default-image

Πότε μετακομίζει η ψαραγορά από το κέντρο του Ηρακλείου;

Κρήτη
Πότε μετακομίζει η ψαραγορά από το κέντρο του Ηρακλείου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Φως" επιτέλους για το πάγιο αίτημα της απομάκρυνσης της ψαραγοράς από το κέντρο του Ηρακλείου. Μετά από πολυετή αναμονή, η μετακόμιση της ψαραγοράς μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, καθώς δημοπρατήθηκε με επιτυχία το έργο δημιουργίας της νέας ιχθυαγοράς στο χώρο της νέας Λαχαναγοράς, στη Νέα Αλικαρνασσό.

Το έργο, για το οποίο "κονταροχτυπήθηκαν" στην προχθεσινή δημοπρασία 14 τεχνικές εταιρείες, αναμένεται να πάρει η κοινοπραξία της δημοτικής κατασκευαστικής επιχείρησης, δηλαδή της ΔΕΠΑΝΑΛ, με την εταιρεία "Δολαψάκης ΑΤΕ", που πρόσφερε τη μεγαλύτερη έκπτωση, ύψους 66%. Ο ανάδοχος αναμένεται να βάλει μπρος τις εργασίες το Σεπτέμβριο, ενώ, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η ψαραγορά αναμένεται να "μετακομίσει" στη νέα της πιο κατάλληλη στέγη, στη Ν. Αλικαρνασσό, μέσα στους πρώτους μήνες του 2018... Εδώ και χρόνια, εδώ και δεκαετίες, κρατά η συζήτηση για την ανάγκη μεταστέγασης της ιχθυαγοράς, καθώς η σημερινή της θέση στην οδό Καρτερού, στο κέντρο της πόλης, δεν ενδείκνυται για τη λειτουργία αυτή.

Όλα αυτά τα χρόνια, πολλά είναι τα παράπονα περιοίκων και διερχομένων για τη λειτουργία της ψαραγοράς σε ένα τόσο κεντρικό, πολυσύχναστο από τουρίστες σημείο του Ηρακλείου. Η μεταφορά της από την οδό Καρτερού, τα γνωστά Ψαράδικα, σε άλλο σημείο, αποτελούσε πάγιο, διαχρονικό αίτημα. Η νυν δημοτική Αρχή το είχε υποσχεθεί από την αρχή της θητείας της. Εξέτασε κάποιες λύσεις, όπως η περίπτωση του ενετικού λιμανιού, και τελικά βρέθηκε προ μηνών η άκρη για να "μετακομίσει" η ιχθυαγορά στο χώρο της νέας Λαχαναγοράς.

Αυτή ήταν και η λύση που είχε υποδείξει ο ίδιος ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Ο δήμαρχος είχε ζητήσει εδώ και μήνες να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη διαμόρφωση δημοτικού χώρου λειτουργίας των καταστημάτων χονδρικής πώλησης αλιευμάτων στη νέα λαχαναγορά, στη θέση "Μαύρος Σπήλιος" της Ν. Αλικαρνασσού.

Έτσι ο Δήμος διακήρυξε ανοικτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου "Συντήρηση και επισκευή δημοτικού κτηρίου στη νέα Λαχαναγορά και μετατροπή του σε καταστήματα χονδρικής πώλησης αλιευμάτων", με προϋπολογισμό 285.000,00 ευρώ.

Ο διαγωνισμός, με απόφαση του Δήμου, είχε οριστεί να διεξαχθεί στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου (Διονυσίου 13Α, Νέα Αλικαρνασσός) προχθές Τρίτη 16 Μαΐου και ώρα 10 π.μ.

66% έκπτωση  

Στη δημοπρασία που διενεργήθηκε προχθές το πρωί έγινε το "έλα να δεις". Το έργο προσέλκυσε το εργολαβικό ενδιαφέρον και είναι ενδεικτικό πως προσήλθαν και κατέθεσαν προσφορές, διεκδικώντας την εργολαβία δημιουργίας της νέας ιχθυαγοράς, 14 συνολικά τεχνικές εταιρείες και κοινοπραξίες! Αριθμός ενδεικτικός του μεγάλου εργολαβικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 285.000 ευρώ. Μεταξύ των 14 σχημάτων που "χτύπησαν" το έργο, τη μεγαλύτερη προσφορά κατέθεσε μια δημοτική επιχείρηση! Ο λόγος για τη ΔΕΠΑΝΑΛ (Μονομετοχική Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Ηρακλείου), η οποία συμμετείχε στο διαγωνισμό όχι μόνη της, αλλά ως κοινοπραξία με μια ιδιωτική εταιρεία, τη "Δολαψάκης ΑΤΕ". Η κοινοπραξία ΔΕΠΑΝΑΛ-Δολαψάκης προσέφερε έκπτωση ύψους 66%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και η 2η κατά σειρά μεγαλύτερη εργολαβική έκπτωση ήταν επίσης πολύ υψηλή.

Συγκεκριμένα, τη 2η καλύτερη προσφορά έκανε η εταιρεία "Παπουτσάκης ΑΤΕΕ", με έκπτωση 63,5%. Η αρμόδια επιτροπή διαγωνισμού θα αναδείξει τον προσωρινό μειοδότη, αφού προηγουμένως ελέγξει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Εφόσον δεν προκύψει κάποιο ζήτημα με ενστάσεις, ανάδοχος αναμένεται να κηρυχθεί η κοινοπραξία της ΔΕΠΑΝΑΛ με τη "Δολαψάκης".

Τι προβλέπει το έργο

Το Σεπτέμβριο ξεκινούν οι εργασίες

Εκτός απροόπτου, ο ανάδοχος θα μπορέσει να ξεκινήσει τις εργασίες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι στους 6 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Άρα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, και εφόσον δεν προκύψουν εμπλοκές, μέσα στους πρώτους μήνες του 2018 η ιχθυαγορά θα έχει φύγει από την οδό Καρτερού, στο κέντρο, και θα λειτουργεί στη νέα της "στέγη", στη Ν. Αλικαρνασσό. Άλλωστε, στόχος της ΔΕΠΑΝΑΛ, εφόσον πάρει οριστικά το έργο, είναι να "τρέξει" γρήγορα τις εργασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εφόσον η κοινοπραξία αναλάβει το έργο, τότε η ΔΕΠΑΝΑΛ θα υλοποιήσει το κατασκευαστικό-οικοδομικό κομμάτι του έργου, ενώ η εταιρεία "Δολαψάκης" θα αναλάβει το έτερο μέρος των εργασιών, που αφορά στο ηλεκτρομηχανολογικό αντικείμενο... Θυμίζουμε ότι, στο πλαίσιο του έργου που προκηρύχτηκε από το Δήμο, προβλέπεται να ανακατασκευαστεί το υφιστάμενο ισόγειο κτήριο αποθήκευσης clarks, επιφάνειας 622,79 τ.μ., που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του οικοπέδου, έτσι ώστε να λειτουργήσει ως καταστήματα πώλησης αλιευμάτων.

Οι εργασίες προβλέπουν τη διαμόρφωση χώρων εμπορίας και κυλικείου, την τοποθέτηση κουφωμάτων αλουμινίου, τη διάστρωση βιομηχανικού δαπέδου, τη διαρρύθμιση χώρων υγιεινής, την επένδυση τοίχων με πλακίδια, την εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News