default-image

Στη Βουλή το ζήτημα του Ξενία

Κρήτη
Στη Βουλή το ζήτημα του Ξενία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη θλιβερή και ντροπιαστική εικόνα καταστροφής  του Ξενία στον Καρτερό Ηρακλείου και την ανάγκη παρέμβασης για την προστασία και αξιοποίησή του  αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι «Η κατάληψη του χώρου του Ξενία στον Καρτερό Ηρακλείου προκαλεί ντροπή και θλίψη, καθώς είναι εμφανής όχι μόνο η εικόνα εγκατάλειψης, αλλά και η απαξίωση και η καταστροφή του χώρου. Όπως καταγγέλλει και ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Καρτερού έχει λεηλατηθεί, έχει  υποστεί σοβαρές ζημιές και έχει μετατραπεί σε παράνομο καταυλισμό Ρομά, δημόσιο αποχωρητήριο και χώρο απόρριψης σκουπιδιών, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και φόβος ότι λειτουργεί ως χώρος φιλοξενίας παράνομων δραστηριοτήτων. Η εικόνα της απαξίωσης συμπληρώνεται από αδέσποτα ζώα και παράνομα εγκατεστημένα τροχόσπιτα στην ακτή μπροστά στο χώρο του Ξενία».

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι «Ο χώρος του Ξενία στον Καρτερό αποτελεί περιουσία του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα και ομορφότερα δείγματα της αρχιτεκτονικής των "Ξενία", έχει χαρακτηριστεί ως νεότερο μνημείο, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού και βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αμνισού. Όμως, παρά τις προαναφερόμενες ιδιαιτερότητές του, το Ξενία στον Καρτερό βρίσκεται υπό κατάληψη και σε άθλια κατάσταση.

Παρά το γεγονός ότι η χωρική του θέση και το φυσικό κάλλος της περιοχής το καθιστά -αν συντηρηθεί και αποκατασταθεί- προνομιακό χώρο τουριστικής ανάπτυξης, ένα σημαντικό τουριστικό προϊόν που θα προσελκύει το ενδιαφέρον των τουριστών, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται, το καθιστούν επικίνδυνο για την δημόσια υγεία, τη δημόσια ασφάλεια και τις συνθήκες υγιεινής στην περιοχή».

Η παρέμβαση καταλήγει λέγοντας ότι «Είναι επιτακτική ανάγκη, να ληφθούν αμέσως, από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία τα ενδεδειγμένα μέτρα τόσο για την εξάλειψη των κινδύνων που εγκυμονεί η σημερινή απαράδεκτη εικόνα του ακινήτου, όσο και για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίησή του».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

1.      «Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την απομάκρυνση του παράνομου καταυλισμού από το Ξενία στον Καρτερό Ηρακλείου;

2.      Ποιος ο σχεδιασμός για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του Ξενία στον Καρτερό Ηρακλείου, που αποτελεί δημόσια περιουσία και σημαντικό οίκημα της περιοχής με εξαιρετικές δυνατότητες;

3.      Πώς και πότε σκοπεύετε να αποσοβήσετε τον άμεσο κίνδυνο για την δημόσια υγεία και δημόσια ασφάλεια, που απειλείται από την ως άνω χρήση του ακινήτου;».                                   

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News