default-image

Αναστάτωση στους παιδικούς για υποχρεωτική προσχολική αγωγή

Κρήτη
Αναστάτωση στους παιδικούς για υποχρεωτική προσχολική αγωγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με προβληματισμό για το μέλλον των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, παρότι ήταν πάγιο αίτημα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και του κλάδου των νηπιαγωγών του Δημοσίου, αντιμετωπίζει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου την εξαγγελία του πρωθυπουργού για την υποχρεωτική εγγραφή στα δημόσια νηπιαγωγεία των παιδιών από τα 4 τους χρόνια.

Κι ενώ η ΔΟΕ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για αοριστολογίες, το ΕΚΗ τον κατηγορεί για ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή για υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα είναι η «ταφόπλακα» στη λειτουργία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και θα προκαλέσει απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων!

Συγκεκριμένα,  η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει τόσο στους εργαζόμενους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, όσο και στους γονείς, η απόφαση του υπουργού Παιδείας, κ. Γαβρόγλου, για την ένταξη των παιδιών στα νηπιαγωγεία από την ηλικία των 4 ετών, ως υποχρεωτική.

Η εξαγγελία του υπουργού Παιδείας για την υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στα νηπιαγωγεία βάζει "ταφόπλακα" στη λειτουργία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες γονείς και σε απόλυση χιλιάδες εργαζομένους.

Οι Παιδικοί Σταθμοί φιλοξενούν σήμερα παιδιά προνηπιακής ηλικίας, τα οποία παρακολουθούν παιδαγωγικά προγράμματα, υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.

Η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης οδηγεί στη διάλυση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και αφήνει άνευ αντικειμένου χιλιάδες εργαζόμενους (παιδαγωγούς, μάγειρες, βοηθούς παιδαγωγούς, προσωπικό καθαριότητας). Ακολούθως η απορρόφηση των περίπου 45.000 προνηπίων στα νηπιαγωγεία θα βρει απροετοίμαστο "έδαφος", αφού δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές και το αντίστοιχο προσωπικό.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι αντίθετο σε κάθε απόφαση διάλυσης των υφιστάμενων δομών. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των παιδιών, των γονιών τους και των εργαζομένων. Μέσα στη φοροεισπρακτική λαίλαπα, στις μειώσεις μισθών και μια σωρεία μέτρων που "βάλλουν" τους εργαζόμενους, η απόφαση αυτή θα έρθει να επισφραγίσει τις "φρούδες υποσχέσεις" της κυβέρνησης».

Το ζητούσαν οι νηπιαγωγοί

Ωστόσο, η εξαγγελία της κυβέρνησης - στο βαθμό βέβαια που θα υλοποιηθεί και στην πράξη - έρχεται να ικανοποιήσει πάγιο αίτημα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και του Συντονιστικού των νηπιαγωγών. Μάλιστα η ΔΟΕ καταγγέλλει τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όχι ότι θα πάρουν το εν λόγω μέτρο, αλλά και τον αόριστο τρόπο με τον οποίο το ανακοίνωσαν.

Την περασμένη Τετάρτη, η διοίκηση της ΔΟΕ, υπό το βάρος των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, επισκέφτηκε τον κ. Γαβρόγλου, και μεταξύ άλλων ανακοίνωσε στη συνέχεια: «Για το ζήτημα της καθιέρωσης του 14χρονου υποχρεωτικού δημόσιου σχολείου, με θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, ο κύριος υπουργός δήλωσε ότι η υλοποίηση της εξαγγελίας αυτής (η οποία υπήρξε εξαγγελία και του πρωθυπουργού) θα γίνει σε βάθος 3ετίας και μάλιστα στο τέλος της.

"Η θέση μας είναι η καθιέρωση της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης εντός 3ετίας, χωρίς αστερίσκους", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου».

Συνεχίζοντας παρακάτω, η ΔΟΕ αναφέρει ότι «απέναντι στους επικοινωνιακούς ελιγμούς προτάσσουμε τις θέσεις του κλάδου:

* Ενιαίο 14χρονο σχολείο με δίχρονη, υποχρεωτική προσχολική αγωγή, με άμεση νομοθέτηση και εφαρμογή.

* Δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή - Κανένα παιδί εκτός δημόσιου νηπιαγωγείου.

* Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα.

* Ολοήμερο σχολείο που να αγκαλιάζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.

* Δημόσια ποιοτική Ειδική Αγωγή για όλα τα παιδιά που τη χρειάζονται.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την εκπαίδευση είναι κενές περιεχομένου. Ο χρόνος υλοποίησης των εξαγγελιών, ουσιαστικά, δεν οριοθετήθηκε. Το βάθος 3ετίας είναι αόριστο και ασαφές»...

- - - - - - - - - - -

Το Συντονιστικό νηπιαγωγών

«Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο θα πρέπει να είναι δύο χρόνια»

Σε επιστολή του προς τους γονείς το Συντονιστικό των νηπιαγωγών της χώρας πρόσφατα ξεκαθάριζε τις θέσεις του ως εξής: «Σύμφωνα και με τη φετινή εγκύκλιο εγγραφών στα νηπιαγωγεία, αν το παιδί σου έχει γεννηθεί το 2013, δικαιούται εγγραφής στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Αν η αίτησή σου δεν ικανοποιηθεί, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης πρέπει να βρει για το παιδί σου κάποιο όμορο νηπιαγωγείο ή να δημιουργήσει κάποιο νέο τμήμα.

Διεκδικούμε δίχρονη δημόσια δωρεάν υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση εδώ και χρόνια. Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο θα πρέπει να είναι δύο χρόνια (νήπια και προνήπια):

- Διότι ο ένας χρόνος κινδυνεύει να μετατρέψει το νηπιαγωγείο σε σχολική τάξη με ακαδημαϊκό σχολικό πρόγραμμα. Γιατί με τη διετία εξασφαλίζεται η συνεχής και μη αποσπασματική φοίτηση των παιδιών από τεσσάρων ετών έως το Δημοτικό, αφού είναι σημαντικό να έχουν ένα σταθερό περιβάλλον φοίτησης ως προς το χώρο, τα πρόσωπα και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ακολουθείται. Έτσι διασφαλίζεται η σταθερότητα στα τρία αυτά επίπεδα, η οικειότητα που αναπτύσσουν τα παιδιά με το χώρο, αλλά και η συνέχεια της εκπαίδευσής τους, η οποία δε διασπάται και δεν εναλλάσσεται, ενώ γίνεται ομαλότερη η μετάβασή τους στο οικείο Δημοτικό.

- Διότι η υποχρεωτικότητα του ενός έτους σαφέστατα αναφέρεται στους γονείς, που τους υποχρεώνει να φέρουν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο τουλάχιστον για ένα χρόνο. Το κράτος, αφού οι γονείς το επιλέξουν και απευθυνθούν για εγγραφή σε δημόσιο νηπιαγωγείο, οφείλει να παρέχει και τα δύο χρόνια φοίτησης (Ν. 1566/1985), όπως άλλωστε ορίζει ο νόμος που καθιστά υποχρεωτική σταδιακά τη διετή φοίτηση σε αυτό και που καμιά κυβέρνηση δεν έχει ενεργοποιήσει.

Γονείς και εκπαιδευτικοί, ενωμένοι θα πρέπει να απαιτήσουμε να μην κλείσει κανένα νηπιαγωγείο και να νομοθετηθεί άμεσα η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, έτσι ώστε κανένα παιδί να μη διώχνεται από το δημόσιο σχολείο, το οποίο σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμείνει δημόσιο και στην ευθύνη του υπουργείου Παιδείας. Κανένας γονιός να μην πληρώνει για την εκπαίδευση του παιδιού του και κανένα νηπιαγωγείο να μην περάσει σε Δήμους ή ιδιώτες. Να στελεχωθούν άμεσα όλα τα νηπιαγωγεία με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, σχολικούς βοηθούς κ.ά.).

Αρκετά χρόνια τώρα αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο και δωρεάν δημόσιο δίχρονο υποχρεωτικό νηπιαγωγείο, όπου θα υπάρχει δωρεάν σίτιση και περίθαλψη για όλα τα παιδιά, όπου θα υπάρχει στήριξη των παιδιών από τις υποστηρικτικές δομές που πιθανόν είναι αναγκαίες (τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη, μαθήματα μητρικής γλώσσας λογοθεραπεία, εργοθεραπεία κ.ά.) εντός του χώρου του νηπιαγωγείου, δωρεάν. Ένα δημόσιο, δωρεάν και υποχρεωτικό νηπιαγωγείο, το οποίο μπορεί να αντισταθμίσει τις δυνατότητες των μη προνομιούχων παιδιών, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν από ίσες εκπαιδευτικές αφετηρίες».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News