default-image

Επί ποδός πολέμου οι συμβασιούχοι στην Κρήτη

Κρήτη
Επί ποδός πολέμου οι συμβασιούχοι στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα... "χαρακώματα" ετοιμάζονται να βγουν οι συμβασιούχοι στο Δήμο Ηρακλείου μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι παρατάσεις εργασίας τους στους Δήμους.

Ήδη χθες, στο πλαίσιο σχετικής συνάντησης που έγινε με το Δήμο και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, οι εμπλεκόμενοι συμβασιούχοι ζήτησαν να πάρουν τα χρωστούμενα ρεπό τους μέχρι να ξεκαθαριστεί, μέσα από τις κυβερνητικές πλέον πρωτοβουλίες, το τοπίο για το αν θα παραμένουν ή όχι στην εργασία τους.

Οι ίδιοι έδωσαν ένα καθαρό αγωνιστικό στίγμα, διαμηνύοντας πως, εφόσον δουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες να μην αποδίδουν καρπούς, τότε θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις...

Το μήνυμα εστάλη με καθαρότητα στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν οι απειλούμενοι με απόλυση συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χάρη Μαμουλάκη... Συνάντηση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, παρουσία του προέδρου του ΕΚΗ Στέλιου Βοργιά.

Το κλίμα στη συνάντηση ήταν βαρύ. Οι συμβασιούχοι αισθάνονται απογοήτευση και οργή διότι άλλα άκουγαν. Άλλες καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις είχαν λάβει και είδαν να "σκάει" ως "κεραυνός" η διαρροή της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία όχι μόνο κρίνονται αντισυνταγματικές οι παρατάσεις τους, αλλά καλούνται να επιστρέψουν και τους μισθούς που έλαβαν στο πλαίσιο της παράτασης εργασίας τους...

Ως γνωστόν, με βάση τα όσα διαρρεύσαν, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με πλειοψηφία 17-14 αποφάνθηκε ότι τα εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων όχι μόνο δεν μπορούν να εγκριθούν, αλλά οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το διάστημα της παράτασης των συμβάσεών τους.

Συνεπώς, με τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ξεκινήσει τους ατομικούς καταλογισμούς στους συμβασιούχους των ΟΤΑ, προκειμένου να επιστρέψουν τους μισθούς που παράνομα έλαβαν.

Οι αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης συμβασιούχοι του Δήμου Ηρακλείου δήλωσαν στη χθεσινή συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο ότι είναι εν αναμονή της καθαρογραφής της απόφασης για την απόλυσή τους. Μέχρι τότε σταθμίζουν τα δεδομένα και "ζυγίζουν" την κατάσταση, έχοντας κατά νου και τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Ένα θέμα που τους απασχολεί είναι αυτό των ρεπό που κάνει λαμβάνειν. Όπως εξήγησαν οι εργαζόμενοι, θέλουν να πάρουν τα ρεπό τους, καθώς τα περισσότερα δεν έχουν καθαρογραφεί. Οι συμβασιούχοι ζήτησαν την παρέμβαση και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου και του αντιδημάρχου Καθαριότητας για τα ρεπό, ενώ σχεδιάζουν να συζητήσουν το θέμα και με τους βουλευτές του νομού.

"Τρύπα" στην καθαριότητα

Την ώρα που οι εργαζόμενοι έχουν χάσει τον ύπνο τους, σε "αναμμένα κάρβουνα" κάθεται και η δημοτική Αρχή, που καλείται να βρει λύση στο διαφαινόμενο... αποδεκατισμό της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Αποδεκατισμό, μάλιστα, σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία, αφού βρισκόμαστε εν μέσω τουριστικής σεζόν και με την αμιγώς καλοκαιρινή περίοδο να απέχει μια "ανάσα".

Ο ίδιος ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας δήλωσε έντονα προβληματισμένος, κάνοντας λόγο ευθέως για «μεγάλη τρύπα» στην Καθαριότητα.

Εφόσον καθαρογραφεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δεν προκύψει κάποια ανατροπή στα μέχρι τώρα δεδομένα, η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου θα χάσει αυτομάτως 89 άτομα και μάλιστα εξειδικευμένα. Ο λόγος, ειδικότερα, για 49 συνοδούς απορριμματοφόρων, 10 οδηγούς και 30 οδοκαθαριστές.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαμουλάκης, η δημοτική Αρχή εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σενάρια, όπως η πρόσληψη 2μηνιτών ενόψει της επόμενης προκήρυξης. Το μεγάλο ζήτημα, βεβαίως, είναι αν θα βρεθούν άτομα με εμπειρία στο κομμάτι της αποκομιδής απορριμμάτων. Αν δε βρεθούν τέτοια άτομα, τότε οι προσλήψεις 2μηνιτών θα είναι κενές ουσίας, αφού μέχρι να προλάβουν να εκπαιδευτούν στα καθήκοντά τους οι συμβασιούχοι θα λήξει η δίμηνη σύμβαση εργασίας τους!

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ: Αναβρασμός και στα Χανιά

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται επίσης οι συμβασιούχοι της Καθαριότητας και στους υπόλοιπους Δήμους της Κρήτης.

Στο νομό Χανίων υπάρχει έντονος αναβρασμός και σήμερα μάλιστα συγκαλείται εκτάκτως γενική συνέλευση, με τη συμμετοχή των συμβασιούχων όλων των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας. «Καλούνται οι συμβασιούχοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ όλων των Δήμων του νομού Χανίων αύριο (σ.σ. σήμερα) Τρίτη και ώρα 7 μ.μ. σε σύσκεψη, στην πίσω αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις παρατάσεις.

Συνάδελφοι, το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και επείγον, διότι όταν καθαρογραφεί και δημοσιοποιηθεί βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη συνέχιση της εργασίας μας. Η συμμετοχή μας είναι άκρως επιτακτική και πρέπει να παρθούν αποφάσεις», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που έβγαλε η Πρωτοβουλία Συμβασιούχων στην Καθαριότητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News