίγες μέρες μετά την παράδοση της ηπειρωτικής Ελλάδας στις δυνάμεις του Άξονα και έλαβε την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Ερμής» («Unternehmen Merkur»).

Η μάχη της Κρήτης θεωρείται η πρώτη μεγάλη αεραποβατική επιχείρηση και παραμένει μοναδική στο ότι ο κύριος αντικειμενικός σκοπός κατελήφθη εξ ολοκλήρου από αέρος.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο Ηράκλειο

Εκδηλώσεις στην πόλη του Ηρακλείου διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης την Κυριακή 21 Μαΐου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΜΑΙΟΥ 2017

Ι. ΓΕΝΙΚΑ

Από 8ης πρωινής ώρας ως τη δύση του ηλίου της 21ης Μαΐου 2017:

1. Γενικός σημαιοστολισμός.

2. Γενικός σημαιοστολισμός των πλοίων που ναυλοχούν στο λιμάνι του Ηρακλείου.

3. Φωταγώγηση των Δημοσίων, Δημοτικών καταστημάτων, Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες.

II. ΕΙΔΙΚΑ (ΩΡΑ 7:00)

Οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης και των προαστίων θα σημάνουν χαρμόσυνα και η φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου θα παιανίσει το Εωθινό στους δρόμους της πόλης του Ηρακλείου.

ΩΡΑ 8:00: Επίσημη Έπαρση των Σημαιών των τεσσάρων κρατών:

• Ελλάδας

• Μεγάλης Βρετανίας

• Αυστραλίας

• Νέας Ζηλανδίας

Στο Μνημείο της Μάχης της Κρήτης.

ΩΡΑ 11:00: Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει, ο φιλόλογος του 5ου ΓΕ.Λ. Ηρακλείου, κ. Σακελλάρης Κωνσταντίνος.

ΩΡΑ 11:45: Τελετή στο μνημείο της Μάχης της Κρήτης

1) Επιμνημόσυνη δέηση.

2) Κατάθεση Στεφάνων από τους:

- Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης,

- Εκπροσώπους των Κυβερνήσεων Μεγάλης Βρετανίας, Αυστραλίας και   

 Νέας Ζηλανδίας (εφόσον παραστούν),

- Εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτές του νομού

 Ηρακλείου,

- Περιφερειάρχη Κρήτης,

- Δήμαρχο Ηρακλείου,

- Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ηρακλείου, ως εκπρόσωπο των Ενόπλων

 Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,

- Πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό  

 Κοινοβούλιο,

- Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης,

- Πρόεδρο ΤΕΙ Κρήτης,

- Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου,

- Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού,

- Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας,

- Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών,

- Σύλλογο Αποστράτων Λ.Σ. Κρήτης και Δωδεκανήσου,

- Σύνδεσμο Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας,

- Αναπηρικές Οργανώσεις,

- Εφεδροπολεμικές Οργανώσεις,

- Αντιστασιακές Οργανώσεις που εδρεύουν στο Νομό.

3) Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών.

4) Ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των τεσσάρων κρατών.

• Ελλάδας

• Μεγάλης Βρετανίας

• Αυστραλίας

• Νέας Ζηλανδίας

ΩΡΑ 19:30: Επίσημη Υποστολή των Σημαιών στο Μνημείο της Μάχης της Κρήτης.

Παρακαλούμε όσους από τους παραπάνω καταθέσουν στεφάνι

να ενημερώσουν την υπεύθυνη για την κατάθεση κα Χαλκιαδάκη Ευαγγελία μέχρι την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 στο τηλέφωνο 2813 400244,243.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις καλούνται να παρευρεθούν:

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οι Βουλευτές της Π.Ε. Ηρακλείου, ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, οι Δήμαρχοι του Νομού, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Ηρακλείου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Αντιδήμαρχοι, τα πολιτικά κόμματα, οι πρώην Υπουργοί πολιτικών και υπηρεσιακών Κυβερνήσεων Κοινοβουλευτικών Περιόδων, οι πρώην Ευρωβουλευτές και Βουλευτές, οι πρώην Νομάρχες και Δήμαρχοι Ηρακλείου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου, Διοικητής Δ.Υ.ΠΕ. Κρήτης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρωτοδίκες, Πρωτοδίκες Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο Γενικός Διευθυντής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οι Γενικοί Διευθυντές της Περιφέρειας Κρήτης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Σχολικοί Σύμβουλοι, Προϊστάμενοι Δημόσιων Υπηρεσιών, Προϊστάμενοι Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών, Τραπεζών, Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος σε ενεργή υπηρεσία ή αποστρατεία με στολή κατά την ιεραρχική τάξη, ο Περιφερειάρχης Ε.Ε.Σ., Εκπρόσωποι Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού, της Αεροπορίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, Αναπηρικών και Αντιστασιακών Οργανώσεων, Εφεδροπολεμικών Οργανώσεων, Πρόξενοι, Περιφερειακοί Έφοροι Προσκόπων και Ελληνικού Οδηγισμού, Πρόεδροι Επιμελητηρίων, Πρόεδροι Επαγγελματικών Οργανώσεων, Πρόεδροι Ομοσπονδιών και Εργατικών Οργανώσεων, Πρόεδροι Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, Πρόεδροι άλλων Σωματείων και Συλλόγων, τα Μ.Μ.Ε. και ο λαός της πόλης.

Οι Αρχάνες τιμούν τη Μάχη της Κρήτης

Ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων τιμά την Μάχη της Κρήτης

Εκδηλώσεις σε Πατσίδες, Χάρακα και Αρκάδι. Εκδηλώσεις για τον εορτασμό 76ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης διοργανώνει ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων σε ιστορικά σημεία του Δήμου.

Ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων κ. Κοκοσάλης Εμμ δήλωσε:

"Έχουμε χρέος να τιμήσουμε τους ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών για την πατρίδα και ταυτόχρονα να απευθύνουμε ένα θερμό "Ευχαριστώ" στους ζώντες μαχητές - βετεράνους της Μάχης της Κρήτης.

Οι μνήμες ζωντανεύουν και τα συναισθήματα όλων μας είναι διάχυτα τιμώντας την 76η επέτειο της Μάχης της Κρήτης".

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχανών Αστερουσίων κ. Επιτροπάκης Γεώργιος δηλωσε: ''Οι επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνουμε αποτελούν το ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης προς όλους εκείνους που έδωσαν ψυχή και σώμα για να προασπίσουν την ελευθερία της Κρήτης και τις επόμενες γενιές.

Η μνήμη της Θυσίας και της υπέρβασης που πέτυχαν ας καθοδηγεί τη σύγχρονη και τη μελλοντική γενιά σε δύσκολες στιγμές''.

Η Πρόεδρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου κ. Καλαθάκη Μαρία δήλωσε: ''Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε Ιστορικά σημεία του Δήμου:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΧΑΝΩΝ

Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Ώρα: 10:00 π.μ.: Τελετή στο μνημείο στον κόμβο Πατσιδών

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ - ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΑΡΑΚΑ

Κυριακή 21 Μαϊου 2017

Ώρα: 10:00 π.μ.: Τελετή στο μνημείο των πεσόντων

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ "Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ" - ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΟΥ

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Ώρα: 11:00 π.μ.: Τελετή στο μνημείο των πεσόντων.

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος τιμά τη Μάχη της Κρήτης

Τα 76 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης τιμά ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος, μέσα από εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 21 Μαΐου στο Αρκαλοχώρι και την Κυριακή 28 Μαΐου στη Μαχαιρά.

Συγκεκριμένα, η Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας καλεί τους δημότες και τους επισκέπτες να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις του Δήμου, που σύμφωνα με το πρόγραμμα έχουν ως εξής:

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2017

ΩΡΑ 10:30 - ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ - ΗΡΩΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ

• Επιμνημόσυνη δέηση

• Προσκλητήριο νεκρών

• Κατάθεση στεφάνων - Εθνικός Ύμνος

• Χαιρετισμοί

• Ομιλία με θέμα: «Το Αρκαλοχώρι και η περιοχή του στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο και στην Αντίσταση» από την κα. Άννα Μανουκάκη-Μεταξάκη, Φιλόλογο-Συγγραφέα

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2017

ΩΡΑ 19:30 - ΜΑΧΑΙΡΑ

• Επιμνημόσυνη δέηση

• Προσκλητήριο νεκρών

• Κατάθεση στεφάνων - Εθνικός Ύμνος

• Χαιρετισμοί

• Ομιλία με θέμα «Αρκαλοχώρι, Καστέλλι, Θραψανό στους Εθνικούς αγώνες και η συμβολή των Μαχαιριανών» από τον κ. Αντώνη Μανδελένη, Πρόεδρο του Θεατρικού Εργαστηρίου Μαχαιράς

• Μικρή Δεξίωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαχαιράς

Εκδηλώσεις που έγιναν

Στο Ρέθυμνο

Οι μνήμες από τη μάχη που συγκαταλέγεται από τους ιστορικούς στα σημαντικότερα γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, «ζωντάνεψαν» και στο Ρέθυμνο, το οποίο σημαιοστολισμένο τίμησε τους ήρωες, άμαχους πολίτες που πολέμησαν τους Γερμανούς κατακτητές.

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις και ομιλίες στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ τελετή μνήμης έγινε στο Μνημείο Ελλήνων και Συμμάχων στα Μισίρια και επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των 110 Μαρτύρων, με ονομαστική αναφορά τιμής στους εκτελεσθέντες ήρωες.

Στο Ρέθυμνο πέραν των συμμαχικών δυνάμεων, κυρίως Αυστραλών με διοικητή τον Ίαν Κάμπελ, που ως βασική αποστολή είχαν την προστασία του αεροδρομίου, πολέμησαν περί τους οκτακόσιους χωροφύλακες. Οι μαρτυρίες και οι ιστορικές καταγραφές κάνουν λόγο για αποτελεσματική και ουσιαστική συμβολή στον αγώνα των Κρητικών, που έφταναν για να υπερασπιστούν τον τόπο τους χωρίς όπλα, ακόμη και από τα χωριά της ενδοχώρας.

Αποτέλεσμα των μαχών που δόθηκαν σε όλο το παραλιακό μέτωπο του νομού και στα μεσο-ορεινά χωριά ήταν από τους 1.500 Γερμανούς αλεξιπτωτιστές να μείνει μόνο μία δύναμη 500 στρατιωτών, οι οποίοι και υποχώρησαν στην περιοχή του Γεροποτάμου. Οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν και αιχμαλωτίστηκαν.

Εξάλλου, στο χωριό Αστέρι της πρώην κοινότητας Χαμαλευρίου τον Ιούνιο του 1941 έγινε μία από τις πρώτες εκτελέσεις άμαχων πολιτών.

Μνήμες ζωντάνεψαν στα Χανιά

Μνήμες από τις πρώτες ημέρες της γερμανικής εισβολής στην Κρήτη «ζωντάνεψαν» το μεσημέρι στα Χανιάμ κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στη δημοτική κοινότητα Τσικαλαριών και στην ομώνυμη οδό όπου και βρίσκεται το μνημείο του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών (ANZAC), που έχει δημιουργηθεί εις μνήμη της Μάχης της 42ης Οδού.

«Η οδός Τσικαλαριών έχει βρει τη θέση που της αξίζει στην πρόσφατη Ιστορία. Τα τελευταία χρόνια συνεργαστήκαμε στενά με τους βετεράνους και τους απογόνους τους, προκειμένου να τιμήσουμε τους ήρωες μας», επισήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας.

«Η οδός Τσικαλαριών την περίοδο εκείνη αποτελούσε τη μοναδική διέξοδο προς τη Μαλάξα και σε αυτή βρίσκονταν στρατοπεδευμένες δυνάμεις των συμμάχων. Η Μάχη της 42ης οδού ήταν μία άγρια αντεπίθεση από τους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς ενάντια στον εχθρό και έγινε το πρωί της 27ης Μαΐου 1941. Κατά τη διάρκεια της Μάχης 200 και πλέον Γερμανοί σκοτώθηκαν, ενώ επιβραδύνθηκε η διαδρομή των Γερμανών προς Ανατολάς», πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας, για να τονίσει: «Θα είμαστε για πάντα ευγνώμονες προς όλους εκείνους, που απέδειξαν αγωνιζόμενοι ηρωικά την πίστη τους στις αξίες της ελευθερίας».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο ακόλουθος Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, Richard Blackwell, o Αυστραλός πρέσβης στην Ελλάδα, John Griffin, και η αναπληρώτρια πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας, Joanna Heslop.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ριζίτικο τραγούδι από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Τσικαλαριών.

Οι εκδηλώσεις για την 76η επέτειο της Μάχης της Κρήτης συνεχίζονται το απόγευμα, με τελετή μνήμης στο μνημείο πεσόντων Νεοζηλανδών, στην περιοχή Γαλατά, και αύριο στο συμμαχικό νεκροταφείο Σούδας. Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

Σχόλια