default-image

Φωτορεπορτάζ από την περιφορά της Τίμιας Κάρας του Αγ. Τίτου

Κρήτη
Φωτορεπορτάζ από την περιφορά της Τίμιας Κάρας του Αγ. Τίτου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκατοντάδες πολίτες, πιστοί από όλη την Κρήτη, με κατάνυξη και σεβασμό προσέρχονταν την Κυριακή στον Άγιο Τίτο προκειμένου να τιμήσουν την 51η επέτειο από την ανακομιδή της Τίμιας Κάρας του από την Βενετία στη γενέτειρα Κρήτη.

Δύο αρχιερείς, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και περισσότεροι από 50 ιερείς παραβρέθηκαν στον πανηγυρικό εσπερινό για να τιμήσουν τη λαμπρή επέτειο. Στον εσπερινό προεξήρχε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ενώ παραβρέθηκαν και ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος.

Κατά τη διάρκεια της λιτάνευσης της Τίμιας Κάρας στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου οι καμπάνες των ναών από όπου περνούσε η πομπή σήμαιναν πανηγυρικά τιμώντας έτσι τον Πρώτο Επίσκοπο Κρήτης. Οι καμπάνες τόσο του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Μηνά όσο και της Παναγίας Σταυροφόρων χαιρέτισαν την λιτάνευση αποτίωντας φόρο τιμής στον Άγιο που εκχριστιάνισε το νησί μας.

Ήταν το 1669 όταν ο Χάνδακας μετά από 20ετή πόλεμο μεταξύ των Ενετών και των Οθωμανών παραδόθηκε οριστικά στους Οθωμανούς. Τότε οι Ενετοί υπό τον Φραντσέσκο Μοροζίνι πήραν την Τίμια Κάρα του Αγίου Τίτου μαζί με πληθώρα κειμηλίων του Ηρακλείου και τα μετέφεραν στη Βενετία για να τα προστατέψουν από τα χέρια των αλλόδοξων κατακτητών.

Με ενέργειες και τη σημαντική πρωτοβουλία του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου Ψαλιδάκη η Τίμια Κάρα επέστρεψε τελικά στην πατρίδα του Αγίου Τίτου, την Κρήτη, στις 15 Μαΐου 1966. Η επέτειος αυτή τιμάται έκτοτε με λαμπρότητα από τον λαό και τον κλήρο της πόλης του Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News