default-image

Στην Κίνα εκπροσώπησε την Ελλάδα η Περιφέρεια Κρήτης

Κρήτη
Στην Κίνα εκπροσώπησε την Ελλάδα η Περιφέρεια Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο 2ο Φόρουμ Συνεργασίας Ελληνικής και Κινέζικης Αυτοδιοίκησης «One Belt and Road Forum» συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης, η οποία μάλιστα ήταν η μοναδική Περιφέρεια της Ελλάδας που συμμετείχε στο συγκεκριμένο Φόρουμ.

Η Περιφέρεια Κρήτης, συμμετείχε στην Ελληνική αντιπροσωπεία μαζί με του δήμους Μαραθώνα, Αθήνας, Πειραιά, Ερέτριας, Μεγάρων, Νάουσας, Ελευσίνας, στο 2ο Φόρουμ Συνεργασίας Ελληνικής και Κινέζικης Αυτοδιοίκησης, που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο 10-15 Μαΐου.

Η επίσκεψη, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και Κυβερνητικών στελεχών, έγινε κατόπιν πρόσκλησης του Δικτύου Αμφικτυονίας των Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων που οργανώθηκε από την Κινεζική Επιτροπή Φιλίας και Συνεργασίας των Λαών, εναρμονισμένη στη νέα διεθνή Κινέζικη Πρωτοβουλία Διεθνούς Συνεργασίας: One Belt and Road Forum.

Η πρωτοβουλία των Κινέζων αναφέρεται σε ένα νέο δίκτυο συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού, ένα δίκτυο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, με συμβολική ονομασία : Μοντέρνοι δρόμοι Μεταξιού. Η Ελλάδα αποτελεί για την Κίνα, στρατηγική επιλογή συνεργασίας ως κεντρικός σύμμαχος της στην εξόρμηση της στην Ευρώπη.

Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησαν οι Αντιπεριφερειάρχες Ευρωπαϊκών - Διεθνών Σχέσεων Γιώργος Αλεξάκης, και Κοινωνικής Πολιτικής Θεανώ Βρέντζου - Σκορδαλάκη.

Την Ελληνική αντιπροσωπεία υποδέχτηκε ο Έλληνας Πρέσβης στην Κίνα, Λεωνίδας Ροκανάς, ο οποίος ενημέρωσε για τις αναβαθμισμένες σχέσεις Ελλάδας Κίνας την τελευταία δεκαετία και την βαρύτητα που δίνουν οι Κινέζοι τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις με την Ελλάδα.

Στην διάρκεια του φόρουμ έγινε ημερίδα με ενημερωτικές ομιλίες - εισηγήσεις για το εισαγωγικό-εξαγωγικό εμπόριο προϊόντων στην Κίνα, για τις απαιτήσεις των Κινέζων τουριστών προκειμένου να επισκεφθούν προορισμούς εκτός Κίνας, και για τεχνολογικές εφαρμογές της κινεζικής εταιρείας ΖΤΕ με θέμα τις έξυπνες πόλεις.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Εκθεσιακό Κέντρο της Huawei (κινεζική πολυεθνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας) και το βράδυ παρατέθηκε επίσημο δείπνο από την Επιτροπή Φιλίας και Συνεργασίας των Λαών.

Την τρίτη ημέρα του φόρουμ Διαλόγου Φιλίας και Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας Κίνας - Ελλάδας, οι διοργανωτές έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη Περιφέρεια Κρήτης, ενώ το Forum άνοιξε με ομιλία του Ηλία Ψινάκη Δημάρχου Μαραθώνα και συντονιστή της Αμφικτυονίας (εκ μέρους της Ελληνικής πλευράς), ακολούθησαν παρουσιάσεις Ελληνικών και Κινέζικων πόλεων και ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις Ελληνοκινεζικές σχέσεις και υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας.

Στο περιθώριο του Forum έγιναν διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους κινεζικών εταιρειών, πόλεων και περιοχών και έγιναν προσκλήσεις συνεργασίας.

Την τέταρτη ημέρα το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη και ξενάγηση στο Σινικό Τείχος και στην Απαγορευμένη πόλη, διοργανωμένη από την εταιρεία ΖΤΕ.

Στο Forum One Belt and Road συμμετείχαν 28 προσκεκλημένες χώρες από την Κίνα, και μόνο 6 εξ αυτών Ευρωπαϊκές (Ιταλία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σερβία και Ελλάδα) - συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, γεγονός που σηματοδοτεί τη στρατηγική επιλογή της Κίνας για συνεργασία με την Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News